19.1 C
Craiova
marți, 29 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Comuna Sălcuţa rămâne fără primar

Comuna Sălcuţa rămâne fără primar

Prefectul judeţului Dolj a emis un ordin prin care a constatat încetarea înainte de termen a mandatului de primar al comunei Sălcuţa. Cel care îşi pierde postul este Eugen Giurcă. În primăvara acestui an, edilul Giurcă a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. În aprilie, înainte de alegerile europarlamentare, Giurcă a trecut de la PNL la PSD.

În urmă cu mai bine de trei ani, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că Eugen Giurcă, pe atunci viceprimar al comunei doljene Sălcuţa, s-a aflat în stare de incompatibilitate. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 iunie 2012 – 13 decembrie 2014, întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar şi calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul Giurcă Eugen PFA“, au susţinut inspectorii de integritate în martie 2016.

Mai mult decât atât, acelaşi Eugen Giurcă ar fi „uitat“ să menţioneze în declaraţiile de interese faptul că a deţinut calitatea de persoană fizică autorizată. Potrivit legii, funcțiiile de primar și viceprimar sunt incompatibile, printre altele, cu calitatea de comerciant persoană fizică.

Drumul dosarului

În iunie 2016, Eugen Giurcă era ales primar al comunei Sălcuţa din partea PNL. Între timp, în aprilie, Eugen Giurcă a contestat la Tribunalul Dolj raportul întocmit de inspectorii de intergritate. Problema este că a greşit instanţa, aşa că, la începutul lunii septembrie, dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Craiova. După numai două termene de judecată, pe 15 noiembrie, instanţa a respins acţiunea edilului.

A urmat recursul, a cărui judecată a durat aproape trei ani. Astfel, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii Supreme în decembrie 2016. Judecarea recursului formulat de edilul Giurcă a început abia în februarie 2018, iar instanţa s-a pronunţat în martie, anul acesta. 
„Respinge recursul formulat de reclamantul Giurcă Eugen împotriva Sentinţei civile nr. 494 din 15 octombrie 2016 a Curţii de Apel Craiova, ca nefondat. Definitivă“, se arată în hotărârea Curţii Supreme. 

Încă o acţiune pierdută la Curtea de Apel Craiova

Mai departe, la începutul lunii iulie, Eugen Giurcă a formulat la Curtea de Apel Craiova o cerere de revizuire a dosarului în care a contestat raportul ANI. Primul termen al cererii de revizuire a fost stabilit de instanţă pentru data de 28 august. Tot în iulie, instanţa a respins o cerere de suspendare a executării sentinţei Curţii Supreme formulată de Giurcă. În acest context, a fost începută procedura prin care edilul şi-a pierdut postul. 

Comuna Sălcuţa rămâne fără primar

Astfel, săptămâna trecută, prefectul judeţului Dolj a emis un ordin prin care a constatat încetarea înainte de termen a mandatului de primar al comunei Sălcuţa. Întrebat despre acestă situaţie, Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj, a declarat pentru GdS că, până ieri, ordinul cu pricina nu ajunsese la primarul Giurcă. „Am trimis ordinul săptămâna trecută, cu Poşta Specială. Până astăzi (miercuri – n.r.) nu am fost înştiinţaţi că ar fi ajuns. Este o procedură specială“, a explicat prefectul. 
Ordinul emis de prefect poate fi contestat în zece zile de la comunicare. Primarul Giurcă nu a putut fi contactat.

Scandal în PNL

În aprilie, înainte de alegerile europarlamentare, PSD a anunţat că mai mulţi primari doljeni ai altor partide au anunţat susţinerea PSD. Numai de la PNL au făcut acest lucru opt edili, printre care şi Eugen Giurcă. Ulterior, PNL a cerut prefectului, fără succes însă, emiterea ordinelor de încetare a mandatelor. La începutul lunii iunie, Biroul Politic Județean al PNL Dolj a decis radierea primarilor în cauză din calitatea de membri ai PNL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Emiratele Arabe Unite vor să trimită un rover pe...

Emiratele Arabe Unite (EAU) vor lansa în...

ȘTIRI GdS

Plăți auto doar online, în Dolj

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor informează că, începând cu data de 01.10.2020, plățile aferente operațiunilor de înmatriculare și...

Irina Bara, victoria carierei! Vekic, făcută „knockout” la Roland...

Irina Bara este incredibilă la Roland Garros. Românca, care este în premieră pe un tablou principal la un turneu de Mare Slam,...

Furnizorii de energie, obligați să informeze consumatorii despre liberalizarea...

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis în această lună un ordin potrivit căruia furnizorii de ultimă instanţă sunt obligaţi...

O educatoare a fost condamnată după ce a otrăvit...

O educatoare din China a fost condamnată la moarte pentru otrăvirea a zeci de copii, unul pierzându-și viața, într-un act de răzbunare...

Elevii cer modificarea regulilor sanitare din şcoli

Elevii cer modificarea regulilor sanitare din şcoli

Gheorghe Nichita, condamnat la încă 5 ani și 2...

Tribunalul Iași a decis astăzi să-l condamne la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare pe fostul primar al Iasului, Gheorghe Nichita. Acesta...