9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOltenii, de şase ori campioni

Oltenii, de şase ori campioni

Alergătorii din Oltenia au reuşit să obţină 14 medalii la campionatele naţionale de cros şi maraton, desfăşurate la Târgu Jiu, dintre care şase de aur, patru de argint şi patru de bronz.

Campionatul naţional de cros pentru juniori II şi III s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, 250 de sportivi – 96 de fete şi 154 de băieţi, reprezentând 43 de cluburi, aliniindu-se la startul competiţiei care a avut loc în apropierea operelor lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu. Atleţii olteni au reuşit să câştige cinci medalii, două de aur, una de argint şi două de bronz, dintre care doar una la individual, prin Alexandru Olteanu (CS Pandurii Târgu Jiu), vicecampion naţional la juniori III.

Antrenorul federal Zolt Gyongyossy s-a arătat încântat de nivelul competiţiei, remarcând cinci sportivi de perspectivă. „Cu inima împăcată, pot să zic că am participat la un festival al atletismului naţional. Au fost nişte curse superbe! Sunt fericit, pentru că am văzut cinci sportivi care promit. Nu le pot spune numele, o să vedeţi peste cinci-şase ani“, a declarat Gyongyossy. Cei remarcaţi de tehnician vor fi cooptaţi în loturile naţionale şi vor primi burse olimpice din partea COR. „De aici, cel puţin trei sportivi vor primi burse olimpice de 1.000 de lei pe lună, casă, masă, ceea ce nu-i puţin. Antrenorul care a adus valoarea asta la suprafaţă are sprijinul nostru financiar. În plus, sunt cantonamente în care merg sportivele“, a completat antrenorul federal.

Cei care au urcat pe podiumul campionatelor naţionale de cros au fost obligaţi să dea probe de urină pentru controlul antidoping, acestea fiind prelevate de specialiştii de la Agenţia Naţională Antidrog.

Prezentă la Târgu Jiu, fosta mare sportivă Gabriela Szabo, vicepreşedinta FR de Atletism, este, cu siguranţă, un model pentru tinerii sportivi, având în vedere numărul mare de autografe oferite.

 

Veterana Pochea, pe locul 17 la maraton

 

Alături de cei 48 de concurenţi înscrişi la startul celei mai mari provocări din atletism, maratonul (42,195 km), s-au aliniat şi 500 de iubitori ai sportului, în special copii, care s-au întrecut pe distanţa de doi kilometri la Crosul popular „Distrigaz Sud“. Au mai alergat antrenorul emerit de box Ninel Geică, multiplu campion naţional la radioamatorism, Adrian Marcu şi consilierul local Andrei Maioreanu, toţi participanţii primind tricouri din partea oficialilor FR de Atletism. Primii 20, atât la fete, cât şi la băieţi, au fost premiaţi cu diplome şi trofee.

Cea mai dificilă cursă atletică a fost încheiată de 43 de sportivi, patru băieţi şi o fată abandonând. Printre cei care au încheiat cursa s-a aflat şi veterana Mariana Pochea, de 39 de ani, aceasta reuşind să devanseze trei atlete, una dintre ele medaliată cu bronz la echipe. Ea va reprezenta România, pe 15 aprilie, la Balcaniada de cros de la Plovdiv. Atât Mariana Pochea, cât şi Ionuţ Bură, ambii retraşi din activitatea competiţională, au alergat cursa de maraton pentru prima dată, reuşind rezultate bune, Bură încheind competiţia pe locul 14.

Maratoniştii din Oltenia au obţinut nouă medalii la această ediţie a campionatelor naţionale – patru de aur, trei de argint şi două de bronz. Nici unul dintre atleţi nu a reuşit să realizeze baremurile impuse de FRA şi să acceseze fondurile puse la dispoziţie.

 

Târgu Jiu, gazdă şi la anul

 

Mulţumit de organizare şi parţial de rezultatele de la maraton ale sportivilor, preşedintele FR de Atletism, Sorin Matei, a desemnat deja oraşul Târgu Jiu gazdă şi a viitoarelor ediţii ale întrecerilor de cros şi maraton. „A fost o competiţie extrem de reuşită, cel puţin aşa o consider eu. Şi ca rezultat, şi ca organizare. Autorităţile locale ne-au ajutat foarte mult şi ar trebui să fiţi mândri că aveţi aici nişte oameni pe care-i interesează sportul şi în special atletismul, pentru că, de obicei, se îndreaptă doar spre fotbal. Ne dorim ca şi la anul maratonul să se dispute la Târgu Jiu. Cred că atât CN de cros, cât şi cel de maraton se vor desfăşura aici pentru o perioadă lungă“, a declarat Sorin Matei.

Acesta consideră că forul pe care-l conduce va obţine cel puţin o medalie la viitoarea Olimpiadă de la Beijing. „Sunt două-trei fete tinere care cu siguranţă pot să înlocuiască veghea gardă. Asta vor şi face în următorii ani. Nu vreau să nominalizez, mă feresc de acest lucru chiar şi înaintea JO. Toţi îmi cer să spun cine va lua medalii. Spun atât: un atlet. Nu pot să dau un nume, dar cu siguranţă vom lua cel puţin o medalie la atletism la JO. Nu vreau să pun presiune pe ei. Sunt şapte sau opt sportivi care pot aduce una sau două medalii la Jocurile Olimpice“, a spus încrezător Matei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS