20.7 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2019
Acasă Local Dolj Amenzi pentru şoferii care transmit live pe Facebook

Amenzi pentru şoferii care transmit live pe Facebook

-

Craioveanul de 48 de ani a murit pe loc după ce a pierdut controlul autoturismului pe care îl conducea pe Calea Bucureşti (Foto: arhiva GdS)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede interzicerea folosirii telefonului mobil sau a tabletei la volan, în timpul mersului. Încălcarea acestei prevederi va fi sancționată cu amendă între 580 şi 725 de lei, plus 6 puncte de penalizare. În expunerea de motive, MAI a dat exemplu un accident produs în toamna anului trecut, în Craiova, în urma căruia a decedat un şofer care transmitea live cu telefonul mobil.

Patru sau cinci puncte-amendă şi şase puncte de penalizare. Asta ar fi sancţiunea pentru ţinerea în mână sau folosirea telefonului sau tabletei la volan, în timpul mersului. MAI a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care vrea să modifice Codul Rutier, mai exact articolul care se referă la folosirea telefoanelor mobile la volan.
În prezent, potrivit legii, „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere“.
MAI cere interzicerea folisirii în orice fel a telefoanelor mobile, dar şi a tabletelor sau altor dipozitive asemănătoare. „În timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video“, se arată în proiectul de lege pus în dezbatere publică.
Încălcarea acestei prevederi ar urma să fie sancţionată cu amendă între 580 şi 725 de lei, plus 6 puncte de penalizare.
Sancţiuni sunt prevăzute şi pentru conducătorii de vehicule care nu sunt obligaţi să deţină permise de conducere. Astfel, „ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul mersului, a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul de vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere“ se sancţionează cu amendă între 9 şi 20 de puncte.
Dacă va fi aprobat, proiectul de modificare a Codului Rutier va intra în vigoare după 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Un accident din Craiova, dat exemplu de MAI

În expunerea de motive, MAI susţine că „s-a constatat faptul că folosirea telefonului mobil inteligent și a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenției pentru conducătorii de autovehicule, constituind o reală problemă pentru siguranța rutieră, prin amploarea și frecvența acestui fenomen“.
În proiectul de lege au fost date ca exemple trei accidente mortale, provocate de şoferi care foloseau telefonul mobil la volan.
Unul dintre ele s-a produs pe Calea Bucureşti din municipiul Craiova, pe 30 septembrie, anul trecut.
Un craiovean de 48 de ani, care conducea un Porsche Cayenne pe Calea București, a pierdut controlul direcției, a intrat pe trotuar și a retezat un stâlp al rețelei de energie electrică. Autoturismul scăpat de sub control nu s-a oprit, ci a pus la pământ gardurile a două gospodării și s-a oprit în curtea unui craiovean. În drumul său, autoturismul a retezat o conductă de gaze care alimentează una dintre gospodării. Şoferul a murit pe loc în urma accidentului. Ulterior, oamenii legii au stabilit că şoferul a pierdut controlul direcţiei în timp ce transmitea live, pe Facebook.
În octombrie 2018, un şofer care circula pe DN 59 şi transmitea live pe Facebook a lovit din spate un utilaj agricol şi un alt autoturism. Au decedat şoferul, un copil de 9 ani, iar alte patru persoane au fost rănite.
În iulie 2018, în județul Vrancea, un autoturism în care se aflau patru tineri care transmiteau live pe Facebook a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane și rănirea gravă a altor două.

Aldezir MARIN
Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.