11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalNumai mâine nu-i poimâine! CCA a anunţat când se implementează sistemul VAR în Liga 1 (VIDEO)

Numai mâine nu-i poimâine! CCA a anunţat când se implementează sistemul VAR în Liga 1 (VIDEO)

-

Furnizorul de tehnologie pentru asistență video (VAR) în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor. Acestea au fost instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA). Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competițiile Liga 1 și Cupa României.

Acest prim pas important a fost posibil după ce Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) au ajuns în luna martie a acestui an la un acord pentru implementarea arbitrajul video (VAR) în Liga 1. De atunci, termenul privind folosirea VAR în România a fost mutat din diverse motive.

Sistemul VAR va fi introdus în Liga 1 începând cu sezonul 2022-2023

Preşedintele CCA, Kyros Vassaras, afirma în luna mai 2021 că se fac eforturi ca implementarea sistemului VAR să aibă loc începând cu play-off-ul Ligii 1 al acestei ediţii de campionat, adică din luna aprilie 2022, dar previziunile sale nu s-au adeverit.

Marele anunţ în privinţa sistemului VAR l-a făcut, astăzi, vicepreşedintele CCA, Alexandru Deaconu: pregătirea arbitrilor pentru implementarea VAR va dura 10 luni din acest moment. Altfel spus, se va încheia în luna iulie a anului viitor, ceea ce înseamnă că arbitrajul video va fi introdus în Liga 1 începând cu ediţia 2022-2023.

„Suntem în faza de pregătire offline a proiectului VAR. Săptămâna trecută am primit toate echipamentele şi începând din această săptămână am dat drumul pregătire arbitrilor. Aşa cum am spus, noi avem nevoie de 10 luni pentru pregătirea arbitrilor. Iar această pregătire este făcută în serie, nu poate fi făcută în paralel. Adică trebuie să încheiem primul pas pentru a trece la al doilea. Mai mult, FIFA monitorizează atent acest proces şi pentru a putea trece la următorul pas e nevoie de validare şi de aprobare din partea celor de la FIFA. Acest proiect necesită foarte mult timp. Avem 50 de arbitri şi fiecare dintre ei trebuie să stea cel puţin o oră doar ca să se familiarizeze cu sistemul. Sunt paşi pe care nu putem să îi sărim. Când va fi implementat sistemul nu pot să spun. Depinde şi de cum se mişcă arbitrii şi de cum vom reuşi să avem toate materialele necesare pentru pregătirea lor. E un proces foarte, foarte complicat“, a spus Deaconu, care este managerul de proiect pentru implementarea arbitrajului video.

„FIFA nu permite scurtături!“

Întrebat dacă sunt şanse ca VAR să fie folosit în acest sezon, Deaconu a răspuns: „Nu ştiu să spun. Repet: avem nevoie de 10 luni pentru pregătirea arbitrilor. FIFA nu permite scurtături! Noi construim baza acestui sistem şi nu putem să o facem pe repede înainte“.

În momentul în care i s-a precizat că 10 luni din acest moment înseamnă iulie 2022, Deaconu a afirmat: „Dacă asta înseamnă… După cum am spus, din momentul în care primim sistemele durează 10 luni. Sistemele au venit săptămâna trecută şi din această săptămână am reuşit să le instalăm şi am început pregătirea“.

FRF a explicat paşii

Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, că a început pregătirea practică a arbitrilor pentru introducerea VAR în România, simulatoarele fiind livrate zilele trecute de furnizorul de tehnologie. Pentru a respecta planul de implementare și pașii obligatorii pentru certificarea arbitrilor, începând din 14 septembrie, oficialii de joc au început familiarizarea cu simulatoarele care îi vor ajuta să analizeze diferitele situații de joc.

Etapele următoare în pregătire sunt bine definite în programul validat de FIFA:

-aplicarea protocolului prin analizarea unor faze simple (se pune accent pe colaborarea cu operatorii video, folosirea diferitelor unghiuri de filmare);
-analizarea unor situații complexe prin care se consolidează cunoștințele acumulate până atunci;
-asistență video în modul offline la meciuri live, pas important în care oficialii de joc urmăresc în timp real partida și aplică principiile VAR fără însă a influența deciziile luate pe teren;
-simularea incidentelor în jocuri de pregătire – diferite situații de joc sunt create special pentru intervenția sistemului de asistență video;
-jocuri de durată redusă, în care sunt regizate situații de joc pentru a testa cunoștințele arbitrilor și timpii acestora de reacție;
-jocuri oficiale de juniori în care situațiile sunt analizare în timp real de VAR, iar sistemul poate interveni în luarea deciziilor pe teren.

FRF a precizat că sunt necesare 29 de ore de pregătire practică pentru fiecare arbitru pentru obținerea certificării VAR (conform protocolului, activitățile nu se pot desfășura în grupuri mai mari de două persoane).

În ce situații poate fi folosit VAR?

GOLURI. Rol de asistență a „centralului“ în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

PENALTI. Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalti sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

ELIMINARE. Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor ce meritau sancțiunea.

Citeşte şi: Ronaldo – la cel de-al 135-lea său gol în Ligă, United – la o mare dezamăgire

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS