11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCSM, 119 medalii și două dorințe: stadion de atletism și sală de box

CSM, 119 medalii și două dorințe: stadion de atletism și sală de box

Cristieana Cojocaru, Mircea Călin şi Marcel Sîrba au făcut bilanţul pe anul 2017 (Foto: Alexandru Vîrtosu)

E final de an, e vremea bilanțului pentru CSM Craiova, club de tradiție, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.
Mircea Călin, directorul clubului, dar și doi dintre antrenorii reprezentativi, Cristieana Cojocaru (atletism) și Marcel Sîrba (box), au vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre realizările și nerealizările din 2017, dar și despre obiectivele pentru 2018.
În anul care se va încheia în câteva zile, CSM Craiova a obținut 101 medalii la competiții naționale și 18 la concursuri internaționale. În topul performanțelor au fost secțiile de atletism, lupte și box. „Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, secția de atletism a luat partea leului, 35 de medalii. Se puteau lua și mai multe, dar condițiile au fost cele care au fost. Au mai fost niște probleme la concursurile naționale, unde, din varii motive, cum ar fi pierderea ștafetei, am ratat niște medalii pe care le preconizasem. Pe locul doi este secția de lupte, unde antrenor coordonator este Petre Banciu, cu 26 de medalii. De la această secție, Ștefania Priceputu, care avea dublă legitimare LPS «Petrache Trișcu» – CSM Craiova, a fost desemnată sportiva anului 2017 în galele organizate de DJST și ISJ Dolj. Pe locul trei se află secția de box, cu 16 medalii, dintre care cea mai importantă este medalia de aur la europenele de cadeți, obținută de Daniel Dumitru. Cele mai importante trei rezultate pentru CSM Craiova în 2017 sunt titlurile europene obținute de Ștefania Priceputu și Daniel Dumitru, dar și aurul național adus de atleta Andreea Grecu, la 100 m plat, ce nu am avut niciodată în atletismul craiovean“, a explicat directorul Mircea Călin.

„Construirea stadionului ar revigora atletismul“

Cristieana Cojocaru, antrenoare de atletism, consideră că lipsa unui stadion cu pistă de atletism a coborât ștacheta rezultatelor. Atletismul aducea în anii trecuți peste 100 de medalii în vistieria CSM Craiova. Medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984), în proba de 400 m garduri, Cristieana Cojocaru crede că apariția unui stadion numai pentru atletism ar revigora acest sport în oraș. „Eu și colegii mei de la secția de atletism am luat 35 de medalii. Cred că se puteau mult mai multe, în special că noi avem ani în care am luat și peste 100 de medalii. În primul rând, cred că lipsa stadionului a coborât într-un fel ștacheta rezultatelor la atletism. Acum avem promisiuni, după ce am auzit la Gala Sportului și am citit și în presă că s-a demarat licitația pentru proiectul tehnic al stadionului. În speranța că se va construi, ne putem face și noi planuri pentru anul viitor. Atletism înseamnă mult mai mult decât alergările de fond, semimaraton, maraton, marș. Înseamnă probe tehnice, de viteză, de aruncări, care necesită stadion, condiții speciale. Construirea acestui stadion ar veni în ajutorul revigorării atletismului. Ne-am dori mai mult. S-ar putea face și o sală la stadionul «Tineretului». Eu fac parte dintr-o campanie a MTS, Campionii României, prin care încercăm să aducem copii către sport, să sensibilizăm părinții să-i lase la sport. Pentru asta, trebuie să le oferim ceva și asta este problema noastră“, a spus fosta campioană. Anul acesta, CSM a organizat două finale de campionat național, la semimaraton și cros, iar în 2018 va găzdui, din nou, Campionatul Național de semimaraton, în luna aprilie.

Vrea o bază mai mare de selecție

Antrenoarea de atletism consideră că este nevoie de o bază mai mare de selecție. „M-ar interesa, în primul rând, să vină cât mai mulți copii la atletism. Pentru că, dacă ai așa, vârful piramidei poate fi undeva sus, și atunci poți să speri la o medalie olimpică, mondială, europeană. Suntem în faza în care asta ar trebui să ne intereseze: îndrumarea către atletism a cât mai multor copii. La noi la club, mulți atleți sunt la apus de carieră, mulți nu sunt din Craiova. Cei care au fost premiați în gala DJST își desfășoară pregătirea în alte orașe“, a completat Cristieana Cojocaru.

Sîrba vrea parteneriat cu SCM Craiova să nu mai plece sportivii

Și reprezentanții secției de box de la CSM au două dorințe mari pentru 2018: o sală de box pentru a face performanță și un parteneriat cu SCM Craiova, club care are secție de box, pentru ca sportivii valoroși ajunși la seniori să nu ia calea altor cluburi din țară.
„Avem condiții acceptabile pentru a face performanță, dar nu avem o sală de box. Suntem nevoiți să mergem în alte orașe cu mașini personale sau cu mașina clubului, să facem meciuri de verificare, altfel nu putem vedea la ce nivel valoric sunt sportivi. Am avut promisiune de la city managerul Craiovei că se face o sală numai pentru box în locul pieței din Brestei, dar nu s-a reușit până acum. Sperăm să se rezolve cât mai repede, să organizăm și noi sparringuri. Plecarea sportivilor la cluburi din țară este o problemă. Vrem să discutăm cu cei de la clubul primăriei, SCM Craiova, să îi ținem pe copii acasă, să facem parteneriat cu ei. Avem și noi parteneriat cu Bacăul. Am fost nevoiți să facem, pentru a-i mulțumi pe sportivi, pentru că vor mai mulți bani, iar la CSM nu se poate sări peste un plafon. Totul se rezumă la bani, dar unde e mai bine decât acasă?“, spune maestrul Sîrba.

Visează să ducă un sportiv la Jocurile Olimpice

Din 2015 a activat la CSM ca antrenor voluntar, iar din 2016 a fost angajat. A participat ca sportiv la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980), nu a urcat pe podium, dar are ambiția să ducă un sportiv de-al său la Jocurile Olimpice. „Gândul meu este ca un elev de-al meu să meargă la Jocurile Olimpice. Am fost și eu, la Moscova, dar nu m-am clasat, iar visul meu este ca un sportiv pe care îl pregătesc să mă depășească. În 2015, când am venit la CSM, Gabriel Florin Dinu a ieșit vicecampion european, în 2016 a luat locul cinci. Anul acesta am obținut aurul la Europenele de cadeți cu Daniel Dumitru. Și Dinu a participat la Europene, dar a primit o decizie eronată. Anul următor avem Europenele (cadeți și juniori) și Mondialele (juniori). La tineret, acolo unde Dinu va fi în ultimul an, vor fi Campionatul European, Mondial și Jocuri Olimpice“, a mai spus Sîrba. Pentru a aduce tineri la box, acesta a mărturisit că merge prin școli, dar apelează și la rețele de socializare. „Mulți cred că boxul este o bătaie organizată, dar nu e așa. E un sport nobil, care modelează caractere. Cei care fac box pot merge la FEFS, se pot angaja la firme de pază, la Jandarmerie, Academia de Poliție, Academia Militară. CSM acordă premii, indemnizații, echipament celor care fac performanță. La 15 ani, Gabriel Dinu primea câteva milioane de lei vechi lunar, cu care își întreținea familia și pe el“, a mai spus Sîrba.

„E greu să te bați cu Steaua și Dinamo pentru un sportiv“

Așa cum vă spuneam în urmă cu ceva timp, luptătoarea Ștefania Priceputu nu va mai reprezenta Craiova în 2018, ci clubul Steaua București. Directorul CSM Craiova, Mircea Călin, a explicat că nu avea cum să o oprească pe campioana europeană. „De Ștefania nu s-a știut că pleacă, a fost luată prin grilă de Steaua. Nu s-a cerut acceptul cluburilor din Craiova. Ea e majoră. Cei de la Steaua au plătit grila de transfer de 6.000 de euro. 50% ajung la LPS «Petrache Trișcu», iar câte 25 la antrenorul ei și la Federație. Este foarte greu să te bați cu Steaua și cu Dinamo pentru un sportiv. Aceste cluburi oferă niște sume care depășesc posibilitățile noastre. Nu o consider o trădare. Ca sportiv e viața scurtă, e normal să plece unde e mai bine pentru ea. De acum, vom putea face și noi contracte de activitate sportivă și pentru antrenori, și pentru sportivi și atunci ai cadru legal să poți da o sumă cât de cât mai mare. Se vor pune și clauze. Până acum nu a existat decât la sporturile de echipă“, a explicat Călin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS