10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport91 de medalii pentru karateka din Bănie

91 de medalii pentru karateka din Bănie

Sportivii de la LPS „Petrache Trişcu“ şi CS Universitatea Craiova au obţinut 65 de medalii la Piteşti
Sportivii de la LPS „Petrache Trişcu“ şi CS Universitatea Craiova au obţinut 65 de medalii la Piteşti

Dacă, la unele sporturi, organizatorii se plâng de un număr redus de participanți la competiții, la karate situația stă total diferit. Un Campionat Național atrage sute de sportivi. Așa s-a întâmplat și la Campionatul Național de Karate Shotokan WSF, desfășurat recent la Pitești, care a reunit 500 de sportivi, de la 29 de cluburi, și au fost 1.100 de înscrieri pe probele de concurs.
Craiovenii s-au descurcat și de data aceasta de minune, reușind să revină acasă cu un număr impresionant de medalii, aproape o sută. Reprezentanții Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ au cucerit 42 de medalii (12 de aur, 15 de argint, 15 de bronz), sportivii de la CS Universitatea au urcat pe podium de 23 de ori (14 medalii de aur, 6 de argint, 3 de bronz), iar CS Bushi Craiova a avut 26 de medaliați, dintre care nouă locuri întâi, cinci medalii de argint și 12 de bronz. Un total de 91 de medalii, dintre care 35 de aur, pentru cele trei cluburi din Bănie.

CS Bushi a avut 26 de medaliați
CS Bushi a avut 26 de medaliați

Elevii lui Geri Mitroi, de 65 de ori pe podium

De la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ au concurat la Campionatul Național 28 de sportivi. Medaliați cu aur au fost Luiza Iordache (două medalii), Alexandru Potcovaru (două medalii), Andrei Enășoiu (două medalii), Patrick Budan-Pârvu (două medalii), Mădălina Vasile, Isabel Călărașu, Patricia Hirceanu și echipa feminină de kumite cadete (Mădălina Vasile, Isabel Călărașu, Vittoria Bușcă).
CS Universitatea Craiova a deplasat doar șapte karateka la Campionatul Național, aceștia urcând pe podium de mai multe ori. Noii campioni de la clubul condus de Pavel Badea sunt: Gabriel Iordache (patru medalii), Alexandra Rombu (trei medalii), Eric Șoș (două medalii), Luiza Iordache (două medalii, Bogdan Gogoloși, Ionuţ Mitrică și echipa masculină de kata seniori (Ionuț Mitrică, Gabriel Iordache, Eric Șoș). Karateka de la LPS „Petrache Trișcu“ și CS Universitatea sunt pregătiți de antrenorul Geri Mitroi. „Rezultatele pentru «Trișcu» sunt mai bune ca anul trecut, dacă ținem cont de faptul că o parte dintre sportivi au terminat liceul și au trecut la seniori, la CS Universitatea. Este bine că avem un club de seniori, unde aceștia pot avea continuitate. Practic, pe cei mici îi motivează faptul că ajung la un club unde pot primi o premiere pentru medaliile obținute“, a explicat Mitroi.

Sportivii de la Bushi se pregătesc de Mondiale

Medaliații cu aur ai clubului CS Bushi Craiova sunt următorii: Denisa Ștefan (două medalii de aur), Anisia Zamfir (două medalii de aur), Ana Maria Stănuca, Irina Bianca Manta, Clara Bondrescu și echipele feminine de kata copii (Daria Călin, Teodora Lila, Ștefania Tudor) și kumite copii (Ștefania Tudor, Teodora Lila, Daria Călin, Denisa Ștefan). Antrenorii Ionel Totâlcă și Ioan Sebastian Olaru au deplasat la Pitești 16 sportivi, iar Ionel Totâlcă s-a arătat extrem de mulțumit de rezultate: „Competiția a fost importantă, deoarece era criteriu de selecție pentru participarea la Campionatul Mondial de Karate Shotokan WSF, competiție ce se va desfășura în perioada 28 aprile – 1 mai la Varna (Bulgaria). Toți sportivii vizați pentru Campionatul Mondial s-au calificat. Îi felicităm pe toți pentru prestația avută la Pitești și adresăm mulțumiri părinților, prietenilor și tuturor care au susținut moral și necondiționat acești sportivi“. De la CS Bushi au participat la Campionatul Național și doi arbitrii.

Părinții plătesc participarea la competiții internaționale

Toți karateka medaliați la Campionatul Național au dreptul să meargă la Campionatul Mondial, însă o piedică majoră o reprezintă banii. Federația a primit, de curând, finanțare, dar are fonduri prea puține pentru a ajuta sportivii. Astfel, aproape de fiecare dată, copiii ajung la întrecerile internaționale pe banii părinților, suma necesară pentru participarea la o astfel de competiție fiind de câteva sute de euro, între 200 și 500, în funcție de numărul de probe în care se înscrie sportivul. Cine nu are bani, rămâne acasă. „Noi mergem la competiții internaționale, cum sunt Campionatul European sau Mondial, ca lot al României. Normal, federația trebuie să plătească, dar nu sunt bani. Astfel, banii sunt puși de părinții copiilor. La CS Universitatea, mai primim bani din surse extrabugetare, dar la LPS «Petrache Trișcu» nu putem da bani pentru participarea sportivilor la aceste competiții internaționale importante“, a complet Geri Mitroi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS