34.5 C
Craiova
marți, 18 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalRăzvan Burleanu: „Este extraordinar că România revine la un turneu final“

Răzvan Burleanu: „Este extraordinar că România revine la un turneu final“

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat că performanţa anului în fotbalul românesc este calificarea echipei naţionale la EURO 2024. Acesta a precizat că satisfacţia revenirii la un turneu final este uriaşă.

„Satisfacţia este uriaşă, aşa cum ar trebui să fie pentru orice român. Este extraordinar că România revine la un turneu final! Iar asta într-o perioadă în care rezultate echipelor de club în competiţiile europene nu sunt cele dorite. Fotbalul românesc avea nevoie de această calificare, pentru a putea impulsiona o dezvoltare solidă şi la nivelul cluburilor.

Edward Iordănescu a făcut o muncă extraordinară. Ne bucurăm că am avut încredere în el atunci când multă lume nu a mai avut. După rezultatele din Liga Naţiunilor au existat multe voci care l-au contestat pe selecţioner, dar am avut capacitatea de a vedea dincolo de rezultatele din teren. Modul în care se lucra la prima reprezentativă şi planul pe care îl avea pregătit Edward Iordănescu ne-au convins să mergem înainte. Mă bucur pentru fotbalul românesc, în primul rând, dar şi pentru Edi. Ştiu cât de mult a muncit şi cât de mult şi-a dorit să reuşească“, a declarat preşedintele FRF, pentru Agerpres.

„Strategia echipei FRF a propus două concepte foarte concrete“

Răzvan Burleanu a menţionat că avantajele României în preliminarii au fost create cu multă muncă. A subliniat în acelaşi timp ideea de unitate din cadrul lotului primei reprezentative.

„Avantajele au fost create cu multă muncă, nu au fost oferite. Nu ştiu să spun ce avantaje am primit prin tragerea la sorţi. Nu cred că au existat. Grupul este cel care ne-a făcut să ne autodepăşim. Să iei câte 4 puncte în meciurile cu Elveţia, Israel şi Kosovo nu e deloc uşor. Selecţionerul a reuşit să creeze o adevărată familie la echipa naţională.

Cu siguranţă a contat foarte mult şi suportul implementării unei strategii tehnice bine gândite şi bine implementate în ultimii ani la fiecare nivel în fotbalul românesc. Strategia echipei FRF a propus două concepte foarte concrete în aplicare: circuitul performanţei şi ecosistemul performanţei. Circuitul creează contextul optim pentru formarea, selecţia şi desăvârşirea în competiţii a tinerelor talente, spre loturile naţionale. Inclusiv prin reguli şi acţiuni dedicate promovării lor“, a explicat oficialul FRF.

Meritul calificării de acum revine tuturor selecționerilor

Răzvan Burleanu a continuat analiza și a punctat că fiecare selecționer a adus câte ceva echipei naționale.

„În ceea ce priveşte ecosistemul este suficient să privim spre cei 43 de jucători convocaţi de Edward Iordănescu în preliminariile de succes EURO 2024. Avem 11 semifinalişti EURO U21 din 2019, dar lor trebuie să îl alăturăm pe Denis Drăguş, coleg de generaţie care a ratat turneul doar din raţiuni medicale. Aceştia sunt Man, Hagi, Coman, Puşcaş, Manea, Olaru, Cicâldău, Rus, Radu, Nedelcearu, Tudor Băluţă.

La EURO U-21 din 2021 revine Olaru, dar apar alţi 6 tricolori cu care azi ne-am calificat la EURO: Drăguşin, Moruţan, Marius Marin, Opruţ, Aioani, Tavi Popescu. Ulterior, la Jocurile Olimpice 2021, îi regăsim lângă Băluţă, Marin şi Aioani pe alţi trei jucători noi, din campania bucuriei de azi: Raţiu, Târnovanu, Dobre. De aceea meritul calificării de acum revine, aşa cum bine sublinia selecţionerul Iordănescu, inclusiv al selecţionerilor anteriori din echipa FRF, de la nivel de tineret, olimpic şi de seniori.

Pentru ca argumentul ecosistemului să se închidă minunat cu EURO U-21 din 2023. Au participat în această vară Târnovanu şi Tavi Popescu, dar şi alţi 8 jucători care peste doar câteva luni au contribuit la calificarea pentru EURO din Germania: Screciu, Bîrligea, Pantea, Dumitrescu, Louis Munteanu, Borza, Racoviţan, Ţicu. În total, 29 din cei 43 de ‘tricolori’ din campania EURO 2024 au trecut prin acest ecosistem al performanţei, configurând, sub îndrumarea lui Iordănescu, alături de mai experimentaţii Stanciu, Alibec, Burcă sau Bancu, grupul unit şi cu mare potenţial care va construi naţionala anilor viitori.

Aceasta înseamnă, în cel mai concret mod posibil, predictibilitatea şi sustenabilitatea unei strategii de succes în fotbalul românesc. Iar această reuşită, ne arată calea pe care trebuie să o urmăm şi în anii următori. De data aceasta ne propunem să trecem la nivelul următor, care presupune transformarea în realitate a viziunii că obiectivele cluburilor sunt obiectivele echipelor naţionale, iar obiectivele echipelor naţionale sunt obiectivele cluburilor, la fiecare categorie de vârstă“, a adăugat Burleanu.

„FRF va încheia anul 2023 cu un venit de peste 30 de milioane de euro“

Conducătorul fotbalului romnesc este convins că rezultatele din 2023 reprezintă o consecinţă a efortului comun din ultimii 7 ani.

„Rezultatele financiare şi sportive din 2023 reprezintă o consecinţă a unui efort comun din ultimii 7 ani de zile, pregătind acest moment. Din punct de vedere financiar, FRF va încheia anul 2023 cu un venit de peste 30 de milioane de euro! Acesta a fost reinvestit în dezvoltarea fotbalului românesc, bineînţeles. Iar majoritatea fondurilor provin din mediul privat.

FRF reprezintă azi un model din punct de vedere comercial în rândul federaţiilor sportive din România şi o deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte marketingul sportiv. Are cel mai mare buget şi nu accesează fonduri publice! Dacă este să vorbim de performanţa sportivă, este un an bun, într-adevăr. Asta datorită calificării echipei naţionale de seniori, dar nu numai. În această toamnă, selecţionatele U19 şi U17 s-au calificat la Turul de elită, ultimul pas înainte de Campionatul European. Și reprezentativa U21 a luat o opţiune serioasă de calificare la EURO 2025. Ar însemna a patra prezenţă consecutivă la un turneu final. De asemenea, trebuie menţionat că selecţionata U19 feminin a promovat în Liga A“, a punctat preşedintele FRF.

„Ne dorim să ieşim din această grupă şi să ajungem în optimi“

În privința anului 2024, principalul obiectiv este legat de participarea la Campionatul European din Germania (14 iunie – 14 iulie). România va participa pentru a şasea oară în istoria sa la un Euro. A făcut-o în ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016. Conform tragerii la sorţi, România a fost repartizată în Grupa E la Euro 2024. Din aceasta mai fac parte Belgia, Slovacia şi câştigătoarea play-off-ului B. Ultima componentă a grupei României la EURO 2024 va fi decisă dintre câştigătoarele semifinalelor Bosnia – Ucraina şi Israel – Islanda.

„Obiectivul este cel pe care şi-l doreşte fiecare iubitor de fotbal din România. Ne dorim să ieşim din această grupă şi să ajungem în optimi. Dar, în acelaşi timp îmi doresc un lucru mai important, şi anume ca prezenţa la acest EURO să reprezinte o etapă în formarea celei mai importante generaţii din ultimii 20 de ani. Dar pentru asta e nevoie să continuăm pe acelaşi drum. În grupa de la EURO vom lupta în primul rând cu noi înşine. Trebuie să ne autodepăşim, să continuăm seria meciurilor bune din preliminarii şi să facem românii fericiţi. Eu sunt încrezător că vom reuşi acest lucru. Să nu uităm că în partidele oficiale suntem neînvinşi din iunie 2022“, a precizat Burleanu.

„În 2024 ne propunem şi să aducem în prim plan cât mai multe iniţiative la care lucrăm deja focusate pe tehnologie, educaţie, inovare şi diversitate. Iar în ceea ce priveşte prezenţa la EURO, ne dorim să oferim tuturor suporterilor care vor fi alături de echipa naţională o experienţă unică, oriunde s-ar afla aceştia“, a mai spus el.

Citește și: Adrian Mutu a fost demis de Neftci Baku

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS