Selecționerul naționalei Under 16 a României, Daniel Mogoșanu (foto), a fost prezent în studioul Radio Sud (97.4 FM) și a vorbit în cadrul emisiunii „Repriza de Sud“ în ce constă activitatea sa, despre pașii făcuți până acum și despre pregătirea Turului de Elită, turneu de calificare la CE din Irlanda în 2019. Campion cu Universitatea Craiova în sezonul 1990 – 1991 ca jucător și în 2016 – 2017 ca antrenor al grupei de juniori U17, „Mogo“ speră ca suporterii din Bănie să sărbătorească la finalul acestei ediții de campionat câștigarea titlului sau Cupei României, considerând că trupa lui Devis Mangia are atuuri importante.
GdS: Ce a însemnat începutul lui 2018 pentru reprezentativa Under 16 a României?
Daniel Mogoșanu: În februarie am avut parte de o acțiune bună în Cipru, care s-a materializat prin două jocuri amicale în compania țării gazdă, primul câștigat cu 3-2, al doilea pierdut cu 2-1. În martie am avut o dublă cu Italia și ne putem lăuda că am câștigat ambele jocuri cu 1-0. Privind rezultatele și glumind puțin, am jucat mai italienește decât ei.
GdS: Săptămâna viitoare intrați din nou în focuri?
D.M.: Da, perioada de pauză este foarte scurtă. Urmează „Turneul celor patru națiuni“, care este organizat la Mogoșoaia și la care vor participa naționalele Cehiei, Poloniei și Olandei. Este un turneu extrem de puternic, este ca o avancronică a Turului de Elită pe care îl vom avea în toamnă, în Ungaria (30 septembrie – 6 octombrie). Sper din tot sufletul să reușim rezultate bune, ca să punctăm la capitolul moral.
GdS: Dacă tot ați amintit de Turul de Elită, cum prefațați partidele cu Ungaria (30 septembrie), Serbia (3 octombrie) și Lituania (6 octombrie)?
D.M.: Turul de Elită va fi extrem de dificil. Sunt meciuri care decid practic soarta unei generații. Ungaria a investit foarte mult în fotbalul juvenil în ultimii ani, apoi Serbia a aliniat întotdeauna echipe de juniori foarte bune, iar Lituania, din ce am văzut, stă bine din punct de vedere individual și joacă mereu cu multă ambiție și determinare. Este o grupă destul de grea, dar eu sunt optimist și convins că la momentul respectiv vom fi în cea mai bună formă, în cea mai bună distribuție. Avem destul timp să pregătim lucrurile așa cum trebuie și cred că o să reușim să ne calificăm la Campionatul European din 2019, găzduit de Irlanda.
„Trebuie să ai și puțin noroc“
GdS: Cum este munca de selecționer?
D.M.: În primul rând, cuprinde foarte multă monitorizare, sunt prezent tot timpul la jocurile de copii și juniori, mai ales la cele de la Liga Elitelor U17. Primesc informații din teritoriu, mă deplasez pentru a vedea jucători la lucru și pentru a crea un lot competitiv. Acțiunile sunt destul de comprimate și ai foarte puțin timp la dispoziție să-ți pui filozofia de lucru în practică, astfel încât să ai rezultatele dorite. Trebuie să ai și puțin noroc, să nu ți se accidenteze jucătorii-cheie sau să-ți vină la lot ieșiți din formă, deși în urmă cu o săptămână sau două, când i-ai urmărit tu, au fost la capacitate maximă. Când se prezintă jucătorii la lot trebuie să fie apți și foarte bine pregătiți fizic, pentru că tu nu ai timp să lucrezi cu ei la acest capitol. Rezultatele devin etichetă pentru antrenorul respectiv, iar dacă echipa ta nu face treabă fix în momentul turneului de calificare, atunci tu ai mult de pierdut la capitolul imagine. Când ești antrenor la o echipă de club este altceva, tu îți pregătești echipa fizic, îi ai pe toți sub supraveghere și îi știi pe fiecare cum reacționează în anumite situații.
GdS: Cum a fost trecerea de la Universitatea U17, la echipa națională Under 16?
D.M.: Aici, la Craiova, aveam grijă de toate, de echipament, de mingi, eram și tată, și mamă pentru copii. Am reușit să mă acomodez destul de greu la națională din cauza muncii diferite, nu din punct de vedere organizatoric. Pentru cele patru jocuri pe care le-am disputat în acest an am avut un staff compus din 11 persoane, incluzând doi antrenori secunzi, doi preparatori fizici, doi analiști video, un psiholog, un medic, un kinetoterapeut și alții care au sarcini precise și te poți baza pe ei. Staff-ul este numeros pentru că toate lucrurile trebuie pregătite cât mai bine într-un timp foarte scurt, așa cum v-am spus mai devreme.
GdS: Cum reușiți să „acoperiți“ toată țara?
D.M.: Acopăr o mare parte în zona de Vest, am văzut multe jocuri, iar din partea de Est am primit foarte multe informații și dvd-uri cu jocuri de la antrenori și în felul acesta reușeșc să văd jucători din toată România. O parte dintre ei corespund când iau parte la acțiunile pe care le programăm, alții nu, și chemăm alții în continuare ca să facem un lot competitiv pentru turneul preliminar din toamnă. Am întocmit un plan la începutul anului și până la calificări am 15 jocuri de verificare de susținut, ceea ce este foarte important, pentru că putem crea niște automatisme.
GdS: De foarte multe ori se comentează pe tema convocărilor făcute la naționalele mici, mulți considerând că selecționerul respectiv favorizează copii din zona din care provine. Ție ți se poate reproșa că nu ai prea convocat olteni…
D.M.: Este adevărat. Am avut într-o perioadă jucători din Oltenia, dar nu au confirmat. În prezent, lotul naționalei Under 16 este structurat pe patru-cinci cluburi, Academia „Gică Hagi“, Dinamo, FCSB, Regal București și jucători români care activează în străinătate. Asta nu înseamnă că nu am încredere și în juniorii celorlalte cluburi din întreaga țară. Îi monitorizez pe toți! Mi-ar plăcea să am și jucători din Oltenia, dar depinde numai de ei, de modul cum se pregătesc.
„Acesta este momentul în care Craiova trebuie să-și demonstreze valoarea“
GdS: Cum comentați evoluțiile din ultimul timp ale Universității Craiova și în special derbiul cu CFR Cluj?
D.M.: Să știți că meciurile dintre cele trei echipe care aspiră la titlu, CFR, FCSB și Craiova, vor fi închise, pentru că echipa care va pierde va ieși din lupta pentru primul loc. Din păcate, cu toții ne așteptam la meciuri frumoase în play-off, dar, din păcate, miza este mare și echipele nu riscă foarte mult. Cred că lupta pentru titlu se va da până în ultima etapă între cele trei. Craiova trebuie să materializeze șansa pe care o are la titlu. Acesta este momentul în care trebuie să-și demonstreze valoarea și nu altul. Nu mai contează starea gazonului sau altceva, ci rezultatul, iar pentru asta băieții trebuie să depună și ultima picătură de energie pe care o mai au în fiecare meci.
GdS: Cum prefațați derbiul de luni, cu FCSB?
D.M.: FCSB este o echipă cu probleme. Nu a arătat mai nimic cu CFR Cluj în urmă cu două etape, acum a fost pusă în dificultate de Poli Iași chiar și în zece oameni. E clar că Universitatea are șansa ei și trebuie să creadă în victorie. Trebuie să riște puțin, dar cu cap. Cred că va fi un joc asemănător celui cu CFR Cluj, cu puține ocazii. Pentru Craiova este important să nu piardă acest joc, pentru că se mărește diferența și va fi extrem de dificil de remontat, ținând cont de numărul mic de jocuri.
GdS: Mutând frontul, putem spune că Universitatea este principala favorită la câștigarea Cupei României?
D.M.: Da, dacă ne uităm în clasament și vedem că echipele rămase în cursă sunt sub Craiova din punct de vedere valoric, dar băieții trebuie să fie foarte atenți și vă spun asta și prin prisma faptului că anul trecut au pierdut cu Voluntari, când ei erau favoriți, dar vă spun și din propria experiență, când am disputat o finală de Cupa României cu Gloria Bistrița, în care eram favoriți și totuși am pierdut, pe final de meci cu un singur șut expediat de rivali pe spațiul porții. Cupa României este competiția surprizelor și orice adversar trebuie tratat cu mare atenție semifinala. Meciurile cu FC Botoșani au fost dintotdeauna foarte dificile și uitați-vă și în anii trecuți ce probleme am avut cu moldovenii, care joacă foarte închis când sunt în deplasare, și foarte agresiv, când evoluează acasă.