9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanul Roşca a condus România spre titlul mondial

Craioveanul Roşca a condus România spre titlul mondial

Naţionala de handbal feminin U18 a României a realizat aseară o performanţă extraordinară, devenind campioană mondială. Tricolorele, pregătite de doi olteni, Aurelian Roşca, tehnicianul formaţiei SCM Craiova, şi Gavril Kozma, au învins, în finală turneului găzduit de Ohrid (Macedonia), selecţionata Germaniei, cu scorul de 32-21 (15-17). Lotul campioanei mondiale cuprinde jucătoarele: portari: Mădălina Ion (Rapid), Isabela Roşca (Centrul Naţional de Excelenţă Rm. Vâlcea), extreme: Andreea Taivan (Activ Plopeni), Alexandra Dindiligan, Sonia Vasiliu (ambele CNE Rm. Vâlcea), Alexandra Carașol (CSS 6 Bucureşti), Florenţa Ilie (CT Media Bucureşti); pivoţi: Lorena Ostase (CNE Rm. Vîlcea), Dana Abed-Kader (Şc. nr. 181 Bucureşti), Florentina Craiu (HCM Rm. Vâlcea), linia de 9 metri: Oana Bucă (Activ Plopeni), Iulia Andrei (Gr. Şc. Energetic Rm. Vâlcea), Daniela Corban, Alina Ilie (ambele CNE Rm. Vâlcea), Cristina Laszlo (U Jolidon Cluj), Bianca Bazaliu (LPS Slatina).  

Drumul României pînă în finală: 34-20 cu Argentina, 42-22 cu Uzbekistan, 37-23 cu Macedonia, 27-25 cu Germania, 30-30 cu Danemarca; „optimi“ – 28-22 cu Croaţia, „sferturi“ – 36-22 cu Olanda, semifinale – 28-25 cu Muntenegru. Prima ediţie a Mondialelor sub 18 ani s-a desfăşurat în 2006, în Canada. Atunci, generaţia Cristinei Neagu a câştigat bronzul, după ce a pierdut cu Danemarca în semifinale, dar a câştigat finala mică împotriva Franţei. Acum doi ani, în 2012, echipa Gabrielei Perianu a ajuns şi ea în semifinale, dar a ratat medalia, terminând pe 4.

Trei românce în echipa ideală a CM

Sportivele române Lorena Ostase, Bianca Maria Bazaliu şi Cristina Laszlo au fost incluse în echipa ideală a Campionatului Mondial de handbal feminin under 18, conform site-ului oficial al federaţiei internaţionale de profil. Echipa ideală a fost aleasă de un juriu format din experţi IHF. Cea mai bună jucătoare a turneului din Macedonia a fost desemnată germanca Emily Bolk.
Lorena Ostase a fost aleasă cel mai bun pivot, Bianca Bazaliu cel mai bun inter stânga, iar Cristina Laslo cel mai bun centru.
Din echipa ideală a turneului mai fac parte Jessica Jochims (Germania), Itana Grbic (Muntenegru), Stine Bindlev Holm (Danemarca), Durdina Malovic (Muntenegru) şi Sojeong Yu (Coreea de Sud).

 

Reacţii după cucerirea titlului mondial:

Cristina Laszlo (cel mai bun coordonator al turneului): A fost cel mai greu turneu din viaţa mea. Fetele au fost nişte luptătoare. Am crezut încă din primul meci că vom juca finala. Visăm la acest moment de când ne-am născut. Am fost de neînvins!

Aurelian Roşca (antrenor): Fetele au muncit mult, e victoria lor, în primul rând, apoi a colectivului tehnic, a antrenorilor de la cluburi şi a celor de la Federaţie, care a făcut eforturi deosebite să avem cele mai bune condiţii. Am făcut o pregatire bună, după un program bine stabilit. Ne-am impus în faţa Germaniei la o diferență deosebită, iar important este că aceste jucătoare merg la echipele de club sănătoase, făra accidentări.

Gavril Kozma (antrenor): Le-am zis că nu cedăm sub nici o formă. Reţeta pentru viitor este încredere în antrenorii români, suport financiar, iar fetele să muncească pentru visul lor.

Alexandru Dedu (preşedintele FRH): Acest trofeu este de o valoare inestimabilă. Pentru handbalul românesc are o mare valoare. E o recunoştinţă a muncii multora. Nu am avut emoţii în finală. M-am relaxat în minutul cinci, când am făzut că fetele continuă cu dârzenie. Trebuie să le acordăm tot ceea ce au nevoie ca să crească frumos. E o generaţie crescută bine de nişte oameni care le-au insuflat adevăratele valori.

Narcisa Lecuşanu (şefa delegaţiei României): A fost o muncă titanică, zi de zi, s-a construit mereu o atmosferă pozitivă pentru că un campionat mondial are presiunea lui. Fetele au luptat din primul până în ultimul minut. Aceste fete minunate ne-au dat numai motive de satisfacţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS