17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFost poliţist, condamnat şi obligat să achite aproape o sută de amenzi

Fost poliţist, condamnat şi obligat să achite aproape o sută de amenzi

Fostul şef de post din comuna doljeană Rojişte a fost condamnat definitiv într-un dosar în care a fost acuzat că nu a trimis mai multor primării aproape 100 de amenzi. Pe lângă un an şi 11 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, fostul poliţist a fost obligat să plătească toate amenzile care nu au mai fost achitate de contravenienţi.

Fostul şef de post al Postului de Poliţie Rojişte, agent-şef principal Gheorghe Vrejoiu Encea, a fost trimis în judecată de procurorii craioveni în decembrie 2016. În acest dosar, Encea a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi distrugere de înscrisuri. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au reţinut că agentul Encea nu a trimis primăriilor „procese-verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunii amenzii contravenţionale, încheiate în anii 2012 şi 2013″.

Pentru că amenzile nu au ajuns la primării, nu au fost date spre executare silită, aşa că au rămas neachitate. Anchetatorii au mai reţinut că prejudiciul total adus bugetului de stat a fost de 25.060 lei.
În plus, pentru a ascunde faptul că nu a trimis procesele-verbale, acelaşi Encea a antedatat o serie de adrese, astfel încât să pară că totuşi a trimis amenzile cu pricina. 


Mai mult decât atât, spun anchetatorii, „inculpatul Encea Vrejoiu Gheorghe a distrus procesele-verbale de constatare a contravenţiilor încheiate în anul 2012 de către el şi lucrătorul de poliţie D.Ş.“.

Condamnat pentru neglijenţă în serviciu şi fals

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în decembrie 2016, iar doi ani mai târziu, pe 20 decembrie 2018, instanţa s-a pronunţat. 

Judecătorii craioveni au dispus schimbarea încadrării juridice din abuz în serviciu în neglijenţă în serviciu şi l-au condamnat pe inculpat la un an şi trei luni de închisoare. Pentru fals intelectual a mai primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare, iar pentru distrugere de înscrisuri a fost achitat. În final, fostul poliţist a fost condamnat la un an şi 11 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.

Obligat de instanţă să achite amenzile neplătite

De asemenea, inculpatul a fost obligat să presteze 50 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Daneţi sau la Şcoala Profesională Daneţi.
Instanţa a admis acţiunile civile formulate de primăriile din Caracal, Craiova, Rojişte şi Ostroveni şi l-a obligat pe inculpat să achite prejudiciul cauzat. În final, instanţa a desfiinţat înscrisurile falsificate, respectiv adresele de înaintare a 89 de procese-verbale de constatare a contravenţiilor. 
Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel, iar pe 6 iunie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Judecătorii au respins apelul Parchetului şi a luat act de faptul că inculpatul şi-a retras acţiunea, aşa că Encea rămâne cu pedeapsa stabilită de Judecătoria Craiova.

Agentul-şef Encea s-a pensionat

Întrebaţi despre acestă situaţie, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că agentul-şef principal Gheorghe Vrejoiu Encea s-a pensionat.

Potrivit oamenilor legii, fostul poliţist a ieşit la pensie în ianuarie 2017, adică la scurt timp dup ce a fost deferit justiţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS