11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEnergia Pandurii, familia handbalului gorjean

Energia Pandurii, familia handbalului gorjean

După un sezon zbuciumat pentru handbalul gorjean, în care echipa masculină de Liga Naţională Energia Pandurii a bătut la porţile retrogradării, urmează altul în care dorinţele de performanţă ale iubitorilor sportului cu mingea mică din Târgu Jiu se leagă, în dublă calitate, de numele lui Sorin Toacsen. Antrenor şi jucător, gorjeanul Toacsen încearcă să pună în slujba grupării gorjene experienţa internaţională adunată ca jucător la un înalt nivel. Cea mai scumpă achiziţie a echipei Energia Pandurii, 10.000 de euro, portarul Sorin Toacsen, debutează şi în meseria de antrenor.

„Voi fi prietenul jucătorilor“

Energia Pandurii se reuneşte pe 23 iulie pentru a pregăti noul sezon care începe pe 15 septembrie cu un joc în deplasare pe terenul nou-promovatei HC Odorhei. Lipsit de experienţa antrenoratului, Sorin Toacsen se bazează pe cunoştinţele acumulate în Franţa, dar şi pe o relaţie apropiată cu elevii şi, în acelaşi, timp colegii săi.
„Nu pot să susţin că sunt un antrenor cu experienţă, pentru că sunt un novice în această meserie. Dar mă bazez pe experienţa mea, pe anii petrecuţi în Franţa cu antrenorul pe care l-am avut acolo, cu antrenorii cu care am mai luat legătura între timp, pe Şcoala de Antrenori pe care am făcut-o în Franţa, unde am învăţat multe lucruri începând de la copii până la seniori. Şi cred că pot să pun în practică, la Târgu Jiu, ce am învăţat. În primul rând, voi fi prietenul jucătorilor de la Energia şi vreau ca şi ei să fie prietenii mei, iar în al doilea rând sunt colegul lor. Sunt jucător ca şi ei şi vreau ca atâta timp cât eu respect pe cineva sau ceva anume să primesc şi eu acelaşi lucru din partea lor“, spune Toacsen.  

„Uniţi facem treabă bună“

Filosofia lui Toacsen este simplă şi încearcă să reînvie printre „panduri“ spiritul de echipă care a contribuit decisiv la cea mai mare performanţă a echipei Energia Pandurii, calificarea în Cupa EHF. Sport de echipă, handbalul are nevoie de aportul tuturor componenţilor, slăbiciunile unuia trebuind compensate de către ceilalţi colegi.
„Sunt sigur că vom putea forma o echipă competitivă şi chiar o familie, pentru că este un sport colectiv şi nu putem să jucăm altfel. Într-adevăr, vor fi meciuri în care se poate ca un jucător să fie mai slab, dar în momentele respective ceilalţi care sunt pe teren trebuie să compenseze lipsa lui de formă pe moment şi, fiind un sport de echipă, eu cred că putem să facem lucruri bune numai împreună. Pentru că dacă vom merge toţi pe aceeaşi direcţie este imposibil să nu avem rezultate“, a spus Toacsen.
Energia Pandurii a schimbat aproape jumătate din lotul din campionatul precedent, misiunea lui Toacsen fiind să găsească soluţii pentru ca handbaliştii săi să vorbească aceeaşi limbă pe teren.
„Sunt sigur că jucătorii care au rămas la Energia şi cei care vor mai veni sunt şi trebuie să fie jucători care să nu se gândească numai la ei, să se gândească şi la colegii lor care sunt pe teren şi să se gândească la faptul că se poate întâmpla ca unul dintre ei să nu fie în formă şi să nu joace bine, dar, câştigând echipa, este şi câştigul lui. Pentru că acel jucător care nu joacă sau intră pe teren numai un minut trebuie să fie sigur şi să ştie, chiar dacă nu a participat direct la victorie, că a participat indirect prin antrenamentele efectuate cu echipa şi prin ajutorul dat colegilor, atât în teren, cât şi la pregătire sau în afara terenului. Pentru că nu vii la sală, saluţi şi nu te mai interesează ce se întâmplă în exteriorul sălii. Nu cred că e corect şi trebuie să fie aceeaşi ambianţă, atât în teren, cât şi în afara terenului. Cred că dacă toţi vom fi uniţi şi vom avea aceleaşi aspiraţii şi obiective vom putea să facem treabă bună“, a opinat Toacsen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS