34 C
Craiova
luni, 8 august, 2022
Știri de ultima orăSportBaschetHoria Păun: Am convenit cu toate cluburile înghețarea ligilor naționale

Horia Păun: Am convenit cu toate cluburile înghețarea ligilor naționale

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet (FRB), Horia Păun, a declarat, marţi, că a convenit cu reprezentanţii cluburilor din ligile naţionale masculine şi feminine îngheţarea campionatelor. Majoritatea echipelor nu au posibilitatea financiară de a respecta regulile impuse prin ordin de ministru pentru reînceperea pregătirii.

„Din păcate ridicarea restricţiilor se va face gradual, iar acum propunerile fac referire doar la seniori şi loturile olimpice. Nu ştiu câte cluburi îşi vor permite să se supună acestor restricţii drastice, cu carantină şi izolare totală, cu personal, staff, dispus să stea în cantonament atâtea săptămâni. În principiu, în urma discuţiilor cu cluburile din Liga Naţională de seniori şi senioare, am agreat să închidem. Decizia nu a fost luată încă, probabil vor mai fi unele discuţii cu cluburile. Oricum, liga ar fi trebuit să se închidă pe 31 mai şi cam toate contractele erau până la acea dată.

Vom mai avea nişte discuţii, dar e greu de presupus că vom avea forţa financiară în primul rând să respectăm condiţiile pentru a finaliza competiţiile pe teren. Vom face exact cum s-a întâmplat şi în alte ligi din Europa, îngheţare, nu promovează, nu retrogradează nimeni. Aşa s-a întâmplat. Ne-am fi dorit să terminăm pe teren competiţia sportivă, dar, din păcate, pandemia şi tot ceea ce a generat ea ne ia acest drept de a termina competiţiile aşa cum ar fi trebuit să se întâmple. Decizia finală va fi luată prin Comitetul Director”, a declarat Păun pentru Agerpres.

Copiii, viitorul baschetului românesc

Oficialul FRB consideră că și juniorii au un rol deosebit în baschetul românesc și că ar fi foarte important pentru dezvoltarea lor personală ca antrenamentele să se poată relua în cel mai scurt timp.

„Aşteptăm să vedem. Poate în următorul val de restricţii ridicate să putem să ne antrenăm măcar în aer liber. Dar, toată lumea face referire numai la seniori. Eu vreau să spun că principala noastră preocupare este ca şi sectorul juvenil să înceapă. Cred că tot sportul românesc are nevoie de activitate. Cred că trebuie să ne readucem copiii înapoi la sport, pentru că altfel pagubele vor fi însemnate pe viitor. Nu cred că vom mai avea sportivi pregătiţi să facă pasul spre marea performanţă dacă vom sta în următoarele luni în casă”, a mai spus Horia Păun.

Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii au emis în 4 aprilie ordinul nr. 549, care cuprinde o serie de recomandări pentru cluburile şi federaţiile care doresc să reia antrenamentele după 15 mai, când este aşteptată încheierea stării de urgenţă. Printre condiţiile impuse de autorităţi pentru reluarea pregătirilor se află izolarea sportivilor în cadrul bazelor sportive, testarea lor pentru COVID-19, precum şi măsuri stricte de igienă şi dezinfecţie.

La momentul întreruperii competiţiilor de baschet, în Liga Naţională masculină, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca şi campioana CSM CSU Oradea erau la egalitate de puncte (33) în fruntea clasamentului.

La feminin, campioana ACS Sepsi Sf Gheorghe conducea în clasament cu 27 puncte, urmată de vicecampioana CS Municipal Satu Mare, cu 24 puncte.

Citește și: Formula 1 / Sebastian Vettel: Am realizat că eu și echipa nu avem o dorință comună

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS