14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAmendaţi pentru folosirea telefonului mobil la volan

Amendaţi pentru folosirea telefonului mobil la volan

Poliţiştii de la Rutieră au dat primele amenzi şoferilor depistaţi folosind telefonul mobil la volan. Asta după ce, de sâmbătă, pot fi sancţionaţi cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului. Potrivit legii, amenda este cuprinsă între 870 şi 1.160 de lei, plus patru puncte de penalizare.

Începând de sâmbătă, 12 octombrie, şoferii care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului pot fi amendaţi de poliţişti. Până acum, Codul Rutier se referea exclusiv la şoferii care vorbeau la telefon, în timpul mersului.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a cerut modificarea legii invocând mai multe accidente provocate de şoferi care transmiteau live, pe facebook.

„S-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen“, au susţinut reprezentanţii MAI.

Un accident din Craiova, dat exemplu de MAI

În proiectul de lege au fost date ca exemple trei accidente mortale. Toate au fost provocate de şoferi care foloseau telefonul mobil la volan.
Unul dintre ele s-a produs pe Calea Bucureşti din municipiul Craiova, pe 30 septembrie 2018.
Implicat în accident a fost un craiovean, de 48 de ani, care conducea un Porsche Cayenne. Bărbatul a pierdut controlul direcției, a intrat pe trotuar și a retezat un stâlp al rețelei de energie electrică. Autoturismul scăpat de sub control nu s-a oprit, ci a pus la pământ gardurile a două gospodării și s-a oprit în curtea unui craiovean. În drumul său, autoturismul a retezat o conductă de gaze care alimentează una dintre gospodării. Şoferul a murit pe loc în urma accidentului. Ulterior, oamenii legii au stabilit că şoferul a pierdut controlul direcţiei în timp ce transmitea live, pe Facebook.

Şoferul a murit pe loc după ce a pierdut controlul autoturismului pe care îl conducea pe Calea Bucureşti

Ce spunea legea

Oameni legii subliniază faptul că noile reguli se aplică conducătorilor de autovehicule, dar și celor care circulă pe biciclete sau trotinete.
Nerespectarea acestei norme de către şoferi constituie contravenție. Este sancționată cu amendă de la 870 la 1.160 de lei și patru puncte de penalizare.
Pentru conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, cum ar fi bicicliştii, amenda este aceeaşi.
Există şi situaţii în care poliţiştii de la Rutieră pot suspenda şi permisul de conducere. Este vorba de folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor. În acest caz, amenda este de la 580 la 725 de lei, plus reţinerea permisului pentru 30 de zile.

Amendaţi pentru folosirea telefonului mobil la volan

Poliţiştii doljeni spun că, începând de sâmbătă, au fost amendaţi cinci şoferi depistaţi încălcând noile reglementări.
„Începând cu data de sâmbătă, de când au intrat în vigoare noile reglementări referitoare la utilizarea telefonului mobil, au fost aplicate cinci sancţiuni în valoare de 2.900 lei“, au explicat reprezentanţii IPJ Dolj.

La nivel naţional, în doar două zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi privind interzicerea folosirii telefonului mobil la volan, polițiștii au aplicat peste 300 de sancțiuni.
Astfel, în zilele de 12 și 13 octombrie 2019, la nivel naţional, au fost aplicate 310 sancţiuni, în valoare de 207.668 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS