10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportOrgoliu românesc la Sofia

Orgoliu românesc la Sofia

Bulgaria – România
Stadion
„Vasil Levski“, Sofia, sâmbătă, ora 18.00 (TVR1)
Formaţii probabile:
România: Lobonţ – Ogăraru, Goian, Tamaş, Raţ – Fl. Petre, Codrea, Ov. Petre, Chivu – Trică, Marica. Antrenor Victor Piţurcă
Bulgaria: Ivankov – Iliev, Todorov, Tuncev, Tomasic – Angelov, S. Petrov, Yankov, Georgiev – Berbatov, M. Petrov. Antrenor: Dimitar Penev
Va arbitra: Konrad Platz (Austria)

Stadionul „Vasil Levski“ va fi gazda unei partide care contează doar pentru palmaresul naţionalei României. Va fi însă o luptă a orgoliilor, având în vedere că în ultimul an s-a creat o rivalitate între cele două selecţionate.

Cu sacii deja în căruţă după victoria în faţa Olandei de la Constanţa, România va face o deplasare cu zâmbetul pe buze la Sofia, unde va întâlni o echipă a Bulgariei rănită, dornică să câştige, dar care are 99 la sută şanse să vadă Euro 2008 la televizor.
Poate că meciul de astăzi nu ar fi contat prea mult dacă nu ar fi existat războiul declaraţiilor între cele două tabere, declanşat de fostul selecţioner al bulgarilor, Hristo Stoicikov, în toamna lui 2006, şi alimentat de presa de la Sofia, dar şi de cea de la Bucureşti, mai târziu.
Piţurcă va începe partida fără cea mai importantă piesă a naţionalei, Adrian Mutu, accidentat la un meci al Fiorentinei de săptămâna trecută, şi nu-i va avea în lot nici pe Cosmin Contra şi Laurenţiu Roşu, ieşiţi complet din formă după accidentările suferite, jucători care s-au regăsit în urmă cu un an şi două luni în echipa care a remizat cu bulgarii la Constanţa (2-2). A mai apărut în urmă cu două zile şi accidentarea dinamovistului Radu Ştefan. Dar şi în aceste condiţii, România rămâne o echipă redutabilă, care, încă de pe acum, şi-a propus obiective îndrăzneţe pentru Euro 2008, după cum afirma selecţionerul Victor Piţurcă.

Gazdele, fără Dafcev

Mijlocaşul bulgar Marcho Dafcev va rata meciul cu România, programat pe stadionul „Vasil Levski“, din cauza unei accidentări. Selecţionerul Dimitar Penev a precizat că Dafcev a devenit indisponibil pentru ultimele două partide ale Bulgariei în preliminariile cu România şi cu Slovenia (21 noiembrie, în deplasare), din cauza unei întinderi la muşchii aductori, pe care a suferit-o la antrenamentul de joi. Dafcev joacă la Lokomotiv Sofia şi este golgheterul la zi al campionatului bulgar, cu nouă goluri. El nu era creditat cu şanse de a juca titular sâmbătă, contra României. Selecţionerul Penev nu va putea conta nici pe serviciile lui Valeri Bojinov (Manchester City) şi Svetoslav Todorov (Charlton Athletic), dar acest lucru îl ştia înainte să facă lotul pentru meciul cu România, dar fiind faptul că ambii s-au accidentat în urmă cu mai mult timp.
Teoretic, înaintea meciului cu România, bulgarii mai pot depăşi Olanda în clasamentul Grupei G şi se pot alătura tricolorilor la Euro 2008. Practic, şansele lor se apropie însă de zero, pentru că Olanda va întâlni pe teren propriu Luxemburg şi în deplasare Belarus (miercuri) şi mai are nevoie de doar două puncte din aceste meciuri pentru a obţine calificarea.
În prezent, România este lideră în Grupa G, cu 26 de puncte, şi este urmată de Olanda, cu 23 de puncte. Locul al treilea este ocupat de Bulgaria, care are cu patru puncte mai puţin decât Olanda.

21 de victorii împotriva Bulgariei

România şi Bulgaria s-au întâlnit de-a lungul timpului de 36 de ori. Prima confruntare dintre cele două selecţionate a avut loc pe 31 mai 1925 şi a fost câştigată de România, cu scorul 4-2.
Ultima partidă cu vecinii de la sud de Dunăre s-a disputat la Constanţa, pe 6 septembrie 2006, şi s-a încheiat la egalitate, 2-2. Cu zece ani înainte, avusese loc altă confruntare România – Bulgaria interesantă, la Euro 2006, încheiată cu victoria cu 1-0 a echipei conduse în teren atunci de Hristo Stoicikov.
Din cele 36 de întâlniri, zece au fost amicale, 14 în Cupa Balcanică, patru pentru Cupa Mondială, patru pentru Jocurile Olimpice şi patru pentru Campionatul European.
În deplasare, România a jucat 16 meciuri, 13 la Sofia şi câte unul la Târnovo, Varna şi Ruse, iar patru întâlniri au avut loc pe terenuri neutre, la Belgrad, Atena, Tirana şi Newcastle.
Cea mai categorică victorie a României, cu 7-0, s-a înregistrat pe 4 iunie 1933, la ediţia a treia a Balcaniadei de la Bucureşti, din 19 iunie 1935, la ediţia a cincea a Balcaniadei de la Sofia.
Bilanţul general al întâlnirilor cu bulgarii este favorabil României, care a câştigat 21 dintre cele 36 de meciuri jucate, a încheiat la egalitate şase partide şi a pierdut de nouă ori. Şi la capitolul golaveraj, „tricolorii“ sunt superiori, cu 73 de goluri marcate şi 49 primite.

Meciurile din preliminariile Euro 2008

Grupa A: Finlanda – Azerbaidjan; Polonia – Belgia; Serbia – Kazakhstan; Portugalia – Armenia. Clasament: 1. Polonia 24 puncte; 2. Portugalia 23; 3. Serbia 20; 4. Finlanda 20; 5. Belgia 15; 6. Armenia 9; 7. Kazakhstan 7; 8. Azerbaidjan 5.
Grupa B: Scoţia – Italia; Lituania – Ucraina. Clasament: 1. Franţa 25 de puncte; 2. Scoţia 24; 3. Italia 23; 4. Ucraina 16; 5. Lituania 10; 6. Georgia 10; 7. Insulele Feroe 0.
Grupa C: Moldova – Ungaria; Norvegia – Turcia; Grecia – Malta. Clasament: 1. Grecia 25 puncte; 2. Norvegia 20; 3. Turcia 18; 4. Bosnia – Herţegovina 13; 5. Ungaria 12; 6. Moldova 9; 7. Malta 5.
Grupa D: Ţara Galilor – Irlanda; Germania – Cipru; Cehia – Slovacia. Clasament: 1. Cehia 23 de puncte; 2. Germania 23; 3. Irlanda 16; 4. Cipru 14; 4. Slovacia 13; 6. Ţara Galilor 13; 7. San Marino 0.
Grupa E: Andorra – Estonia; Israel – Rusia; Macedonia – Croaţia. Clasament: 1. Croaţia 26 de puncte; 2. Anglia 23; 3. Rusia 21; 4. Israel 17; 5. Macedonia 11; 6. Estonia 4; 7. Andorra 0.
Grupa F: Letonia – Liechtenstein; Irlanda de Nord – Danemarca; Spania – Suedia. Clasament: 1. Suedia 23 de puncte; 2. Spania 22; 3. Danemarca 17; 4. Irlanda de Nord 17; 5. Letonia 9; 6. Islanda 8; 7. Liechtenstein 7.
Grupa G: Bulgaria – România; Albania – Belarus, Olanda – Luxemburg. Clasament: 1. România 26 puncte; 2. Olanda 23; 3. Bulgaria 19; 4. Albania 11; 5. Slovenia 11; 6. Belarus 7; 7. Luxemburg 3.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII