16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalAndrei Vaștag nu a fost făcut KO de accidentări și a revenit în luptă!

Andrei Vaștag nu a fost făcut KO de accidentări și a revenit în luptă!

Numele de Vaștag ne este cunoscut tuturor. Francisc sau Feri, cum îl alintă apropiații, a fost și este un nume de referință pentru boxul românesc. Dar nu despre marele campion este vorba, ci despre fiul acestuia, Andrei. A cochetat și el cu boxul, a câștigat câteva medalii la nivel de copii, dar și-a dat seama că iubește mai mult fotbalul. A atârnat mânușile în cui și, la 14 ani, a început o carieră în „sportul rege“. Viața nu i-a oferit numai un drum lin, ascendent, așa cum visa, ci l-a pus la încercare de câteva ori. În acest moment caută să-și recâștige un loc pe prima scenă a țării și să-și clădească o carieră frumoasă.

A dat imediat boxul pe fotbal

Am stat de vorbă cu Andrei Vaștag și am aflat cum s-a produs schimbarea ce avea să-i schimbe întreaga viață.

„Am început cu boxul prima oară, am ieșit campion național la Ploiești, la 12-13 ani. După, tatăl meu a devenit antrenorul lotului olimpic și a mers acolo (la București – n.r.), iar eu am început să nu mai merg sală. Am început să joc fotbal în curtea școlii. La un moment dat a venit domnul Viorel Lolea și m-a văzut jucând. A stat de vorbă cu mine și cu tatăl meu și mi-a propus să merg la fotbal. Am zis ‘da’ și am început să joc la Muncitorul Reșița. Am continuat să mă pregătesc foarte bine și am câștigat niște premii individuale la niște turnee importante, ceva de genul ‘cel mai bun jucător’, ‘golgheter’. La una dintre competiții m-a remarcat domnul Cristi Petru. Am plecat la LPS Banatul Timișoara, unde am avut o grupă extraordinară, cu Darius Buia, Steliano Filip și am ieșit de 4 ori campioni naționali. În plus, am frecventat loturile naționale“, a povestit Andrei Vaștag, pentru GdS.

Mai uşor cu tatăl, decât cu mama

Renunțarea la box în favoarea fotbalului nu l-a supărat pe Francisc Vaștag. În schimb, Andrei a avut de dus muncă de lămurire cu mama sa.

„Tata nu s-a supărat pentru că el știe prea bine ce înseamnă acest sport (boxul – n.r.). Nu-i ușor să-l practici, sunt multe slăbiri forțate, mulți pumni încasați… Cu mama a fost mai dificil. Nu i-a picat deloc bine. Vă dați seama, să pleci de acasă de la 14 ani… Ca orice mamă s-a gândit la ce-i mai rău. Cu timpul și-a dat seama că sunt serios, că totul este în regulă, că băieții cu care stăteam la Timișoara în internat erau ok. A contat mult și că eram aproape de casă și s-a obișnuit. S-a bucurat când a văzut că fac fotbal de performanță și că merg bine și cu școala“, a explicat Andrei Vaștag.

„Nu-i ușor printre străini“

Andrei Vaștag are un sfat și pentru cei tineri, care sunt la început de drum în fotbal.

„Contează foarte mult cei 7 ani de acasă, personalitatea și caracterul fiecăruia. Cum îți așterni, așa dormi. Nu-i ușor printre străini, dar trebuie să te adaptezi și să știi ce ai de făcut. Dacă ești hotărât și faci tot ce depinde de tine, atunci poți să reușești. Sunt destui factori care conduc la bunul mers al lucrurilor. Contează și clubul la care mergi, cum te acceptă grupul, dar tu ești cel care trebuie să-ți faci loc, să te integrezi. De tine depind toate“, a punctat fotbalistul originar din Reșița.

„Dacă voi avea un băiețel, mi-ar plăcea să fie deștept, educat, disciplinat, să știe carte. Și, dacă ar avea și aptitudini către sport, l-aș încuraja să practice doar ce i-ar plăcea. Dacă ar face sport de performanță ar fi ceva extraordinar“, a completat mijlocașul ajuns la 27 de ani.

Regretă plecarea de la Viitorul, la Dinamo

Andrei Vaștag s-a transferat de la LPS Banatul Timișoara la Săgeata Năvodari, apoi imediat la Viitorul Constanța, club de care este atașat sufletește. A mers apoi la Dinamo și totul a luat-o în jos!

„Primul contact cu Liga 1 l-am luat la Viitorul Constanța, sub îndrumarea domnului Gică Hagi. Dânsul m-a promovat. A fost o perioadă foarte frumoasă petrecută la Viitorul. Mi-aș dori foarte mult să revin acolo, în cercul acela profesionist. Regret momentul când am ales să plec de la Viitorul, la Dinamo! Domnul Hagi mi-a spus să rămân, să nu mă duc să semnez, că acolo nu va avea nimeni grijă de mine așa cum a avut el. Acum îmi reproșez că nu l-am ascultat. Dacă rămâneam, ca și ceilalți care au luat atunci campionatul, poate că aveam alt drum. Ducându-mă la Dinamo n-am prins să joc mult și m-am transferat la Corona Brașov. Am avut și o clauză de 400.000 de euro de cumpărare, nu s-a dorit să se achite… Sunt niște lucruri pe care le-am greșit“, afirmă cu amărăciune Andrei Vaștag.

„Domnii Giovanni și Ioan Becali, care îmi erau atunci impresari, au lăsat la alegerea mea totul. Și tata mi-a spus să nu mă duc la Dinamo! Eram tânăr și m-am lăsat influențat de prieteni. Îmi tot ziceau să mă duc la Dinamo, că cine știe dacă mă mai întâlnesc cu ocazia asta. Într-adevăr, Dinamo este un club mare, frumos, dar nu era pentru mine în momentul acela. A fost greșeala mea!“, a completat Andrei Vaștag.

Accidentările grave s-au ținut lanț

Andrei Vaștag ne-a povestit cum a început declinul său, motivul pentru care a coborât nivelul.

„După ce am plecat de la Viitorul am suferit o ruptură de ligamente încrucișate la piciorul drept. M-a ținut pe bancă aproximativ 8 luni de zile. Am mai fost la Liga 2 și am revenit, dar de data asta, după 8 luni de pauză, mi-a fost imposibil să revin 100% și să joc la Liga 1. După, la un an distanță, la același genunchi am suferit o ruptură de menisc și am stat din nou pe tușă, de data asta 4 luni. E bine că am putut să-mi revin. Am făcut recuperarea la baza celor de la FCSB, de la Berceni, și vreau să-i mulțumesc lui Ovidiu Curti pentru ajutor“, a afirmat Andrei.

CSO Filiași, punct de relansare al carierei

Andrei Vaștag este legitimat în prezent la CSO Filiași, liderul seriei a 6-a din Liga 3, este titular indiscutabil și unul dintre marcatorii obișnuiți ai echipei. Se bucură că joacă foarte mult și speră să promoveze cu oltenii în Liga 2, apoi, ușor-ușor, să facă din nou pasul la Liga 1.

„Vrem să promovăm! Nu ne abatem de la gândul ăsta. Nu am avut niciun fel de presiune, nici acum nu este, dar echipa, jucând meci de meci bine, este sus în clasament, pe primul loc, un loc meritat. Mă gândesc să termin cu CSO Filiași pe primul loc și să trecem cu bine și peste barajul de promovare și să joc la Liga a II-a măcar. Dacă mă ajută Dumnezeu să fiu sănătos și să joc bine, sper să urc înapoi la Liga 1“, a menționat Andrei Vaștag.

Tot la Gică Hagi îi este gândul

Acesta speră să primească o nouă șansă de la Gică Hagi, așa cum s-a întâmplat și cu alți jucători crescuți de Viitorul.

„Vorbim din când în când la telefon, de sărbători mai ales. Am jucat împotriva sa în Cupă, când eram la Reșița. După acel joc Gică Hagi a declarat că dacă mă țin de treabă și joc cum știe el că pot, o să revin în Liga 1 fără nicio problemă. M-am gândit că poate o să-mi întindă din nou mâna dacă voi fi pregătit. Dânsul le-a dat multora o nouă șansă, vedeți cazurile lui Alibec, Gabi Iancu, Benzar, etc. El i-a ridicat din nou, pentru că este un om extraordinar și asta se vede cu ochiul liber. Acum, Dumnezeu știe ce o mai fi“, a încheiat Andrei Vaștag.

Citeşte şi: Juniorii Under 14 din judeţele Olteniei şi din Argeş, testaţi pe „Aripile“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS