13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Tricolorele se pregătesc în Franţa
Naţionala de handbal feminin a României participă la un ultim turneu amical înainte de plecarea spre China, pentru Jocurile Olimpice. Elevele lui Gheorghe Tadici sunt prezente la Albertville (Franţa) şi joacă astăzi, de la ora 19.30, o primă partidă în faţa naţionalei gazdelor. Interesant este că româncele şi franţuzoaicele se vor întâlni şi la Beijing, în prima fază a grupelor, dar şi la Europenele din Macedonia, după ce au jucat şi în sferturile Mondialului din Franţa de anul trecut. În cadrul turneului, Adina Meiroşu şi compania vor mai întâlni vineri campioana mondială en-titre, Rusia, în reeditarea semifinalei Campionatului Mondial trecut, iar duminică, Brazilia. Delegaţia română se întoarce în ţară luni, tricolorele urmând să fie cantonate la Moeciu. Handbalistele pleacă spre China pe 1 august. În partidele amicale disputate în campania pentru Olimpiadă, România are un bilanţ pozitiv: o victorie şi un rezultat de egalitate contra Ungariei, o victorie, un egal şi o înfrângere contra Norvegiei, altă formaţie pe care o va întâlni la Jocurile Olimpice. Gheorghe Tadici nu s-a decis care va fi handbalista de rezervă a lotului în China, jucătoare care are un statut cel puţin ciudat, fiind obligată să stea în afara satului olimpic şi să nu fie prezentă în tribune la meciurile naţionalei. Rezerva poate fi folosită numai după meciurile din grupă. „Nu ştiu dacă rezerva va fi un portar. Oricum, suntem în graficul pe care l-am propus pentru pregătirea Jocurilor Olimpice, suntem în creştere la toţi parametrii“, a completat selecţionerul înainte de plecarea spre Franţa.

În sfârşit, au câştigat un meci  

În perioada 18-27 iulie, la Nitra (Slovacia) se desfăşoară Campionatul European de baschet feminin junioare (U-18). Naţionala pregătită de Mădălin Piperea este singura care evoluează în Divizia A Europeană. După ce a terminat grupa preliminară cu trei înfrângeri, România se luptă acum pentru evitarea retrogradării. În primul joc al grupei G, România a întâlnit Croaţia, de care a dispus cu 63-58 (17-14, 15-15, 18-14, 13-15). Pentru a evita retrogradarea, româncele sunt obligate să nu piardă următorul joc, cel cu Belarus, echipă ce s-a impus cu 62-58 în faţa Italiei. Naţionala antrenată de Piperea mai are de disputat două partide în grupa G, cu Belarus, astăzi, de la ora 13.30, şi cu Italia, sâmbătă, de la aceeaşi oră. 

Orşovenii, medaliaţi la Europene

La Szeghed, în Ungaria, s-au desfăşurat Campionatele Europene de caiac-canoe (tineret şi juniori). Au participat 40 de echipe reprezentative, România participând la aproape toate probele. La competiţie au concurat şi şase sportivi orşoveni, care au obţinut două medalii de argint, prin Liviu Blidaru şi Răzvan Ispas, două locuri cinci, un loc opt şi un loc nouă. Coordonatorul de la CSS LTTL Orşova, Beniamin Zabet, a declarat: „La aceste Europene, România a obţinut cinci medalii: trei de argint la juniori, una de aur şi una de bronz la U-23. În clasamentul pe puncte şi medalii am obţinut locul şase. LTTL Orşova a fost implicată 50 la sută în obţinerea celor două medalii de la U-23: una de aur la C4 1.000 m, prin A. Frusinoiu şi L. Dumitrescu, şi una de bronz la K2 500 m, prin I. Porcăraşu. Aşteptăm o evoluţie mai convingătoare a juniorilor la Preolimpicele (Campionate Mondiale) de la Moscova din 4-5 septembrie“, a spus Zabet. Până atunci, sportivii de la CSS LTTL Orşova vor mai participa la Cupa României, campionatele naţionale de viteză, Campionatele CSS şi CN de selecţie pentru loturile naţionale de juniori de la Bascov (25 iulie – 7 august 2008).

Oprea a sărit 17,25 m la Stockholm

Atletul român Marian Oprea a câştigat marţi seară proba de triplusalt din cadrul Super Grand Prix-ului IAAF de la Stockholm, cu o performanţă de 17,25 m. Oprea i-a devansat în clasament pe slovacul Dimitri Valiukevich – 17,01 m, pe suedezul Christian Olsson – 17,00 m, brazilianul Jadel Gregorio – 16,97 m, Randy Lewis (Grenada) – 16,85 m, Leevan Sands (Bahamas) – 16,78 m. Anul acesta, Oprea a reuşit să sară şi 17,28 m, la Bucureşti, pe 5 iulie. Cea mai bună performanţă personală datează din 2005, 17,81 m, la Lausanne. Portugheza Naide Gomes a egalat cea mai bună performanţă mondială a anului la lungime, cu 7,04 m. Rusoaica Liudmila Kolceanova reuşise o performanţă similară pe 22 iunie la Annecy (Franţa), în Cupa Europei. Sudanezul Abubaker Kaki a reuşit cea mai bună performanţă mondială a anului la 1.000 m, cu timpul de 2 minute 13 secunde 93/100. El a îmbunătăţit astfel timpul francezului Mehdi Baala, 2 minute 16 secunde 30/100, reuşit pe 2 iulie, la Strasbourg.

Djokovic, debut cu dreptul la Toronto
Sârbul Novak Djokovic a început cu dreptul turneul de Masters Series de la Toronto, Canada, învingându-l, cu un dublu 6-4, pe favoritul gazdelor, Frank Dancevic. Sârbul are o misiune foarte dificilă la Toronto, deoarece trebuie să-şi apere trofeul câştigat anul trecut, după o finală cu Federer. În runda viitoare, el se va duela cu spaniolul Fernando Verdasco. În turul al treilea a ajuns şi americanul Andy Roddick, favoritul şase al competiţiei, după 6-1, 6-7 (6), 6-3 contra francezului Nicolas Mahut. Texanul se va lupta pentru un loc în sferturi fie cu Tommy Robredo, fie cu Marin Cilic. Rusul Alexandre Kudryavtsev, numărul 203 ATP, a produs cea mai mare surpriză a zilei de ieri, trimiţându-l acasă pe germanul Philipp Kohlschreiber, scor 6-2, 7-6 (7). Rusul, aflat abia la a doua victorie într-un turneu ATP, va juca în runda viitoare cu favoritul zece al turneului, francezul Richard Gasquet. Rezultate din turul 2: A. Roddick (SUA) – N. Mahut (Franţa) 6-1, 6-7 (6), 6-3; N. Djokovic (Serbia) – F. Dancevic (Canada) 6-4, 6-4. Rezultatele din turul 1: F. Verdasco (Spania) – T. Bellucci (Brazilia) 1-6, 6-3, 6-2; T. Berdych (Cehia) – J. Nieminen (FinIanda) 6-3, 6-1; T. Haas (Germania) – C. Moya (Spania) 6-3, 6-2; I. Andreev (Rusia) – G. Monfils (Franţa) 7-6 (5), 7-6 (3); G. Simon (Franţa) – D.Young (SUA) 6-1, 6-3; M. Cilic (Croaţia) – L. Dlouhy (Cehia) 6-3, 4-6, 6-3; J. Levine (SUA) – P. Polansky (Canada) 6-2, 6-4; R. Soderling (Suedia) – G. Canas (Argentina) 7-5, 6-1; T. Johansson (Suedia) – A. Golubev (Kazahstan) 7-6 (4), 6-1; J. Bjorkman (Suedia) – A. Clement (Franţa) 6-3, 3-6, 6-0; A. Kudryavtsev (Rusia) – P. Kohlschreiber (Germania) 6-2, 7-6 (7) D. Tursunov (Rusia) – N. Lapentti (Ecuador) 6-3, 6-4.

Niculescu părăseşte turneul de la Los Angeles
Monica Niculescu a fost eliminată în turul întâi al turneului WTA de la Los Angeles, dotat cu premii totale în valoare de 600.000 de dolari. Zicala „Ce începe bine se termină prost“ pare să i se potrivească perfect Monicăi Niculescu în ultima perioadă, care, după episodul Szavay de la Wimbledon, când a pierdut de la set şi 5-3, a cedat un nou meci pe care l-a avut sub control. De data aceasta, tenismana Cibulkova, din Slovacia, numărul 31 WTA, aflată cu 52 de locuri mai sus în ierarhie decât Niculescu, a reuşit să scape dintr-o situaţie extrem de dificilă. La prima vedere, scorul pare echilibrat, 6-4, 6-3 pentru slovacă. Monica a condus în primul set cu 4-0, iar în cel de-al doilea, cu 3-1, însă cea care a ieşit cu fruntea sus de pe teren a fost slovaca, una dintre cele mai scunde jucătoare din circuit (măsoară doar 1,61 m), dar în acelaşi timp şi una dintre cele mai talentate, deşi are doar 19 ani. Pentru prezenţa pe tabloul principal al competiţiei californiene, românca de 20 de ani se va alege cu un singur punct WTA şi cu un cec în valoare de 1.725 de dolari.

Reghecampf a marcat două goluri
Mijlocaşul român Laurenţiu Reghecampf a marcat primele goluri pentru noua sa formaţie, FC Kaiserslautern, care a învins, într-o partidă de verificare, pe VfB Marburg, cu scorul de 3-0. Fostul stelist a deschis scorul pentru echipa sa, în minutul 38, din lovitură liberă, pentru ca tot el să închidă tabela, printr-un şut de la marginea careului de 16 metri. Reghecampf s-a transferat în această vară de la Alemannia Aachen la Kaiserslautern, grupare cu care a semnat un contract valabil pe două sezoane, cu opţiune de prelungire pe încă un an.

Contra nu revine în Liga I, din cauza jocurilor de culise

Fundaşul român Cosmin Contra a declarat că a rămas în Spania, la Getafe, pentru că în fotbalul românesc se întâmplă unele lucruri neobişnuite şi a preferat să nu revină în ţară, în ciuda ofertelor pe care le-a avut. „Am o problemă în familie şi din acest motiv am intenţionat să revin în ţară, dar ideile mele nu au fost la fel ca ale conducerii lui Getafe. Am avut oferte bune din România. Dinamo mi-a oferit un contract bun ca jucător şi puteam deveni şi antrenor. Am decis să rămân la Getafe pentru că mă simt bine aici, am o relaţie bună cu preşedintele şi cu colegii mei. În fotbalul românesc se întâmplă lucruri neobişnuite“, a declarat fundaşul lui Getafe, Cosmin Contra. Întrebat la ce lucruri se referă, Contra a răspuns: „S-au întâmplat la partida pierdută de Rapid contra Stelei. Apoi, patronul clubului Steaua, Becali, a fost prins că a încercat să ofere bani adversarei echipei care juca împotriva lui CFR Cluj. Nu există profesionalism“. Internaţionalul român a adăugat că un moment bun al său din sezonul trecut a fost dubla întâlnire cu Bayern, în care a marcat două goluri. „Eu am avut noroc că am înscris. Meritul este al celor care au alergat şi muncit 90 de minute. Eu vreau să rămân aici cât mai mult, dar depinde de cum vor evolua lucrurile anul viitor. Au fost aduşi jucători tineri în ultimul timp şi sper să aibă succes“, a explicat fundaşul.

Niculescu şi Lovin, curtaţi de Omonia
Conform presei cipriote, atacantul român al lui MSV Duisburg, Claudiu Niculescu, şi mijlocaşul formaţiei Steaua Bucureşti, Florin Lovin, sunt aproape de un transfer la formaţia Omonia Nicosia. Se pare că Duisburg încearcă să scape de Niculescu din cauza salariului prea mare pe care îl are jucătorul român. Interesul formaţiei Omonia Nicosia a fost confirmat şi de managerul lui Duisburg, Bruno Hubner, care a precizat că gruparea cipriotă este dispusă să plătească 200.000 de euro în schimbul lui Niculescu. Deşi atacantul român a negat că se va transfera la Omonia, presa cipriotă a notat că jucătorul este aşteptat în această săptămână în Insula Afroditei, pentru a negocia ultimele detalii ale contractului. În privinţa lui Lovin, oficialii clubului din Nicosia au spus că nu vor achita în nici un caz suma cerută de Steaua în schimbul mijlocaşului defensiv, adică un milion de euro. Lovin a fost trimis la echipa a doua a Stelei de antrenorul Marius Lăcătuş, pentru indisciplină.

Iacob a chemat-o în instanţă pe FC Kaiserslautern

Presa germană a informat că atacantul român Victoraş Iacob a înaintat o acţiune în justiţie împotriva clubului din liga a doua germană FC Kaiserslautern, prin care contestă rezilierea fără preaviz a contractului său de joc. Un purtător de cuvânt al tribunalului german a anunţat că litigiul dintre atacantul român şi FC Kaiserslautern va fi judecat pe 11 august. Victoraş Iacob a negat că ar fi lipist nemotivat de la antrenamentele echipei, susţinând că nimeni din conducerea clubului Kaiserslautern nu l-a anunţat că i-a fost reziliat contractul. „Nu am vorbit cu nimeni din conducere şi nici nu am fost înştiinţat oficial că s-ar fi renunţat la mine. Am fost bolnav şi am lipsit motivat de la pregătiri, iar acum aştept să fiu contactat de cineva de la club“, a afirmat fostul jucător stelist. FC Kaiserslautern l-a concediat, pe 10 iulie, fără preaviz, pe Victoraş Iacob, al cărui contract expira în 2010, pentru absenţe repetate şi nemotivate de la echipă. Preşedintele clubului din 2. Bundesliga, Stefan Kuntz, a explicat că Victoraş Iacob a fost concediat pentru că „nu şi-a îndeplinit îndatoririle de serviciu“. FC Kaiserslautern l-a achiziţionat pe Iacob în iarnă de la Steaua Bucureşti, contra sumei de 500.000 de euro, şi, din cauza unei accidentări la genunchi, el nu a evoluat decât în două meciuri în returul sezonului trecut al campionatului Germaniei.

Joao Pinto şi-a pus ghetele în cui

Internaţionalul lusitan Joao Pinto şi-a anunţat retragerea din activitate, după 20 de ani petrecuţi în fotbalul profesionist. Jucătorul, care a evoluat în ultimul sezon la Sporting Braga, are în palmares două titluri mondiale de juniori cu naţionala Under-20 a Portugaliei, două campionate ale Portugaliei, cu Benfica, în sezonul 1993/1994, şi cu Sporting, în 2000/2001. Joao Pinto a mai evoluat de-a lungul carierei sale la Boavista şi Sporting Braga. Fostul atacant a îmbrăcat de 81 de ori tricoul primei reprezentative, pentru care a marcat 23 de goluri şi alături de care a participat la două ediţii ale Campionatului European, 1996 şi 2000, şi la Cupa Mondială din 2002. „Voi împlini în curând 37 de ani şi am decis că a venit vremea să îmi închei cariera. Întotdeauna am spus că, atunci când îmi va fi greu să mă trezesc dimineaţa şi să merg la antrenamente, voi spune stop. Vreau să le mulţumesc tuturor celor alături de care am jucat, precum şi antrenorilor pe care i-am avut. În cele din urmă, doresc să mulţumesc fotbalului pentru ceea ce mi-a oferit“, a spus Joao Pinto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS