19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProxeneţi, taximetrişti şi prostituţia din Caracal

Proxeneţi, taximetrişti şi prostituţia din Caracal

În contextul dispariţiei Alexandrei Măceşanu, se ridică întrebarea dacă nu cumva fata de 15 ani a căzut victimă unor traficanţi de persoane, de care municipiul Caracal nu duce lipsă.
În dosarul unor traficanţi de minore din Caracal, trimişi în judecată de procurorii DIICOT, anchetatorii explică cum se practică prostituţia în municipiul Caracal. În acest dosar au fost implicaţi şi doi taximetrişti, care aveau rolul de a transporta victimele traficanţilor. De asemenea, o femeie a fost acuzată că şi-a obligat fetele, două gemene de 17 ani, să se prostitueze pentru 40 sau 50 de lei. 
Dacă proxeneţii au primit pedepse între 5 şi 20 de ani de închisoare, o parte din cei care au apelat la serviciile proxeneţilor au scăpat cu amenzi penale. 

Această grupare de proxeneţi din Caracal, Olt, a fost destructurată în toamna anului 2014. La acea vreme, procurorii DIICOT au explicat că, la nivelul municipiului Caracal, șapte persoane au constituit un grup infracţional organizat. Gruparea avea ca principală activitate recrutarea de minore în scopul exploatării lor sexuale. Asta prin folosirea de violenţe, ameninţări, induceri în eroare, lipsire de libertate în mod ilegal.

„Victimele – 13 la număr, din care nouă cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, ce provin din familii dezorganizate – erau plasate ca prostituate într-o locație special amenajată în acest sens într-un apartament închiriat pe raza municipiului Caracal. Apartamentul era prevăzut cu obloane din lemn masiv, fixate permanent pe poziţia închis prin încastrarea cu mijloace de prindere tip autofiletante“, au explicat anchetatorii.
Victimele erau exploatate sexual și în alte locații din județul Olt și județele limitrofe, unde erau duse sub pază strictă de taximetrişti.

Membrii grupării au fost acuzați de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

Sechestrate săptămâni la rând într-un apartament

În rechizitoriul întocmit, anchetatorii explică cum ajungeau minorele să practice prostituţia. „Inculpatul Toilă Gerald Mirel, profitând de faptul că persoana vătămată a apelat la el pentru a-i asigura o noapte de cazare, a condus-o la locuința sa din municipiul Caracal. Din declarația persoanei vătămate a rezultat că, după de ce a ajuns în apartamentul inculpatului, a constatat că acolo se aflau mai multe fete, care i-au spus că nu va mai putea pleca până nu va practica și ea prostituția“, au mai explicat anchetatorii.

Aceştia din urmă mai susţin că acelaşi Toilă „i-a spus persoanei vătămate că va practica prostituția, la fel ca celelalte fete, pentru că așa îi va fi bine (…). Conform declarației persoanei vătămate, ca urmare a refuzului, inculpatul a agresat-o fizic, lovind-o cu pumnii și picioarele și a amenințat-o că o va omorî dacă nu va accepta să practice prostituția. În urma amenințărilor și actelor de agresiune fizică exercitate de inculpat asupra sa, persoana vătămată a fost obligată să întrețină raporturi sexuale cu diferite persoane de sex bărbătesc. În prima seară a fost obligată să întrețină raporturi sexuale cu nouă bărbați, iar ulterior, timp de aproximativ patru săptămâni, cu cinci-șase bărbați zilnic“.

O mamă şi-a obligat fetele să se prostitueze

Din acelaşi rechizitoriu aflăm că inculpata Mioara Luminiţa Dumitrache şi-a obligat fetele să se prostitueze. Este vorba de două gemene care pe atunci aveau 17 ani. „Inculpatul Toilă Gerald Mirel a început să coopereze în activitatea infracțională cu inculpata Dumitrache Mioara Luminiţa, mama celor două persoane vătămate minore, care s-a interpus în relația de plasare a celor două surori gemene. Inculpata Dumitrache Mioara Luminiţa a devenit intermediarul plasărilor în vederea exploatării sexuale a fiicelor sale contra unor sume de bani“, au mai precizat procurorii DIICOT.

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Andrei Ilie Truşcă, anchetatorii spun că acesta folosea metoda „lover-boy“. „În activitatea de exploatare a persoanei vătămate M.I. de către inculpatul Toilă Gerald Mirel, s-a interpus inculpatul Truşcă Andrei Ilie, care, prin folosirea metodei cunoscută sub numele de „lover-boy” , a recrutat-o pe minora M.I. Prin promisiuni fictive de dragoste, afecțiune și o eventuală căsătorie ulterioară a exploatat starea de vădită vulnerabilitate a acesteia și, în calitate de iubit al acesteia, a determinat-o să accepte să practice prostituția și pentru acesta“, se arată în rechizitoriu.

Doi taximetrişti, membrii grupării de traficanţi

După cum spuneam, în activitatea infracţională au fost implicaţi şi doi taximetrişti din Caracal. Aceştia găseau clienţi pentru victime sau le transportau la domiciliile clienţilor. 

„Inculpatul Simion Ion, zis „nea Ion”, prin prisma faptului că a practicat taximetria pe raza munincipiului Caracal, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a minorelor, datorată vârstei, recruta clienți în vederea întreținerii de relații sexuale contracost pentru cele două persoane vătămate“, arată procurorii DIICOT.

Al doilea taximetrist, prieten cu proxeneţii, se ocupa cu transportul minorelor. „A rezultat că inculpatul Ţeculescu Nelu Claudiu, taximetrist și prieten al inculpatului Bogdan Daniel Marinel, transporta persoana vătămată de la domiciliul inculpatului la domiciliul clienților doritori de servicii sexuale (…). Ţeculescu Nelu Claudiu aștepta consumarea actelor sexuale, după care prelua persoana vătămată și o transporta înapoi la domiciliul inculpatului Bogdan Daniel Marinel“, se mai arată în rechititoriu.

Judecata şi pedepsele

În octombrie 2014, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 24 de inculpaţi. Este vorba de cinci proxeneţi şi de cei doi taximetrişti, restul fiind clienţii primilor.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt, instanţă care s-a pronunţat în ianuarie 2016. Toilă a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, iar mama celor două gemene traficate – 15 ani. Ion Simion a fost condamnat la 12 ani şi opt luni de închisoare. În schimb, inculpaţii Andrei Truşcă, Marius Stan şi Ţeculescu au luat câte cinci ani de închisoare. Bogdan Daniel Marinel a fost condamnat la șase ani şi opt luni de închisoare, la care instanţa a adăugat un rest de pedeapsă de 1.324 de zile. 

Clienţii proxeneţilor au primit pedepse între un an şi doi ani de închisoare pentru folosirea serviciilor unei persoane exploatate.
În toamna anului 2016, Curtea de Apel Craiova a admis apelurile formulate de mai mulţi clienţi ai proxeneţilor şi a dispus condamnarea acestora la amenzi penale cuprinse între 7.500 şi 10.000 de lei. Restul inculpaţilor au rămas cu pedepsele stabilite de Tribunalul Olt. Bogdan Daniel Marinel a decedat după sentinţa Tribunalului Olt.

SursaDIICOT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS