31 C
Craiova
sâmbătă, 11 iulie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Extrădat în SUA pentru fraude informatice

Extrădat în SUA pentru fraude informatice

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus extrădarea în SUA a unui bărbat din Cârcea, acuzat de autorităţile americane de comiterea de fraude informatice. Doljeanul a fost condamnat şi în România pentru fapte asemănătoare, iar în vara anului 2017 a fost eliberat condiţionat.

Deţinere sau folosire a unui dispozitiv de acces, fraudă bancară şi furt de identitate. Acestea sunt infracţiunile reţinute de anchetatorii americani faţă de un bărbat de 37 de ani, din Cârcea. În codul Statelor Unite, aceste infracţiuni sunt pedepsite cu până la 30 de ani de închisoare.
Poliţiştii doljeni anunţau, la sfârşitul lunii septembrie, reţinerea unui doljean de 37 de ani, căutat de autorităţile americane.

„Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat de 37 de ani, din Cârcea, persoană urmărită la nivel internaţional. Pe numele bărbatului era emisă o cerere de extrădare formulată de autorităţile judiciare din SUA, pentru comiterea infracţiunilor de fraudă bancară, furt agravant de identitate şi deţinerea şi folosirea unui dispozitiv de acces la bancomate“, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.
Pe 20 septembrie, bărbatul a fost arestat printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova.

Extrădat în SUA pentru fraude informatice

Ulterior, instanţa de judecată a cerut traducerea documentelor emise de autorităţile americane, iar pe 2 octombrie a dispus extrădarea doljeanului. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au constatat că bărbatul a fost de acord cu extrădarea sa în SUA.
„Ia act de declaraţia persoanei extrădabile, în sensul că solicită extrădarea voluntară. Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare americane – Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul Utah, în dosarul nr. 2:17cr00593-001, privind pe cetăţeanul român Licşor Alexandru Cosmin“, se arată în hotărârea instanţei.
Curtea de Apel Craiova a menţinut arestul preventiv faţă de bărbatul de 37 de ani, acesta urmând să fie extrădat în SUA.

În ultimii ani, instanţele din SUA au condamnat mai mulţi craioveni acuzaţi de comiterea unor infracţiuni cu carduri de credit. Gazeta de Sud a prezentat unele dintre aceste cazuri, ultimul în februarie, anul acesta.

Condamnat în România pentru infracţiuni informatice

Acelaşi doljean a fost condamnat într-un dosar de fraude informatice în 2014. Cercetările în acest dosar penal au început la sfârşitul anului 2008. Atunci, ofiţerii de combatere a criminalităţii organizate au aflat că bărbatul a efectuat în Craiova mai multe retrageri frauduloase de numerar din bancomate. În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei alţi doi inculpaţi.
În urma anchetei, procurori DIICOT au stabilit că bărbatul a montat aparatură de skiming pe bancomate din Olanda. Retragerile frauduloase de numerar au fost făcute din România, dar şi din Italia şi Maroc.

De altfel, anchetatorii au obţinut imaginile surprinse de camerele bancomatelor care au incriminat inculpaţii. „Cei trei inculpați au fost surprinși de camerele video montate la bancomatele băncii din Olanda. Acest aspect a fost confirmat de raportul de expertiză criminalistică nr. 174/xxxxx, privind expertizarea criminalistică a imaginilor capturate de ATM –urile băncilor din Olanda în ziua de 14 decembrie 2008, 31 ianuarie 2009, 1 februarie 2009 și 7 februarie 2009“, se arată în hotărârea instanţei prin care cei trei au fost condamnaţi. Inculpaţii au primit câte trei ani de închisoare cu executare.

În plus, inculpaţii au fost obligaţi să achite prejudiciul produs. „Obligă în solidar inculpații la plata sumei de 89.432 de euro, echivalentul în lei la data efectuării plății“, au mai dispus judecătorii.

Eliberat condiţionat de judecătorii din Târgu Jiu

Bărbatul de 37 de ani a fost eliberat condiţionat de Judecătoria Târgu Jiu în iunie 2017. „Admite cererea de eliberare condiţionată formulată de petentul Licşor Alexandru Cosmin. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Licşor Alexandru Cosmin, aflat în executarea pedepsei de trei ani închisoare“, a dispus instanţa de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Foarte important pentru românii care pleacă în Grecia: până...

Românii care vor să intre în Grecia pe la punctul de frontieră Promachonas nu vor putea intra în țară dacă nu li...
00:01:54

VIDEO: 71 de arestări după protestele din Serbia

Poliţia a arestat 71 de persoane, inclusiv un britanic şi un tunisian, după violenţele izbucnite vineri seară la o manifestaţie desfășurată în...

Universitatea Craiova – FCSB | CCA a desemnat brigada...

CCA a desemnat sâmbătă brigada de arbitri care vor împărți dreptatea la derbiul dintre Universitatea Craiova și FCSB. Astfel,...

30 de cazuri noi de coronavirus în județul Gorj

Alte 30 de persoane din județul Gorj au fost confirmate cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore.

Universitatea Craiova – FCSB | Cristiano Bergodi: Îmi doresc...

Antrenorul formației Universitatea Craiova, Cristiano Bergodi, a prefațat întâlnirea cu FCSB. Derbiul etapei a 7-a din play-off-ul Ligii 1 se dispută duminică, de la ora 21.00, pe stadionul „Ion Oblemenco“.

Orban, revoltat după amânarea legii carantinei: „Nu înțeleg de...

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și indignat după amânarea unei decizii în senat pe legea carantinei și izolării. El a comentat...