9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFănuş Neagu: Fotbalul românesc umblă cu ulciorul spart

Fănuş Neagu: Fotbalul românesc umblă cu ulciorul spart

Mare iubitor de sport, scriitorul şi cronicarul sportiv Fănuş Neagu, 79 de ani, a murit ieri la Spitalul Elias din Bucureşti. Bolnav, acesta şi-a petrecut ultimele luni în spital, de unde, prin intermediul GSP, a trimis un mesaj emoţionant microbiştilor. „Plouă ca o lungă aducere aminte. Altcândva, când rosteam numele echipei Steaua sau al Universităţii Craiova, al Rapidului sau al lui Dinamo, simţeam un tremur în voce ca atunci când rostesc numele râului Olt, şi sufletul meu se tulbură şi îngenunchează, fiindcă Oltul e o pajură albastră, ridicându-se din munţii aşezaţi pe iazuri de aur, de sare şi de fulgere ai României (cred cu inima că în izvoarele lui
şi-au spălat faţa şi şi-au sfinţit sceptrul toţi voievozii acestui pământ) ca să se arunce, încărcat de aroma brazilor, a ierburilor sau a lemnului schimbat în pridvor sau arcuit în poduri, în Dunărea largă pe care plutesc diligenţe trase de pescăruşi şi privighetori de apă. Aşa simţeam că trebuie să pun în cântec, pe vremea aceea, numele Stelei, Universităţii, Rapidului (…) Acum zici Steaua, Universitatea Craiova, Rapid, Dinamo şi faci doi paşi îndărăt. Trecem cu toţii pe sub un cer de crizanteme negre şi prin duminicile nimănui. Nici o ramură de merişor. Toate mierlele au glas de lut şi ochi de mărgăritare stinse. Regele e gol şi cu casa spartă. Lângă gară a înflorit mangalul, în Ghencea şi pe Dinamo întinzi deştul pe sub uşă, încrezător şi bronzat, şi dai numai de cârlige de sârmă. Fotbalul românesc umblă cu ulciorul spart, cu umerii căzuţi şi se tot duce prin mireasma tăcerii. Nu mai vezi pe nici o scăfârlie zulufi de căpşunică, drept pentru care eu, unul, mi-am retras luna din toate livezile cu echipe în A“, a scris maestrul cu puţin timp înainte de a trece în eternitate.
Fănuş Neagu a prefaţat ultima apariţie editorială de la Editura de Sud, „Cronicar în vremuri tulburi“, de Nae Tilihoi, carte apărută în aprilie anul acesta, la câteva zile după ce maestrul şi-a „aniversat“ în spital ziua de naştere ( 5 aprilie).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU