10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCanotaj / Elisabeta Lipă: „Sunt fericită pentru rezultatele obţinute la Europenele U19“

Canotaj / Elisabeta Lipă: „Sunt fericită pentru rezultatele obţinute la Europenele U19“

România a cucerit cinci medalii, două de aur şi trei de argint, duminica trecută, la Campionatele Europene de canotaj pentru juniori Under-19 de la Brive-la Gaillarde (Franţa). Preşedintele FRC, Elisabeta Lipă, s-a declarat fericită pentru rezultatele obţinute de sportivii români, mai ales că experienţa nu a fost de partea noastră.

„Normal că sunt fericită pentru rezultatele obţinute la europene, mai ales când îi văd cum se luptă cu adversarii. Spre exemplu, în ultimii ani, facem antrenamentele în Italia şi îi văd ce condiţii au, cum se pregătesc şi ce condiţii avem noi. Noi, pe perioada iernii, nu avem unde să ne pregătim, stai numai în sală… Sportivii noştri sunt mult în spatele adversarilor lor. Am pierdut şi medalii preţioase, de aur. Spre exemplu, la barca de patru, care este formată din sportive fără nicio experienţă. Aceşti copii ar avea nevoie de mult mai multe competiţii, pentru că aşa învaţă să se lupte cu adversarul.

Emoţii pentru începători, dar aşa se prinde avânt

Avem două variante de canotori, cei nou-nouţi, care nu au participat niciodată la un concurs şi cei care au deja un an de experienţă. Şi exemplul cel mai clar este barca de patru rame. Valoric sunt foarte buni, dar lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul. Au plecat din start şi nu ştiu, probabil din cauza emoţiilor, nu ştiu ce a fost în mintea lor şi în sufletul lor în finală, pentru că au ieşit de pe culoar. Au fost avertizate, s-au pierdut şi au fost şi descalificate în final, pentru că au încurcat alte echipaje. Dar din asta învăţăm.

Important este că avem copii buni. Per total, sunt foarte mulţumită, pentru că am avut 10 finale din 11. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun, suntem acolo alături de adversarii de vârsta lor. În rest, ce poţi să spui mai mult decât că locul este prea puţin important la vârsta lor. Important este să îi creştem şi să îi ducem către lotul olimpic de seniori”, a spus preşedintele FRC.

Cu gândul la testări, nu la medalii

În perioada următoare, mai exact în 25-28 mai, la Bled (Slovenia), vor urma Campionatele Europene de canotaj pentru seniori. Elisabeta Lipă a declarat că, la aceste Europene de la Bled, România nu va pune accentul pe medalii, ci pe testarea componenţelor celor mai valoroase echipaje, în perspectiva calificărilor din acest an pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

„Avem 12 echipaje, vom vedea acolo, când începe competiţia, cum stau lucrurile. Sunt sportivi care vor dubla evoluţia. În funcţie şi de evoluţia lor, după fiecare şedinţă tehnică, antrenorii vor avea posibilitatea să înscrie, să schimbe, să retragă, pentru că ăsta este apanajul lor. Avem nişte formule de start care să ne spună cum stăm vizavi de adversarii noştri. După cum ştiţi, anul acesta este anul calificărilor. Nu contează doar participarea la un campionat european şi mondial sau la o cupă mondială, ci ne interesează să testăm tot felul de echipaje, tocmai ca la Paris să ne prezentăm cel mai bine.

La acest Campionat European accentul noi nu l-am pus pe medalii în mod deosebit, ci pe echipaje. Chiar este un test, nu s-a făcut nimic special în programul lor de pregătire, tocmai ca la Campionatele Mondiale să prezentăm cea mai bună variantă a lor, pentru calificarea la Jocurile Olimpice“, a spus Elisabeta Lipă, pentru Agerpres.

„Putem egala performanţele de anul trecut

Preşedintele Federaţiei nu exclude însă ca România, cu lotul pe care îl are la dispoziţie, să egaleze performanţa de anul trecut, când a cucerit 5 medalii de aur şi 3 de bronz.

„La ce sportivi avem, cu siguranţă că putem egala performanţele de anul trecut. După cum v-am spus, anul acesta o să vedeţi şi nişte formule de echipaje cu care nu suntem familiarizaţi. Tocmai pentru că încercăm variantele cele mai bune de a reprezenta România la Campionatul Mondial şi, implicit, calificarea la Jocurile Olimpice. Şi pentru asta avem nevoie să îi testăm pe sportivii noştri. Dar valoric, ca grup, sunt foarte valoroşi, sportivii sunt în formă, sunt sănătoşi. Asta contează cel mai mult şi cu siguranţă că fiecare echipaj care va fi aliniat la startul acestui Campionat European, din punctul meu de vedere, la Jocurile Olimpice poate fi o surpriză“, a încheiat Lipă.

Citeşte şi: Scrimă / România a obţinut aurul European la U23 prin Radu Niţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS