24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportBaschetRegulă nouă în baschetul românesc: un singur jucător român naturalizat pe teren!

Regulă nouă în baschetul românesc: un singur jucător român naturalizat pe teren!

FR de Baschet a luat o decizie importantă, în şedinţa Consiliului Director, care intră în vigoare din acest sezon la seniori: folosirea unui singur jucător român naturalizat în competiţiile interne. Singura echipă afectată de această decizie, în prezent, este campioana la masculin U BT Cluj, care îi are în lot pe Patrick Richard şi Giordan Watson, ambii componenţi ai naţionalei.

„Se aprobă cu majoritate de voturi ca în LNB, CR şi SuperCupa României să poată fi folosit maxim un jucător naturalizat pe foaia de joc, în conformitate cu regula FIBA”, a scris FRB, citată de Baschet.ro.

O încercare similară a FR de Baschet pentru a impune această regulă a avut loc acum două sezoane, când Watson era coleg la CSM Oradea cu Kris Richard, şi cel din urmă fiind naturalizat. Măsura nu a fost implementată, după ce clubul s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a dat câştig de cauză jucătorilor.

Măsuri importante luate de preşedintele FRB

Carmen Tocală, preşedintele FRB, a explicat care este strategia federației și care este motivația acestor decizii luate ieri.

„Am revenit la FR de Baschet pentru a reclădi baschetul românesc. O să-l reclădim pe bază de jucători români, în primul rând. Avem nevoie de sportivi străini pentru a ne compara cu ei, pentru a învăța de la ei dar greul trebuie să stea în jucătorii romani. Avem datoria să dam o șansă cât mai multor baschetbaliști romani. A le da o șansă înseamnă să-i vedem în primii 5. Satisfacția zecilor de mii de copii pe care începem să-i selecționam este să se regăsească în echipele de seniori, în umbra cărora cresc. Ce să înțeleagă ei daca muncesc din greu în echipele de copii și juniori și apoi, când să ajungă în cea de seniori, să nu aibă șansă din cauza numărului mare de jucători străini?

Copiii și părinții lor trebuie să știe că au o șansă în baschetul romanesc și că eforturile pe care ei le fac vor fi răsplătite prin accesul în echipele de seniori sau în loturile naționale. „Întăi românii” se numește programul nostru. Vrem să refacem baza de selecție a copiilor, vrem să dezvoltăm centre regionale de excelență, vrem să facem centre transfrontaliere pentru romanii care trăiesc în afara granițelor naționale“, a spus Carmen Tocală , pentru Prosport.

Înfiinţarea microfederaţiilor, planul de viitor al FRB

Forul naţional de baschet (FRB) a anunţat câteva măsuri reformatoare, conform Proiectului de strategie şi planificare 2021-2025, între care se numără şi înfiinţarea a 11 ”microfederaţii” regionale, fiecare din acestea urmând a acoperi activitatea din mai multe judeţe, plus a câtorva raioane din Republica Moldova.

Potrivit FRB, cele 11 ”microfederaţii”-sucursale sunt Bihor (pentru judeţele Bihor, Satu Mare, Maramureş, Arad), Vrancea (Vrancea, Vaslui, Buzău, Brăila, Galaţi), Cluj (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba, plus Raionul Ungheni din Republica Moldova), Covasna (Covasna, Harghita, Bacău, Neamţ), Sibiu (Sibiu, Braşov, Vâlcea, Mureş), Bucureşti (Ilfov, Giurgiu şi capitala), Dâmboviţa (Dâmboviţa, Prahova, Argeş), Iaşi (Iaşi, Suceava, Botoşani, alte 2 raioane din Republica Moldova), Constanţa (Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa), Timiş (Timiş, Caraş- Severin, Mehedinţi, Hunedoara) şi Dolj (Dolj, Gorj, Olt, Teleorman).

De asemenea, FR Baschet a precizat că fiecare din aceste organisme regionale va funcţiona cu un preşedinte, un director tehnic regional, precum şi alte funcţii în organigramă, inclusiv în departamente de marketing, comunicare sau IT.

Citeşte şi: Adrian Marcu: „Mi-aş dori mai multă agresivitate în jocul Simonei“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS