24.5 C
Craiova
miercuri, 10 august, 2022
Știri de ultima orăSportArgint pentru Ana-Maria Popescu la Tokyo! Românca, la doar un punct de aurul olimpic

Argint pentru Ana-Maria Popescu la Tokyo! Românca, la doar un punct de aurul olimpic

Atât de aproape de aurul olimpic! Ana-Maria Popescu a cucerit medalia de argint în proba individuală feminină de spadă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, sâmbătă, după ce a fost învinsă la limită în finală de chinezoaica Yiwen Sun, cu 11-10, prin „tuşa de aur“. Este prima medalie obținută de România la Tokyo.

Ana-Maria Popescu, vicecampioană olimpică în 2008 la Beijing la individual, a luptat până la ultimul punct, dar, la „tușa de aur“ nu a fost inspirată. Finala a fost una foarte strânsă, o singură dată existând o diferenţă de două tuşe între cele două combatante, 2-0 pentru Ana-Maria Popescu. Românca a reuşit să egaleze în ultimele secunde alte timpului regulamentar, 10-10, dar a fost surprinsă în minutul de prelungire care a urmat. Chiar și așa, sportiva noastră a reușit o nouă performanță de apreciat, și anume încă un titlu de vicecampioană olimpică.

La Tokyo, Popescu (ex-Brânză), campioană olimpică la Rio, în 2016, cu echipa, a intrat direct în turul secund, câştigând cu 15-10 meciul cu singaporeza Kiria Tikanah Abdul Rahman, după care a învins-o în optimi pe Sera Song (Coreea de Sud), cu 15-6, iar în sferturi pe o altă reprezentantă a Estoniei, Julia Beljajeva, cu 15-8. Apoi, în semifinale, sportiva noastră a trecut de Katrina Lehis (Estonia) cu scorul de 15-11.

Ana-Maria Popescu şi Yiwen Sun au mai fost adversare în finala olimpică pe echipe de la Rio, câştigată de România în faţa Chinei. Ultimele două dueluri dintre cele două spadasine au fost câştigate de româncă, în 2019 la Cupa Mondială de la Tallinn, în semifinale, şi în 2020, în sferturile Cupei Mondiale de la Havana.

Ana-Maria: „Sper ca acest argint să asigure un buget de bun simţ scrimei“

Scrimera română că speră ca această performanţă să fie suficient astfel încât să fie asigurat un buget pentru viitorul scrimei româneşti.

„Sper ca de data asta să fie suficient, să nu mai fie ca data trecută când am pierdut aurul. Sper ca de data asta să fie mai bine şi să asigure un buget de bun simţ pentru viitorul scrimei româneşti“, a spus Ana-Maria Popescu.

Scrima românească, prezentă la Tokyo cu doar doi sportivi, Iulian Teodosiu (sabie) şi Ana-Maria Popescu (spadă), a cucerit 17 medalii la Jocurile Olimpice, 4 de aur, 6 de argint şi 7 de bronz.

Cele patru medalii olimpice de aur au fost obţinute la Rio 2016, la spadă echipe (Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop, Ana-Maria Popescu-Brânză), Sydney 2000, la sabie individual, de Mihai Covaliu, la Atlanta 1996, la floretă individual, de Laura Cârlescu-Badea şi la Ciudad de Mexico 1968, la floretă individual, de Ionel Drâmbă.

Alte cinci medalii de argint au fost cucerite la Londra 2012, la sabie echipe (Tiberiu Dolniceanu, Rareş Dumitrescu, Alexandru Siriţeanu, Florin Zalomir), la Beijing 2008, la spadă individual, de Ana-Maria Popescu-Brânză, la Atlanta 1996, la floretă echipe (Laura Cârlescu-Badea, Claudia Grigorescu, Roxana Scarlat, Reka Szabo-Lazăr), la Los Angeles 1984, floretă echipe (Aurora Dan, Marcela Moldovan, Rozalia Oros, Elisabeta Tufan, Monica Weber) şi la Melbourne 1956, la floretă individual, de Olga Szabo Orban.

Cele şapte medalii de bronz obţinute de români la Olimpiadă au fost următoarele: Beijing 2008, sabie individual – Mihai Covaliu; Barcelona 1992, floretă echipe – Laura Cârlescu-Badea, Roxana Dumitrescu, Claudia Grigorescu, Reka Szofia Szabo-Lazăr, Elisabeta Tufan; Los Angeles 1984, sabie echipe – Alexandru Chiculiţă, Corneliu Marin, Marin Mustaţă, Ioan Pop, Vilmos Szabo; Montreal 1976, sabie echipe – Dan Irimiciuc, Corneliu Marin, Marin Mustaţă, Alexandru Nilca, Ioan Pop; München 1972, floretă echipe – Ileana Gyulai, Ana Pascu, Ecaterina Stahl, Olga Szabo Orban; Ciudad de Mexico 1968, floretă echipe – Ileana Drâmbă, Olga Orban, Ana Pascu, Ecaterina Stahl, Maria Vicol; Roma 1960, floretă individual – Maria Vicol.

Citește și: Tenis de masă / Victorii pentru Ionescu și Szocs în primele dueluri de la Olimpiadă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS