11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuspectul unei tâlhării ca în filme, căutat de poliţişti

Suspectul unei tâlhării ca în filme, căutat de poliţişti

Poliţiştii doljeni caută un craiovean acuzat că, împreună cu alţi patru suspecţi, a pus la cale o tâlhărie ca în filme. Unul dintre ei s-a îmbrăcat în poliţist şi a tras pe dreapta maşina în care se aflau trei persoane. După ce le-au luat banii şi alte bunuri, le-au abandonat pe raza a două comune din Dolj, iar apoi au incendiat maşina. Principalul suspect a fost arestat preventiv în decembrie 2018, iar după ce a fost pus sub control judiciar a… dispărut.

Procurorii doljeni anunţau, la sfârşitul anului trecut, reţinerea unui craiovean acuzat că a pus la cale o tâlhărie ca în filme. Tâhăria a fost comisă în toamna anului 2017, în Craiova. 
Anchetatorii au avut nevoie de mai bine de un an pentru a stabili identitatea suspecţilor, iar luni au cerut şi obținut arestarea celui considerat „creierul“ operaţiunii.

„În ziua de 17.12.2018, poliţiştii din cadrul IPJ Dolj, sub conducerea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în urma activităţii probatorii desfăşurate pe o perioadă de peste un an, au identificat iniţiatorul şi coordonatorul grupului care a comis în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2017 infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie calificată, distrugere în formă agravată (prin incendiere) şi constituirea unui grup infracţional organizat, în persoana inculpatului Paşla Marius Cristian“, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. 

Totul a început cu un cont fals de facebook

În urma anchetai s-a stabilit că, iniţial, suspectul a creat un cont fals de facebook şi a luat legătura cu o femeie din Craiova care la acea vreme locuia şi muncea în Italia. După ce a obţinut informaţii despre veniturile femeii, bărbatul ar fi hotărât să o tâlhărească. În acest scop ar fi racolat patru doljeni. În plus, a procurat o uniformă de poliţist, cătuşe, o paletă reflectorizantă, telefoane mobile şi cartele prepay. De asemenea, până la întoarcerea femeii în ţară, suspecţii au studiat traseul de deplasare de la aeroport către centru pentru a evita camerele de supraveghere, iar în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2017 au acţionat.

Tâlhărie în uniformă de poliţist

Femeia a fost luată de la Aeroportul Craiova de un autoturism Fiat, în care se afla şoferul şi un pasager, însă nu au reuşit să ajungă prea departe.
Autoturismul în care se aflau cei trei a fost oprit de falsul poliţist la ora 1.18, pe Calea Bucureşti. Şoferul maşinii a fost lovit şi încătuşat, iar după ce i-au tras o cagulă pe cap, atacatorii l-au băgat într-un autoturism Dacia Logan şi l-au dus în localitatea Răcarii de Jos, unde l-au abandonat. Anchetatorii mai spun că suspecţii i-au luat bărbatului portofelul, un inel din aur şi un ceas Rolex.

Între timp, femeia care venise din Italia şi celălalt bărbat au fost duşi cu Fiatul în comuna Işalniţa, fiind abandonaţi în zona serelor. Nu înainte ca suspecţii să le ia banii şi telefoanele mobile. Cei doi au reuşit să anunţe poliţia de pe telefonul paznicului de la Serele Işaniţa.
Ulterior, Fiatul a fost găsit incendiat în localitatea doljeană Braloştiţa. Prejudiciul total este de 109.600 de lei, au mai precizat anchetatorii.

Procurorii doljeni au mai spus că telefoanele folosite de suspecţi au fost aruncate după comiterea tâlhăriei.
Se pare că uniforma folosită la comiterea tâlhăriei aparţinea unui agent din cadrul IPJ Dolj. Acesta ar fi susţinut în faţa superiorilor că Pașla i-a cerut hainele pentru a le folosi într-o ședință foto.

Arestat pentru câteva zile

Principalul suspect în acest dosar de tâlhărie a fost arestat preventiv pe data de 17 decembrie 2018. Bărbatul a stat în arest numai câteva zile. Asta pentru că, pe 20 decembrie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis contestaţia formulată de inculpat şi l-au plasat sub control judiciar.
„Admite contestaţia formulată de inculpatul Paşla Marius Cristian. Desfiinţează încheierea atacată şi, rejudecând: dispune măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20.12.2018 până pe data de 17.02.2019, inclusiv“, se arată în hotărârea instanţei. Pe durata controlului judiciar, inculpatului i-au fost impuse mai multe obligaţii şi i s-a interzis să ia legătura cu persoanele vătămate şi martorii din dosar. 

Cerere de arestare preventivă în lipsă

Ulterior, pe 26 martie, anchetatorii au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a suspectului. „Admite cererea formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Înlocuieşte măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Paşla Marius Cristian prin încheierea nr. 309 din data de 20.12.2018 pronunţată de Curtea de Apel Craiova cu măsura arestării preventive pe o durată de 30 de zile, cu începere de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă“, au hotărât judecătorii de la Tribunalul Dolj 
Întrebaţi dacă au reuşit să dea de urma suspectului, reprezentanţii IPJ Dolj au precizat pentru GdS că Paşla este căutat. „Persoana în cauză este căutată la nivel naţional şi internaţional în baza mandatului de arestare preventivă în lipsă emis de instanţa de judecată“, au transmis poliţiştii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS