9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPloaia a decis învingătorul la Monaco

Ploaia a decis învingătorul la Monaco

Lewis Hamilton a reuşit prima sa victorie la Monte Carlo, după o cursă începută pe o pistă udă şi care a durat atât de mult încât steagul în pătrăţele a fost fluturat nu la completarea numărului de tururi, ci la expirarea timpului maxim de două ore alocat unui Mare Premiu.

Disputat pe străzile din Monte Carlo, Marele Premiu al Principatului Monaco a debutat sub semnul ploii, condiţiile atmosferice bulversând de la start strategiile echipelor, pentru a se termina pe soare cu nouă maşini în acelaşi tur şi şase abandonuri. Câştigătorul acestei etape, a şasea din „Marele Circ“, a fost britanicul Lewis Hamilton, succes în urma căruia a urcat pe primul loc în ierharia piloţilor. După el s-au clasat polonezul Robert Kubica (BMW Sauber) şi brazilianul Felipe Massa (Ferrari), care a plecat în cursă din pole-position. În puncte s-au mai clasat australianul Mark Webber (Red Bull-Renault), germanul Sebastian Vettel (Toro Rosso), brazilianul Rubens Barrichello (Honda), japonezul Kazuki Nakajima (Williams Toyota) şi finlandezul Heikki Kovalainen (McLaren). Liderul clasamentului dinaintea cursei din Principat, Kimmi Raikkonen, s-a clasat pe locul 9, în timp ce dublul campion mondial Fernando Alonso a terminat al zecelea.
După această cursă, clasamentul piloţilor arată în felul următor: 1. Lewis Hamilton (38 p), 2. Kimi Raikkonen (35 p), 3. Felipe Massa (34 p), 4. Robert Kubica (32 p). În clasamentul constructorilor continuă să conducă Ferrari, cu 69 de puncte, „Căluţul cabrat“ fiind urmat de McLaren (53 p) şi BMW (52 p), iar etapa următoare, cea din Canada, se anunţă extrem de disputată.

„Sunt în al nouălea cer“

La finalul acestei curse nebune de la Monte Carlo, câştigătorul Lewis Hamilton a explicat ce a stat la baza succesului, arătându-se entuziasmat de reuşita sa. „Evident, sunt în al nouălea cer. Victoria din Monaco este cea mai importantă a carierei mele şi mi-o voi aminti mereu. Vreau să mulţumesc tuturor membrilor echipei McLaren pentru treaba extraordinară pe care au făcut-o şi familiei mele, de asemenea, pentru susţinerea continuă. A fost o cursă plină de evenimente. Am început bine, l-am depăşit imediat pe Kimi şi aveam ocazia de a-l ataca pe Felipe, dar apoi ploaia s-a înteţit şi nivelul de vizibilitate a scăzut. În virajul Tabac era multă apă pe circuit, maşina a supravirat şi am lovit barierele. A fost o mică atingere, dar pneul a fost avariat şi a trebuit să intru la boxe. Din fericire, primul safety-car m-a ajutat să mă apropii de liderii cursei. Am schimbat strategia şi mai aveam nevoie doar de o oprire. Când aveam cam 40 de secunde avantaj, echipa mi-a spus prin radio să merg mai uşor. A doua perioadă de safety-car a adus şi mai mult interes, dar am reuşit să controlez cursa şi după al doilea restart. Ce zi şi ce rezultat!“, a afirmat Hamilton.
Supărarea nu a fost atât de mare în tabăra celor de la Ferrari, chiar dacă scuderia ţintea victoria. Felipe Massa, ocupant al locului trei la Monaco, a spus că se mulţumeşte şi cu cele şase puncte câştigate. „E păcat că am terminat doar al treilea din cauza unor serii de evenimente care nu ne-au favorizat. Se poate întâmpla des în asemenea condiţii meteorologice. La start am fost foarte rapid şi maşina a fost perfectă, dar am terminat pe trei. Având în vedere tot ce s-a întâmplat, cele şase puncte câştigate sunt importante. Suntem doar în prima treime a campionatului şi mai e mult până la final“, a punctat Massa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS