Acasă Local Dolj Arestare în cazul tâlhăriei de pe Calea Bucureşti

Arestare în cazul tâlhăriei de pe Calea Bucureşti

-

Bărbatul de 41 de ani a fost dus la Tribunalul Dolj luni seara, iar instanţa a emis pe numele lui un mandat de arestare pe o perioadă de 30 de zile (Foto: arhiva GdS)

Procurorii doljeni au cerut şi obţinut arestarea preventivă a unui bărbat de 39 de ani, din Craiova, acuzat că, împreună cu alţi patru suspecţi, a pus la cale o tâlhărie ca în filme. Unul dintre ei s-a îmbrăcat în poliţist şi a tras pe dreapta maşina în care se aflau trei persoane, iar după ce le-au luat banii şi alte bunuri, le-au abandonat pe raza a două comune din Dolj. Maşina victimelor a fost găsită incendiată în altă comună doljeană, iar anchetatorii au stabilit că suspecţii au folosit cagule şi cartele de telefon prepay pentru a nu fi identificaţi.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj spun că, în toamna anului trecut, suspecţii au hotărât să jefuiască o femeie din Craiova, care la acea vreme lucra în Italia. Aşa s-a ajuns la tâlhărie, lipsire de libertate, distrugere prin incendiere şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Anchetatorii au avut nevoie de mai bine de un an pentru a stabili identitatea suspecţilor, iar luni au cerut şi obținut arestarea celui considerat „creierul“ operaţiunii.
„În ziua de 17.12.2018, poliţiştii din cadrul IPJ Dolj, sub conducerea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în urma activităţii probatorii desfăşurate pe o perioadă de peste un an, au identificat iniţiatorul şi coordonatorul grupului care a comis în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2017 infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie calificată, distrugere în formă agravantă (prin incendiere) şi constituirea unui grup infracţional organizat, în persoana inculpatului Paşla Marius Cristian“, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.
Aceştia din urmă mai susţin că suspectul, care are 39 de ani şi locuieşte în Craiova, a iniţiat şi, ulterior, a coordonat un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de tâlhărie calificată, lipsire de libertate şi distrugere, pentru obţinerea de beneficii materiale, fapte pe care le-a şi comis, ajutat de către ceilalţi membri ai grupului infracţional.

Totul a început cu un cont fals de facebook

Anchetatorii susţin că, pentru început, suspectul a creat un cont fals de facebook şi a luat legătura cu o femeie din Craiova care la acea vreme locuia şi muncea în Italia. După ce a obţinut informaţii despre veniturile femeii, dar şi despre data când se întoarce în ţară, bărbatul ar fi hotărât să o tâlhărească. În acest scop ar fi racolat patru doljeni şi a procurat o uniformă de poliţist, cătuşe, o paletă reflectorizantă, telefoane mobile, cartele prepay. Oamenii legii mai spun că, până la întoarcerea femeii în ţară, suspecţii au studiat traseul de deplasare de la Aeroport către Centru pentru a evita camerele de supraveghere, iar în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2017 au acţionat.
Femeia a fost luată de la Aeroportul Craiova de un autoturism Fiat, în care se afla şoferul şi un pasager, însă nu au reuşit să ajungă prea departe.
Autoturismul în care se aflau cei trei a fost oprit de falsul poliţist la ora 1.18, pe Calea Bucureşti. Falsul poliţist a legitimat şoferul autoturismului, după care i-a cerut să coboare din maşină. Şoferul a fost lovit şi încătuşat, iar după ce i-au tras o cagulă pe cap, l-au băgat într-un autoturism Dacia Logan şi l-au dus în localitatea Răcarii de Jos, unde l-au abandonat. Anchetatorii mai spun că suspecţii i-au luat bărbatului portofelul, un inel din aur şi un ceas Rolex.
Între timp, femeia care venise din Italia şi celălalt bărbat au fost duşi cu Fiatul în comuna Işalniţa, fiind abandonaţi în zona serelor. Nu înainte ca suspecţii să le ia banii şi telefoanele mobile. Cei doi au reuşit să anunţe poliţia de pe telefonul paznicului de la Serele Işaniţa.
Ulterior, Fiatul a fost găsit incendiat în localitatea doljeană Braloştiţa. Prejudiciul total este de 109.600 de lei, au mai precizat anchetatorii.
Procurorii doljeni au mai precizat că telefoanele folosite de suspecţi au fost aruncate după comiterea tâlhăriei.

Principalul suspect, arestat preventiv

În cursul zilei de luni, principalul suspect a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorul de caz, iar în aceeaşi zi a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis solicitarea anchetatorilor şi a dispus arestarea craioveanului de 39 de ani pe o perioadă de 30 de zile. „Admite propunerea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Paşla Marius Cristian, pe o durată de 30 de zile începând cu 17.12.2018 şi până la data de 15.01.2019, inclusiv. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Paşla Marius Cristian“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj, care poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova. Procurorii doljeni nu au făcut publice numele celor patru doljeni suspectaţi că au fost implicaţi în comiterea tâlhăriei.

Aldezir MARIN
Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.