11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalLPF a anunţat când vom avea VAR în Liga 1! Gino Iorgulescu: „Au de şcolarizat 50-60 de arbitri“

LPF a anunţat când vom avea VAR în Liga 1! Gino Iorgulescu: „Au de şcolarizat 50-60 de arbitri“

Cele mai importante campionate din Europa beneficiază de sistemul VAR. Acesta îi ajută pe arbitri să ia cele mai bune decizii. În Liga 1 acest sistem video nu există! Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat astăzi, într-o conferinţă de presă, un termen clar pentru introducerea tehnologiei.

La începutul lunii martie, directorul tehnic al Federației de Fotbal (FRF), Mihai Scoichiță, anunța un termen de minim opt-zece luni pentru implementarea VAR-ului în Liga 1. Asta pentru că „arbitrii trebuie instruiți” și doar „cei mai buni arbitri trebuie să stea în camera VAR”.

LPF şi FRF par să se fi înţeles

Discuția despre introducerea VAR-ului a generat numeroase contre între FRF și LPF. Se pare că acum s-a ajuns la un oarecare numitor comun. Secretarul general al LPF, Justin Ştefan, a afirmat că se va face o comisie comună LPF / FRF pentru implementarea VAR.

„Se va face o comisie, un parteneriat, probabil zilele viitoare vom avea un acord. Termenul este clar, cel de începutul play-off-ului, play-out-ului sezonului viitor“, a spus Ştefan, citat de Hotnews.

„În discuţiile cu Alexandru Deaconu am anticipat data pentru play-off-ul viitor. Au de şcolarizat 50-60 de arbitri şi cam până acolo se duce termenul. Noi nu avem ce face cu arbitrajele, suntem legaţi de mâini şi picioare. Arbitrajele sunt la FRF“, a declarat preşedintele LPF, Gino Iorgulescu.

Lista țărilor din Europa unde există deja VAR

Privit inițial cu ceva îndoială, sistemul VAR a ajuns să fie introdus în toate campionatele importante din Europa. Premier League, LaLiga, Serie A, Bundesliga și Ligue 1 se bucură de prezența VAR. De asemenea, sistemul este folosit și în campionatele din Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Rusia, Croația, Polonia și Turcia.

Ce presupune introducerea VAR:

Pe lângă anumite costuri suplimentare (aparatură, arbitri suplimentari, etc), introducerea VAR se poate face doar după parcurgerea următoarelor etape:
-inițierea procedurii (documentație, persoanele care să se ocupe de managementul proiectului);
-documentarea (realizarea unui departament special pentru VAR, specializarea lor de către UEFA);
-arbitrii trebuie învățați (toți arbitrii trebuie să participe la pregătirea teoretică, dar și la cea practică).
-aparatura necesară, cerințe tehnice și tehnologice (este nevoie de cel puțin opt camere care să transmită meciul pentru ca unghiurile de pe reluări să fie cât mai concludente).
-stadioanele (este nevoie de anumite cerințe pentru arenele din Liga 1 pentru ca acestea să poată îndeplini toate doleanțele unui asemenea sistem complex cum este VAR-ul).

Citeşte şi: „U“ Craiova – FCSB / Marius Constantin: „Trebuie să ne facem jocul şi să câştigăm“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS