13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFotbalEXCLUSIV / Paul Răducan, despre pregătirea de „criză“: „Acum se vede mâna antrenorului!“

EXCLUSIV / Paul Răducan, despre pregătirea de „criză“: „Acum se vede mâna antrenorului!“

Managerul Academiei „Gică Popescu“, Paul Răducan, a analizat pentru GdS situația de față a fotbalului juvenil și de seniori. La fel ca toate grupările care se respectă, clubul de la „Hanul Doctorului“ a apelat la antrenamentele video, asta pentru ca juniorii săi să nu-și piardă prea mult din tonusul muscular.

„Fiecare antrenor de la noi se ocupă și își țin grupele aproape. Le dă de lucru acasă în funcție de caracteristicile vârstei. Nu-i primim la antrenament la baza noastră, deși au fost cereri, pentru că sunt niște legi clare în vigoare. Le schimbăm programul de lucru săptămânal și îi verificăm prin diferitele aplicații video care sunt la modă. Pot spune că se țin și lecții teoretice, astfel încât să-i ținem în priză pe juniorii A și B. Băieții se descurcă bine, feedback-ul este bun“, a spus Paul Răducan.

„Toți abia așteaptă să ne reluăm activitatea normal. Ne întreabă mereu când începem, iar răspunsul este foarte simplu: când se termină această pandemie de coronavirus! Cum antidotul nu s-a găsit, trebuie să respectăm ordonanțele în vigoare. Trebuie să stăm în casă, să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru“.

„Vom avea o pornire grea“

Conducătorul Academiei „Gică Popescu“ subliniază faptul că oricât de mult s-ar preocupa jucătorii și antrenorii în această perioadă, revenirea la normalitate va necesita mult timp.

„Și la nivel de juniori, dar și la seniori, calitatea jocurilor va scădea vizibil. Indiferent cât te pregătești acasă, cu programele primite de la antrenori. Dacă nu ești conectat la jocurile de echipă 100%, prestațiile vor avea de suferit calitativ. Nu degeaba se spune că repetarea este mama înțelepciunii… Nu repeți, se uită. Se va resimți și individual, dar și ca echipă. Și jocurile de Liga 1, care, trebuie să recunoaștem, nu erau la un nivel foarte bun, acum vor fi la un nivel și mai scăzut. Tot sportul va fi afectat de această pandemie, inclusiv financiar. Dar este important să ieșim sănătoși cu toții din acest necaz. Restul vine de la sine, pe parcurs, iar lumea va înțelege prin ce trec sportivii“, a explicat Paul Răducan, antrenor cu Licența Pro UEFA de ani buni.

„Vom avea o pornire grea. Vom reveni la ritmul pe care l-am avut, indiferent că este vorba despre juniori sau seniori, undeva în septembrie – octombrie. Asta dacă se reiau antrenamentele în mai și competițiile în iunie. Se vor cunoaște sutele de ore de antrenament lipsă sau într-un cadru organizat și structurat“, a punctat conducătorulgrupării de la „Hanul Doctorului“.

„Fiecare antrenor trebuie să aibă o strategie, un plan foarte isteț“

Paul Răducan a mai spus că această perioadă, apropiată oarecum de competiții, trebuie tratată cu maximă atenție și seriozitate de către antrenori.

„Acum fiecare antrenor trebuie să aibă o strategie, un plan foarte isteț. Nu s-a mai întâmplat acest lucru în mijlocul campionatului, să fie o pauză atât de mare, în care trebuie să stai efectiv în casă. Antrenorul trebuie să fie inteligent, să știe ce trebuie făcut și în ce fel. Este foarte important. Acum se vede cu adevărat mâna antrenorului. Dacă faci prea intens antrenamentul poate avea efecte negative asupra individului și echipei, pentru că nu știi exact când începe treaba. Dacă faci mai puțin e posibil să nu-și atingă scopul. Sunt mulți factori de care trebuie să țină cont antrenorul și să creeze o simbioză astfel încât jucătorii și echipa în sine să dea un randament foarte bun, într-un timp foarte scurt. Nu poate fi nimic făcut după ureche. Contează acum și înțelepciunea și seriozitatea jucătorului, dar și calitățile lui native. Jucătorii nu trebuiesc nici aglomerați, dar nici relaxați, iar echilibrul ăsta este cel mai greu de realizat, mai ales că lucrezi video cu jucătorii. Ei trebuie să fie ok atunci când se trage cortina și reîncepe fotbalul. Rezultatul obținut este acum oglinda întregului fenomen“, a comentat strategul Academiei „Gică Popescu“.

„Orice greșeală se va vedea!“

Paul Răducan spune că misiunea cea mai dificilă o au tehnicienii care au obiective de atins.

„Vor conta cele spuse mai devreme în special pentru echipele aflate la retrogradare și pentru cele aflate în lupta pentru titlu. Ele trebuie să lucreze milimetric, ca să spun așa. Orice greșeală se va vedea. La echipele care sunt undeva la mijlocul clasamentului, cum este Viitorul, lucrurile sunt mai simple. Viitorul se va axa să formeze alți jucători și nu are presiune. Repet: dacă te pui pe jucători să recupereze fizic și tehnic rapid, riști ca unii să se lase și de fotbal. Totul trebuie făcut după un plan bine gândit, bine structurat. Volumul competitiv va fi mare. Vor fi meciuri multe, etape intermediare, apoi va începe imediat sezonul următor. Dacă mai vii și tu ca antrenor cu un volum mare de pregătire jucătorii vor claca“, a explicat managerul de la „GP“ Craiova.

„Academia noastră rămâne în aceeași formulă și sperăm să ducem campionatele la bun sfârșit și, dacă se poate, să mai dăm și jucători fotbalului mare. Și mă refer la cei de 2001 și 2002“, a încheiat Paul Răducan.

Citește și: Mirko Pigliacelli își pregătește plecarea de la Universitatea Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS