17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCeremonie copleşitoare de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă

Ceremonie copleşitoare de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă

\n

În această seară a avut loc, pe Stadionul Fist, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci. Evenimentul a avut ca idee de bază călătoria în timp, fiind împărţit în trei acte: Rusia medievală, Imperiul şi secolul XX. Gazdele ceremoniei au prezentat un alfabet cu ajutorul căruia au ilustrat nume celebre din cultura Rusiei (ex. Dostoievski, Ecaterina cea Mare, Tolstoi, Mendeleev etc). A fost şi un moment mai puţin plăcut pentru organizatori: la formarea cercurilor olimpice, unul nu s-a deschis, iar în centrul arenei au fost doar patru cercuri şi un fulg de zăpadă stilizat.
Câteva dintre datele festivităţii de deschidere de la Soci:

– Flacăra olimpică a fost adusă pe arena Fist de jucătoarea de tenis Maria Şarapova şi a fost purtată de Maria Isinbaieva, Alexandr Karelin şi Alina Kabaeva, fiindaprinsă de fosta patinatoare Irina Rodnina şi hocheistul Vladislav Tretiak.

– Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat deschisă cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarna, în limba rusă.

– Au defilat 88 de delegaţii, prima ţară care a intrat în arenă a fost Grecia.

– Cea mai mare delegaţie o deţine Canada, cu peste 200 de sportivi.

– Spre deosebire de alte ceremonii, la Soci sportivii au urcat în tribune, nu au mai rămas pe gazon (ex. Londra, în 2012).

– Sportivii români au intrat în arenă la numărul 61, purtătoare de drapel a fost Eva Tofalvi (România are 24 de sportivi).

– Evenimentul a durat peste două ore şi jumătate. S-au folosit 3.500 de artificii care au cântărit aproximativ 22,5 tone. De-a lungul ceremoniei au fost 3000 de performeri, care au utilizat peste 6000 de costume. Show-ul a fost compus din nouă părţi (printre acestea, istoria Rusiei, parada atleţilor şi aprinderea flacării olimpice – conform BBC).

– Şapte ţări au debutat la Jocurile Olimpice de iarnă: Republica Dominicană, Malta, Paraguay, Timorul de Est, Togo, Tonga şi Zimbabwe.

– Defilarea sportivilor s-a încheiat cu delegaţia Rusiei, ţara gazdă. Aceştia au intrat în arena pe o piesa a trupei T.A.T.U.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS