9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNadia Comăneci, la ceas aniversar

Nadia Comăneci, la ceas aniversar

Cea mai cunoscută sportivă română din toate timpurile, Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a obţinut nota 10 într-un concurs, a împlinit ieri 47 de ani. Născută la Oneşti, pe 12 noiembrie 1961, Nadia a început să practice gimnastica de la şase ani, iar la 11 ani a obţinut primele succese, ocupând primul loc în proba de individual compus a Campionatelor naţionale de juniori şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, Nadia Comăneci se clasa pe primul loc în cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri.
În 1976, la 14 ani, Nadia atingea vârful de formă, obţinând patru medalii de aur la Campionatele Europene, la individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi una de argint, la sol. Consacrarea avea să vină în acelaşi an, însă la Jocurile Olimpice de la Montreal, unde sportiva română devenea prima gimnastă din era modernă care primea nota 10, după prestaţia de la paralele inegale. Până la sfârşitul competiţiei, Nadia Comăneci mai obţinea încă şase note de zece. Oneşteanca a cucerit atunci trei medalii de aur, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri, devenind un fenomen în lumea gimnasticii. După JO de la Montreal, ea avea să apară, în aceeaşi săptămână, pe copertele revistelor Time, Newsweek şi Sport Illustrated. La următoarele Jocuri Olimpice, în 1980, la Moscova, Nadia Comăneci a cucerit două medalii de aur, la sărituri şi sol, şi două de argint, în concursul pe echipe şi la individual compus. În 1989, gimnasta a părăsit România, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii.
Nadia a rămas o sportivă apreciată şi celebră şi după ce şi-a încheiat cariera, în orice colţ al lumii numele României fiind asociat cu al ei. În 1996, Nadia Comăneci a fost inclusă în Galeria „Hall of Fame“ a gimnasticii internaţionale, iar în ianuarie 2007 a primit din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român titlul de cea mai bună sportivă a secolului XX.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS