12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalEuro 2020 / Anglia - Danemarca, o semifinală fără menajamente

Euro 2020 / Anglia – Danemarca, o semifinală fără menajamente

Selecţionatele Angliei şi Danemarcei se înfruntă, astăzi, de la ora 22.00, pe stadionul „Wembley“ din Londra, în cea de-a doua semifinală de la EURO 2020. Ambele formaţii au avut parcursuri interesante la acest turneu final.

Meciul va fi condus de o brigadă olandeză, compusă din Danny Makkelie (central), Hessel Steegstra şi Jan de Vries (asistenţi). Arbitrul Ovidiu Haţegan a fost delegat ca al patrulea oficial, iar Sebastian Gheorghe va fi rezervă de arbitru asistent. În camera VAR vor fi olandezii Pol van Boekel şi Kevin Blom, germanul Christian Gittelmann şi polonezul Pawel Gil.

Echipele probabile:

Anglia: Jordan Pickford – Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire, Luke Shaw – Declan Rice, Kalvin Phillips – Jadon Sancho, Mason Mount, Raheem Sterling – Harry Kane. Selecţioner: Gareth Southgate.

Danemarca: Kasper Schmeichel – Andreas Christensen, Simon Kjaer, Jannik Vestergaard – Jens Stryger Larsen, Pierre-Emile Hojbjerg, Thomas Delaney, Joakim Maehle – Martin Braithwaite, Kasper Dolberg, Mikkel Damsgaard. Selecţioner: Kasper Hjulmand.

Cifre impresionante pentru britanici

Anglia a devenit prima echipă fără gol încasat în primele sale cinci meciuri la EURO. În sferturi la EURO 2020, Anglia a reuşit cea mai categorică victorie la un turneu final, 4-0 cu Ucraina. Până la partida cu Ucraina, Anglia nu mai marcase patru goluri într-un meci la un turneu de mare anvergură din finala Cupei Mondiale 1966 (4-2 cu Germania, după prelungiri).

Anglia nu a primit gol ultimele sale zece meciuri pe „Wembley“ în preliminarii şi turneul final EURO combinate. Englezii nu au pierdut niciodată la un turneu final pe „Wembley“, având 10 victorii şi 4 egaluri, semifinala din 1996 cu Germania fiind considerată remiză.

Pentru selecţionata Albionului va fi a treia semifinală europeană. A pierdut ambele semifinale de Campionat European jucate: prima în 1968 în faţa Iugoslaviei (0-1), a doua în 1996, în faţa Germaniei (5-6 la loviturile de departajare).
Reprezentativa Angliei se află la a zecea sa participare la un turneu final EURO, având un loc trei în 1968 şi o semifinală atinsă în 1996. O victorie ar face din Anglia a 13-a ţară care ajunge în finala EURO.

Anglia este la a treia semifinală consecutivă sub comanda lui Gareth Southgate. Britanicii le-au pierdut pe primele două în prelungiri, 1-2 cu Croaţia la Cupa Mondială din 2018 şi 1-3 cu Olanda în Liga Naţiunilor 2019.

Portarul englez Jordan Pickford a ajuns la 696 de minute fără gol primit la naţională. Este la doar 25 de minute de recordul lui Gordon Banks, care include primele patru partide ale Angliei la CM din 1966, încheiată cu victoria finală a englezilor.

Şapte componenţi ai lotului Angliei au participat la finala Ligii Campionilor în acest an. Aceştia sunt Ben Chilwell, Reece James şi Mason Mount, de la Chelsea, Sterling, Phil Foden, John Stones şi Kyle Walker, de la Manchester City.

Din lotul prezent la CM din 2018, la care Anglia a încheiat pe patru, se regăsesc nouă jucători: Kane, Stones, Trippier, Henderson, Rashford, Sterling, Walker, Pickford şi Harry Maguire.

Nordicii au început mai greu, dar au surprins

La rândul său, Danemarca participă pentru a noua oară la un turneu final EURO. Gruparea nordică a început Euro 2020 cu două eşecuri. A continuat cu trei victorii şi s-a calificat în penultimul act după ce a învins Cehia la limită, cu 2-1.

Danemarca este prima formaţie care atinge semifinalele EURO după ce a pierdut primele sale două partide la turneul final. Este şi prima echipă care ocupă locul secund în grupă cu o victorie şi două eşecuri.

Danemarca are cel mai bun atac de la acest turenu (11 goluri). Echipa antrenată de Kasper Hjulmand a devenit prima echipă din istoria Campionatelor Europene care a marcat câte patru goluri în două meciuri consecutive. A făcut 4-1 cu Rusia în ultimul meci din grupă şi 4-0 cu Ţara Galilor în optimi. Spania a şters această performanţă ulterior, cu două victorii consecutive cu cinci goluri marcate (5-0 cu Slovacia, 5-3 cu Croaţia).

Nordicii nu au mai jucat o semifinală din 1992. Atunci au eliminat Olanda la loviturile de departajare cu 5-4, câştigând ulterior trofeul. Danemarca a pierdut în schimb două semifinale de EURO: 0-3 cu URSS în 1964 şi 4-5 la loviturile de departajare cu Spania în 1984.

Anglia conduce în meciurile directe

Danemarca are doar patru victorii în faţa Angliei din 21 de partide oficiale. Englezii au adunat 12 succese, informează Agerpres. Cel mai recent meci s-a încheiat cu victoria danezilor, cu 1-0 pe „Wembley“, pe 14 octombrie 2020, în Liga Naţiunilor.

Danemarca a mai câştigat o dată pe „Wembley“, în septembrie 1983, cu 1-0, prin golul semnat de Allan Simonsen, din penalti. Acel rezultat a fost decisiv pentru calificarea danezilor la EURO 1984 în dauna englezilor.

Cele două echipe s-au înfruntat o singură dată la EURO, în 1992. Au remizat, scor 0-0, la Malmo, în prima etapă a grupelor.

Citeşte şi: Universitatea Craiova îşi va testa rezervele cu Pandurii Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS