9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraioveanul Marius Ionescu decolează spre Londra

Craioveanul Marius Ionescu decolează spre Londra

Maratonistul de la CSM Craiova pleacă astăzi spre capitala Marii Britanii, urmând să intre în concurs pe 12 august. Elevul lui Cătălin Geapana a alergat câte 800 de kilometri pe lună la antrenamente pentru a se prezenta cât mai bine la prima sa participare la Jocurile Olimpice.

Unul din cei doi băieţi care fac parte din delegaţia de atletism a României ce participă la Jocurile Olimpice de la Londra este craioveanul Marius Ionescu, care va lua startul în proba de maraton. „Piciu“ legitimat la CSM Craiova se poate mândri că este primul atlet român care a obţinut biletul de participare la această ediţie a celei mai importante întreceri sportive de pe planetă. Totodată, atletul de 28 de ani, pregătit de Cătălin Geapana, este primul român care va alerga la Jocurile Olimpice în proba probelor din 1964 încoace. Marius va pleca astăzi spre Londra, urmând să concureze pe 12 august.

17 ani pentru împlinirea unui vis

Întâlnirea lui Marius Ionescu cu atletismul a avut loc în urmă cu 17 ani, când şi-ar fi dorit să practice fotbal, dar i s-a spus că trebuie să facă un an atletism pentru a avea condiţie fizică. Pe atunci cântărea în jur de 35 de kilograme şi nu era prea înalt. „De acolo vine porecla mea. Nu că aş fi acum prea înalt sau greu. Am 1,74 şi 54 de kilograme. Oricât aş mânca, tot nu e timp să se depună, la cei 750-800 de kilometri pe care îi fac lunar“, povesteşte Marius.
După ce s-a consacrat în probele de alergare pe distanţe lungi – are un titlu european la juniori, la 10.000 de metri, un loc doi, la aceeaşi competiţie, dar pe distanţa de 5.000 m, și argint continental adjudecat la tineret, în Germania, la 10.000 m -, elevul lui Cătălin Geapana a decis să-şi încerce şansa în proba probelor.
Anul trecut, craioveanul a alergat primele sale două curse de maraton. În prima, la Rotterdam, s-a clasat pe locul 13, cu timpul 2h:16min:11sec, suficient pentru a obţine calificarea la Jocurile Olimpice. A doua cursă a fost la Campionatul Mondial de la Daegu, pe care a încheiat-o tot pe locul 13, în 2h:15 min: 32sec, reconfirmându-şi baremul pentru Londra.
Interesant este că Marius Ionescu a concurat la Daegu pe 13 august şi a ocupat locul 13, făcându-l să creadă că aceasta nu este deloc o cifră ghinionistă pentru el. Acum, la competiţia supremă, maratonistul va alerga pe 12 august, în ultima zi a Jocurilor Olimpice.
Calificat deja la Jocurile Olimpice, pentru Marius Ionescu a urmat un an pe care îl consideră cel mai important din cariera sa, cu planuri de antrenamente şi cantonamente puse la punct până la cel mai mic detaliu de el şi de antrenorul Cătălin Geapana. Trecerea în 2012 l-a găsit în Portugalia, la Monte Gordo, apoi, în luna martie, a revenit în România, iar în luna mai a plecat din nou în străinătate, în Franţa, la altitudine, la Font Romeu. Ultima parte a pregătirii a făcut-o în România, la Piatra Arsă. „Cu mici excepţii, pregătirea a decurs bine. În Portugalia am stat trei luni, decembrie, ianuarie şi februarie, apoi m-am întors în ţară, unde am stat două luni, martie şi aprilie, iar în luna mai am fost într-un alt cantonament în afara ţării, în Franţa, la Font Romeu. În luna iunie m-am întors în România, unde am rămas până la plecarea spre Londra“, rememorează multiplul campion în probele de semifond şi fond.

A stat doar trei săptămâni cu familia

Performanţa cere sacrificii, iar Marius Ionescu a stat departe de familie luni bune. Adunat, nu şi-a petrecut nici măcar o lună în Bănie şi mărturiseşte că dacă nu ar fi site-urile de socializare i-ar fi foarte greu: „Începând din vara trecută, după Campionatul Mondial, am început să mă gândesc la Jocurile Olimpice. Am început anul 2012 cu antrenamente mai grele, gândindu-mă că este cel mai important din cariera mea. La Craiova am fost aproximativ două-trei săptămâni, toată concentrarea mea a fost pe pregătire. Cred că fără site-urile de socializare şi telefonia mobilă mi-ar fi fost foarte greu să stau departe de familie“.
Chiar dacă familia a fost departe, Marius l-a avut alături pe antrenorul Cătălin Geapana, care l-a descoperit şi care i-a fost ca un părinte în toţi aceşti ani. „Am prieteni, dar cel mai bun prieten al meu este antrenorul, cu el sunt peste tot. Este lângă mine tot timpul şi vede multe de pe margine, împreună facem un întreg. Colaborarea cu antrenorul este esenţială din mai multe puncte de vedere“, explică sportivul.

Maratonul, cursa sacrificiului

Calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra este sinonimă cu împlinirea unui vis pentru atletul craiovean. Emoţiile cresc pe zi ce trece, iar când vorbeşte despre obiectivul său, sportivul îşi măsoară cuvintele. „E o probă dificilă şi nu poţi fi niciodată sigur de rezultat. Mi-am propus, în primul rând, să ajung la sosire. Apoi, voi vedea în ce timp. Îmi doresc o clasare în Top 20. Să vedem ce va fi. Cred că aurul va fi câştigat de un kenian. Am emoţii, dar trebuie să am grijă cum le administrez, să fie constructive, a spus Marius înainte de plecare. La start se vor alinia aproximativ 100 de maratonişti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS