15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Sotomayor vine in România si pentru mine“

„Sotomayor vine in România si pentru mine“

Recordmanul României s-a imprietenit cu campionul mondial in timpul concursurilor internationale la care au participat, iar acum cei doi se vor reintâlni in Bucuresti.


Vineri, 9 februarie, in Bucuresti se desfasoara cea de-a doua editie a Grand Prix-ului de sala de saritura in inaltime organizat de Monica Iagar, la care a fost invitat si fostul campion mondial la saritura in inaltime, Javier Sotomayor. Acest concurs international de saritura in inaltime va avea loc la sala Rapid. Cel mai mare saritor in inaltime din toate timpurile este prieten cu multiplul campion al României, Sorin Matei, care a acordat interviul de mai jos.


– Cum v-ati cunoscut si apoi imprietenit cu celebrul campion Sotomayor?


– Fiind saritor la inaltime, l-am cunoscut pe „Soto“ in concursurile internationale la care am luat parte amândoi. Si asta s-a intâmplat in 1990, daca nu gresesc. Ne-am apropiat, amândoi fiind concurenti din doua tari care au avut in comun pâna in 1990 acelasi sistem. Am stat destul de mult timp impreuna, premergator competitiilor internationale la care participam, saptamâni, poate luni. Cum spuneam, s-a infiripat o prietenie sincera intre noi. Eu am abandonat inaintea lui, iar in ultimii ani ne-am vazut mai rar.


– La TV, in timpul concursurilor, pareati amândoi niste singuratici…


– Poate proba in sine creeaza aceasta impresie. Sotomayor este un tip deosebit, hazliu, prietenos. E latin de-al nostru, ca sa zic asa! Noi, concurentii din fostele tari estice, eram mai uniti prin prisma originii noastre din tarile cu acest regim. In timp ce noi, cei din Europa, am scapat de sistemul acela, Cuba este inca sub tutela comunismului. De ce ne-am apropiat? Pai, vorbeam cam aceeasi limba, iar viata ne-a facut sa fim mai intelegatori unul cu celalalt. In privinta prieteniei cu Sotomayor, eram mai intelegator unul cu celalalt in mod tacit deoarece stiam cam ce ni se intâmpla pe acasa. Concurentii occidentali erau diferiti de noi, cei proveniti din sistemul care a cazut in toamna lui 1989. Cu toate astea, am stabilit relatii de prietenie si cu sportivi din Occident. Dar, fara sa vrei, tragi tot spre al tau, adica spre sportivul rus, bulgar, cubanez…


„Sotomayor aducea dolari in Cuba“


– Vorbind despre campionul mondial Sotomayor, cum se explica faptul ca in conditiile vitrege din Cuba comunista el a reusit sa devina cel mai bun saritor in inaltime din toate timpurile?


– Este foarte simplu: talent si munca, foarte multa munca. Dar „Soto“ nu s-a pregatit numai in Cuba. Federatia de Atletism din Cuba a fost constienta de valoarea lui, astfel ca lui i se dadea drumul sa plece oriunde pentru a se pregati. Si aceasta regula a fost valabila si pentru alti sportivi de valoare din Cuba. Pentru ca „Soto“ si alti sportivi de exceptie, cum au fost pugilistii cubanezi, sa participe la concursurile internationale, federatiile sportive din Cuba solicitau bani foarte multi. Si astfel multi dolari au intrat in conturile Cubei. Sotomayor s-a antrenat mult in afara tarii lui. Una peste alta, a fost o deschidere a Cubei fata de Occident cu un scop insa clar: aducerea de dolari in Cuba.


– Unde se pregatea Sotomayor?


– Foarte mult in afara Cubei, aproape sase-sapte luni era plecat in Europa, indeosebi in Spania.


– Ce face acum?


– „Soto“ este antrenor in proba in care s-a consacrat, saritura in inaltime. Si este in Cuba. La acest Grand Prix de la Bucuresti va veni cu unul dintre elevii sai.


– De când nu v-ati mai vazut cu Sotomayor?


– De când nu mai fac sport, din 1995. Am vorbit doar la telefon. El nu a fost niciodata in România.


– Cine l-a invitat acum la Bucuresti?


– Este un concurs privat organizat de Monica Iagar cu ajutorul unor sponsori, iar „Soto“ este invitat de onoare. A acceptat cu placere, iar la conferinta de presa a concursului voi fi si eu invitat. As spune ca „Soto“ a acceptat imediat invitatia de a veni in România, gândindu-se la faptul ca astfel ma revede si pe mine, ca prieten.


Palmaresul lui Sotomayor


Javier Sotomayor este nascut in Cuba, pe 13 octombrie 1967. El detine 17 din primele 24 de rezultate din toate timpurile in proba de saritura in inaltime. A stabilit trei recorduri mondiale: 2,43 metri, in 1988, la Salamanca; 2,44 metri, in 1989, la San Juan (Porto Rico); si 2,45 metri – actualul record mondial – in 1993, la Salamanca. In palmaresul lui figureaza: aur la JO de la Barcelona (1992) si argint la JO de la Sydney (2000). La Jocurile Olimpice din 1984 (Los Angeles) si 1988 (Seul), Fidel Castro a decis ca toti sportivii cubanezi sa nu participe la cele doua editii, boicot hotarât, de fapt, de URSS. România a participat insa la cele doua olimpiade. Sotomayor este campion mondial in aer liber: 1993 (Stuttgart), 1997 (Atena); campion mondial in sala: 1989 (Budapesta), 1993 (Toronto), 1995 (Barcelona), 1999 (Maebasi). In 1999 a trait insa o mare dezamagire in cariera, fiind suspendat timp de doi ani pentru consum de cocaina, dupa ce a fost depistat pozitiv la Jocurile Panamericane de la Winipeg, dar ulterior Federatia Internationala de Atletism i-a redus la jumatate aceasta sanctiune.


Palmaresul lui Sorin Matei


Recordul national al României este detinut de Sorin Matei, cu 2,40 metri, saritura reusita de multiplul nostru campion la Bratislava, in 20 iunie 1990, in aer liber. El detine si recordul national in sala, cu 2,38 metri, rezultat obtinut in februarie 1995, la Wuppertal. Sorin Matei, recordmanul României la saritura in inaltime, a participat la JO de la Moscova (1980), Seul (1988) si Barcelona (1992). La Olimpiada din 1984 de la Los Angeles, nu i s-a permis sa faca deplasarea deoarece cu câteva saptâmâni inainte de JO a primit un telefon din SUA de la un român, aceasta convorbire telefonica fiind motiv de suspiciune pentru vigilentele organe române… In palmaresul lui Sorin Matei figureaza o medalie de argint la CE de sala de la Geneva (1992), una de bronz la editia din 1988 (Budapesta). Totodata, la Jocurile Mondiale Universitare (1987, Zagreb) a obtinut medalia de bronz. Din 2005, este membru in Consiliul Federal al FRA, iar din 2004 director general al CSM Craiova. Este casatorit cu medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, Cristieana Cojocaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS