9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportJerry Gane: Îi țin pumnii lui CSU!

Jerry Gane: Îi țin pumnii lui CSU!

_DSC0036 net

Fostul antrenor al CS Universitatea Craiova, Jerry Gane (foto), a vorbit pentru GdS despre perioada petrecută în Bănie, despre prezent și despre viitorul grupării alb-albastre, declarându-se suporterul ei în noul sezon, în care speră să o vadă pe podium.
GdS: Ce mai face Jerry Gane?
Jerry Gane: Bine. Sunt într-o perioadă de așteptare, cam lungă e adevărat, dar după perioada petrecută la Craiova nu am vrut să mă implic în iarnă în preluarea unei echipe, pentru că am trecut printr-o mare durere, mi-a murit tatăl, și timp de câteva luni nu am avut o stare de spirit bună. Acum, sincer, îmi e dor de fotbal, îmi doresc să încep din nou să antrenez. Am ceva contacte, am vorbit cu diverși agenți și echipe, dar la Liga I e foarte greu, iar în Liga a II-a aș merge dacă aș găsi un club care are stabilitate și un obiectiv realist. Peste hotare sunt ceva promisiuni și aștept, poate reușesc să mă întorc în Elveția, unde m-am simțit întotdeauna bine, sau în altă parte.
GdS: În urmă cu un an te pregăteai să debutezi cu CS Universitatea în Liga I. Regreți că ai venit atunci la Craiova și nu mai târziu, când echipa ar fi fost mai sudată?
J.G.: Așa este, din păcate nu a fost așa cum ne-am dorit cu toții. Nu regret nimic. Dacă ar fi să iau din nou aceeași decizie, aș accepta-o imediat, pentru că este vorba în primul rând de Craiova, apoi pentru că nu ți se oferă o asemenea șansă. Le mulțumesc celor din conducere, lui Mihai Rotaru în special, pentru că au decis să încerce cu mine. Sunt probleme cu antrenorii în fotbalul românesc, uitați-vă câți au fost demiși sezonul trecut, undeva în jur de 40. E un moment greu ca antrenor să găsești un angajament, pentru că sunt mai puține echipe decât anul trecut și cea mai importantă este stabilitatea financiară. La Craiova există și poți să lucrezi în liniște, pe când în altă parte este cu totul altceva și mă refer și la Târgu Mureș, dar sunt și alte echipe care au mari probleme, ca să nu mai spun de ligile inferioare, B și C. Factorul răbdare este foarte important și nu numai la noi, la olteni, în România, în general, se vrea performanță rapid. Trec patru-cinci etape, iar dacă pierzi două meciuri deja ești cu sabia deasupra capului. Noi, antrenorii, trebuie să ne adaptăm, să riscăm și nu e ușor.

„Poate face mult mai mult“

GdS: Cum ți se pare noul sistem competițional?
J.G.: Sunt curios și eu dacă funcționează așa cum se spune, pentru că era nevoie de o schimbare. Sunt curios cum vor juca echipele, cum se vor integra la sistemul cu play-off și play-out. La Craiova nu au venit decât doi jucători, Popov și Mazarache, și au plecat trei, Brac, Brandan și Frăsinescu, dar ca idee este un lot omogen. CS Universitatea are un lot foarte bun și după experiența de anul trecut cred că poate face mult mai mult.
GdS: Cum comentezi programul alb-albaștrilor?
J.G.: Am văzut și eu țintarul și începutul îmi amintește de cel de anul trecut, când am fost eu la cârma echipei. Nu știu dacă a fost de coșmar, dar a fost unul greu, iar în momentul ăla nu aveam lotul omogen, care este un factor important, jucătorii de valoare au venit pe parcurs și nu i-am avut de la început, Bălgrădean, Brandan și Bawab. Îl pun și pe Mateiu, pentru că el s-a accidentat chiar în prima etapă și era un jucător important la mijloc. Am pierdut pe niște greșeli personale, în special de portari, dar am jucat cu echipele cele mai grele, cu Astra, Petrolul și Steaua, care trăgeau la campionat și a contat pentru echipă, pentru că nu am acumulat puncte. A fost și un risc al meu, pe care mi l-am asumat, de a juca mai mult ofensiv. Era stilul meu ca antrenor și n-am avut puncte ca să putem trece peste etapele grele, ca să abordăm meciurile mai ușoare cu alt aplomb.

„E normal să facă un pas și către cupele europene“

GdS: Cum o vezi pe CS Universitatea în noua ediție? Se vorbește de play-off ca prim obiectiv, apoi de podium.
J.G.: E posibil, pentru că și anul trecut au avut o perioadă remarcabilă după ce am plecat eu, când au fost 19 meciuri fără înfrângere. A urmat o cădere de câteva etape în care nu au câștigat și aici s-au pierdut punctele care duceau la podium, dar are același lot, același staff, stabilitate și contează mult în acest an. Am văzut că au avut rezultate bune la început în amicalele din Austria, dar au pierdut cu cei doi adversari foarte puternici, Ludogorets și Dinamo Kiev. A fost și perioada scurtă de pregătire și atunci se urmărește și altceva, poate interveni și o stare de oboseală, dar o văd destul de bine anul ăsta și e normal să facă un pas și către cupele europene.
GdS: Ne e teamă să spunem că vrem să luptăm pentru titlu, dar după ce am urmărit Super Cupa, Steaua – ASA, ne îmbărbătăm un pic.
J.G.: Am văzut și eu meciul, dar nu mi-a plăcut. Și ASA, și Steaua au făcut multe schimbări și la antrenori, și la jucători. Nu a fost un meci spectaculos, de Super Cupă, au fost foarte puține ocazii de poartă, un joc închis. Să așteptăm totuși două-trei etape ca echipele să-și intre în ritm și după să tragem concluzii.
GdS: Debutăm cu FC Botoșani, cât de mult înseamnă o victorie obținută duminică, pe „Extensiv“?
J.G.: Contează pentru moral. Sunt trei puncte care îți dau o stare de spirit foarte bună și nu mai joci următorul meci, cu Dinamo, cu trac. Băieții trebuie să câștige acest meci, pentru că joacă acasă, chiar dacă FC Botoșani e o echipă incomodă și participă acum în cupele europene. Are același antrenor și cam același lot de jucători, deci îi cunosc pe adversari. Este foarte important să câștigi meciul de debut, dar acum trebuie să poți mai mult după un an de experiență în Liga I.
GdS: Nu a fost un an bun doar pentru prima echipă, ci și pentru „satelit“ și juniori…
J.G.: Am văzut că echipa a doua a promovat în Liga a III-a și cred că va fi un plus pentru club la ce se întâmplă în România. Le țin pumnii și celor care vor face pasul la prima echipă și celor care au evoluat deja acolo. Vreau să văd mai mult de la Ivan, Cârstea, Iuga, Jurj, sunt jucători foarte buni în pepiniera Craiovei. Chiar dacă am plecat, am mai ținut legătura cu unii, cu alții și am auzit lucruri frumoase despre ei. Țin pumnii întregii grupări, inclusiv juniorilor, pentru că, chiar dacă eu nu confirmat așteptările atunci, nu înseamnă că nu le doresc binele, mai ales că membrii conducerii s-au purtat frumos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS