http://www.youtube.com/watch?v=DVWOiove3Cw
Din pasiune pentru box, dar și de nevoie, antrenorului craiovean Ion Joița a amenajat în curtea casei sale un ring, unde organizează frecvent sparring-uri. Elevii maestrului vin cu drag la antrenamente și după ce termină pregătirea mai poposesc ceva vreme în curte să se joace. Trebuie menționat că CSM Craiova, clubul în visteria căruia sportivii aduc medaliile, nu are un ring de box.
Ion Joița, fost campion european și balcanic la box, este unul dintre antrenorii craioveni care muncesc cu pasiune, iar condițiile de pregătire precare nu îl împiedică să scoată medaliați pentru Bănie. Câțiva dintre medaliații naționali din grupa maestrului Joița sunt Sandu Toboșaru, Daniel Băran, Adrian Mișu și Claudiu Codreș. Sportivii reprezintă CSM Craiova, club care nu beneficiază de un ring, și cum antrenamentele nu pot fi făcute doar pe parchet, Ion Joița și-a cumpărat un ring, de la Turceni, pe care l-a instalat chiar la el în curte, undeva la ieșirea din oraș spre Timișoara. „Am cumpărat acum doi ani ringul, pentru că aveam nevoie. Vin la antrenamente peste 20 de copii. E cam departe, dar îi iau eu cu mașina de la tramvai. Unii vin și de la Romanești, dar le place mult aici. După ce fac antrenamentul, mai rămân la mine să se joace“, a povestit Joița.
Gala cu 70 de sportivi
Joi după-amiază, antrenorul voluntar la CSM Craiova a organizat un sparring la ringul din curte. Au venit peste 70 de sportivi din Rovinari, Vâlcea, Câmpulung și Craiova. „Am făcut un sparring pentru că peste două săptămâni avem campionatul de cadeți. Nu avem unde să facem gale, iar dacă nu faci meciuri, nu faci box. Au venit în jur de 70 de copii și îmi pare rău că nu am putut să-i împerechem pe toți. De șase ani lucrez ca antrenor voluntar la CSM Craiova. Asta este pasiunea mea, boala mea“, a adăugat Joița, care a avut triplu rol: de gazdă, de organizator și de antrenor. Lângă ring, pe scaune sau în picioare, stăteau spectatorii, în mare parte antrenori și rude ale copiilor. Unii dintre ei s-au servit cu struguri direct din bolta din curte, alţii au băut din sucurile și cafeaua puse la dispoziție de soția antrenorului, care este ca o mamă pentru sportivi.
Alex Badea „Bambi“, unul dintre cei mai mici sportivi care a urcat în ring, a declarat că s-a simțit excelent.
„E aer curat, toată lumea se uită la tine. A fost un meci foarte frumos, am mai boxat cu adversarul acum cinci luni. Nu a fost un adversar pe talia mea“, a spus elevul lui Ion Dragomir de la CFR Marfă IRLU Craiova. „Bambi“, care a fost supervizat atât de antrenor, cât și de colegii săi de grupă Dora Mustățea și Ionuț Popescu, multipli medaliați, așteaptă cu nerăbdare să poată boxa în competiții oficiale. „În anul 2015 voi boxa și eu la Campionatul Național și la Cupa României și voi lua aur pentru Craiova“, a spus hotărât puștiul de 12 ani.
Și Cristina Băran speră că sparring-urile din curtea antrenorului o vor ajuta să iasă campioană: „Fac antrenamente zilnic aici. Maestrul a organizat perfect gala, deși nu este ușor. Boxul este viața mea, deși nu este ușor pentru o fată. Pe mine mă atrage totul la acest sport și visez să ajung mare“.
„Când era cald rău,
nu era prea bine”
Un alt sportiv de la CSM Craiova, Claudiu Codreș, medaliat la Campionatul Național, a spus că ringul este foarte bun, dar în perioada când era caniculă afară a fost destul de greu. „Antrenamentele decurg foarte bine, ne ajută foarte mult ringul. Când era soare, nu era prea bine pentru că muream de cald. Facem frecvent gale aici, depinde de cum vin echipele“, a declarat pugilistul.
Meciurile au fost arbitrate de Mircea Nicolae, despre care Joița a spus că a fost singurul care a vrut să îl ajute la gala de joi.
Antrenorul a fost mulțumit de cum s-au prezentat în ring elevii săi, Ionuț Pârvu, Maldini Miclescu, Vidu Junior Miclescu, care a boxat cu un adversar cu patru ani mai mare, și Cristina Băran.
Joița vrea să îmbunătățească condițiile de la centrul de pregătire din curtea sa. „Pentru ring am primit ciment de la domnul Peca, un fost pugilist, iar structura metalică pe care urmează să punem o copertină ne-a făcut-o Constantin Popeci. Ne mai trebuie acel acoperiș, de maximă necesitate, să protejeze ringul, că acum vin ploile. Vrem să facem și o nocturnăm și ceva tribune, pentru că acum au stat oaspeții pe scaune, băncuțe, ce am avut și eu prin casă“.
Directorul va lua ring, dar nu are unde
să îl pună
La sparring a fost prezent și directorul CSM Craiova, care a avut numai cuvinte de laudă pentru antrenorul Joița. „Cu toate că este un loc mai neconvențional de găzduit meciuri de box, îi ajută mult pe copii să se pregătească pentru competiții. Ion Joița și-a îndeplinit un vis al lui cu acest ring, să nu depindă de cineva. Dumnealui este antrenor voluntar la noi și merită să fie angajat. Am făcut demersuri către Ministerul Tineretului și Sportului să-l încadrăm în organigramă, dar momentan ni s-a spus că nu se poate pentru că sunt posturile blocate“, a declarat conducătorul CSM, Sorin Manda.
Acesta a admis că este destul de greu fără ring la club, intenționează să achiziționeze unul, dar problema este că nu există loc unde să fie pus. „Activitatea secției de box se desfășoară într-o sală a DJST, într-o încăpere de la etajul sălii «Matei Basarab» – Voinţa. Sala are o lungime considerabilă, dar nu are lăţimea potrivită. Când vom avea ringul, sigur nu va avea loc acolo și trebuie să găsim o soluție. Pentru competițiile oficiale pe care le-am organizat la Craiova, în sala «Ion Constantinescu» am împrumutăm ringul de la Sala Polivalentă“, a adăugat Manda.
Așa se va întâmpla și în luna octombrie, când CSM Craiova va organiza Cupa României.