17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportDan Podeanu, din nou acasă

Dan Podeanu, din nou acasă

Antrenorul craiovean care a condus-o pe spadasina Ana Maria Brânză spre argintul olimpic s-a întors din China încărcat cu daruri pentru cei dragi. Podeanu şi-a surprins familia cu noua tunsoare, cu cercurile olimpice.

Antrenorul de spadă Dan Podeanu a salvat onoarea sportului craiovean la Jocurile Olimpice de la Beijing. Eleva sa, Ana Maria Brânză, de la Steaua Bucureşti, a cucerit medalia de argint.
Această performanţă remarcabilă a adus mare bucurie în casa antrenorului lotului naţional feminin de spadă al României. La sosirea delegaţiei tricolore în ţară, Dan Podeanu a fost aşteptat în Capitală de soţie şi de cei doi copii. Ar fi plecat imediat acasă, dar a trebuit să facă o vizită la Palatul Cotroceni, acolo unde preşedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu ordinul „Meritul sportiv – clasa a III-a“. În urmă cu câţiva ani, mai primise o decoraţie, „Meritul sportiv – clasa I“, de la alt şef de stat, Ion Iliescu.
Imediat apoi au plecat spre Craiova. „Am stabilit cu Ana să nu ne vedem o perioadă. Îmi ajunge câte luni am stat împreună la concursuri şi în cantonamente. Acum mă dedic familiei“, a spus Dan Podeanu, pe care l-am vizitat ieri acasă. Era înconjurat de cei dragi, dar şi de pisicuţa familiei, Meda. Numele pisicuţei are o istorie interesantă. „I-am pus acest nume după ce Ana Brânză a obţinut o medalie europeană. Acum, probabil vom lua un pisicuţ, pe care îl vom numi Beiji, să ne amintească de perfomanţa de la Beijing“, a spus soţia lui Dan Podeanu.
Antrenorul craiovean s-a întors din China încărcat de suveniruri pentru cei dragi. „Ne-a adus mascote, brelocuri, cercei, brăţări, insigne şi multe altelte. Însă, cel mai mult ne bucurăm că îl avem alături de noi şi că a obţinut argintul olimpic. El şi Ana au muncit foarte mulţi ani pentru această medalie“, a spus fiul antrenorului Dan Podeanu, Radu, care i-a călcat pe urme tatălui, fiind antrenor de scrimă la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ din Craiova.

O echipă de succes

Revenind la medalia olimpică de argint obţinută de Ana, Dan Podeanu a spus că reprezintă încununarea muncii de mulţi ani la Centrul Olimpic de Spadă din Bănie. „Totul a pornit în 1995, când s-a înfiinţat Centrul Olimpic de Spadă din Craiova, cu importantul sprijin al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Finalitatea activităţii de la acest centru o reprezintă medalia obţinută de Ana. A contat foarte mult că s-a pregătit alături de celelalte componente ale lotului naţional. Dacă se pregătea izolat, izolate erau şi rezultatele. Într-adevăr, la început a fost mai greu, până ne-am mutat în noua sală din incinta Liceului cu Program Sportiv. Ne antrenam la ICM 2, într-o sală unde vara făceam saună“, şi-a amintit Podeanu.
Ana Brânză, originară din Bucureşti, a venit la Craiova după ce a terminat clasa a opta. Nu avea nici 14 ani. A „dat“ la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, apoi facultatea a făcut-o tot aici. „Eu îi apreciez pe părinţii ei, că la nici 14 ani au lăsat-o să plece de acasă“, a adăugat antrenorul oltean. Sub comanda lui Dan Podeanu, Ana Brânză şi-a umplut CV-ul de performanţe şi vitrina de medalii. La individual are următorul palmares: campioană mondială la cadeţi, dublă campioană mondială la juniori, bronz la Campionatul Mondial de seniori, argint la Europenele de seniori, argint la Jocurile Olimpice de la Beijing. Pe echipe, Brânză a cucerit medalia de argint la Mondialele din 2001, bronzul la Europenele de juniori din 2003 şi două medalii de aur la Europenele de seniori din 2006 şi 2008. După argintul de la Beijing a trecut pe primul loc în Cupa Mondială. 

Vrea să se retragă de la lot
Dan Podeanu a dezvăluit ieri că ar vrea să renunţe să mai antreneze lotul naţional feminin de spadă al României. „Am îmbătrânit departe de nevastă“, şi-a justificat antrenorul craiovean decizia. Ambiţia lui Dan Podeanu este să descopere o nouă generaţie de spadasine, care să le calce pe urme senioarelor Loredana Iordăchioiu, Anca Băcioiu şi Iuliana Măceşeanu, o echipă care a obţinut performanţe notabile pentru România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS