9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportItalia si Franta vor scrie istorie

Italia si Franta vor scrie istorie

Ultimul meci al Campionatului Mondial din Germania, si cel mai important, este programat mâine, la Berlin, intre „squadra azzurra“ si „les bleus“, care au reusit sa impresioneze mai ales in partea a doua a competitiei.


Mâine ne vom lua la revedere de la cel mai important eveniment sportiv al anului, Campionatul Mondial, organizat impecabil de Germania. Timp de o luna, 32 de selectionate sosite din toate colturile lumii au fost in centrul atentiei lumii fotbalului si nu numai, insa numai doua au ajuns sa joace cu trofeul pe masa: Italia si Franta. Nu neaparat cele mai valoroase, ci poate cele mai in forma echipe, nu neaparat cei mai buni antrenori, ci poate cei mai inspirati in aceasta vara, se vor afla fata in fata pe Stadionul Olimpic din Berlin, reconstruit aproape din temelii pentru Mondialul 2006.


Italia si Franta au revenit in prim-plan


Italia a reusit sa se mobilizeze in ultimile doua decenii o data la fiecare sase ani, izbutind astfel sa dispute mai intâi finala Cupei Mondiale din 1994, pierduta la penaltiuri in fata Braziliei, dupa care a urmat finala Campionatului European din anul 2000, când s-a inclinat chiar in fata adversarei de mâine, pentru care Trezeguet a inscris atunci un „gol de aur“ in prelungiri. Dupa doua esecuri la doua turnee consecutive, CM 2002 si CE 2004, Italia a reusit din nou, sub comanda lui Marcello Lippi, sa acceada in ultimul act, nu insa fara peripetii. Dupa egalul cu SUA din faza grupelor, a asteptat cu emotie meciul cu Cehia pentru sefia grupei si evitarea Braziliei in optimi, a urmat meciul cu Australia, câstigat in minutul 93. Apoi a avut un obstacol usor de trecut, Ucraina, si „nuca tare“ Germania, rapusa de „azzurri“ in finalul prelungirilor.


Franta, dupa ce a urcat pe „acoperisul lumii“ in 1998, chiar la ea acasa, si a fost proclamata „Regina Europei“ doi ani mai târziu, a fost in cadere libera la Mondialul asiatic si la Europenele din Portugalia, insa a reusit acum, cu un nucleu de „veterani“, sa trimita acasa „capul de serie numarul 1“ al competitiei, Brazilia, care nici nu concepea sa rateze finala. „Cocosii“ lui Domenech au mai lasat pe drum doua pretendente la o mare performanta, Spania si Portugalia.


Au inceput greu Mondialul


Despre Italia la inceputul turneului s-a spus ca joaca urât, la rezultat, si ca nu are decât o aparare riguroasa. Treptat, au iesit insa la iveala si alte calitati ale „macaronarilor“: un joc ofensiv cu eficienta maxima, o linie de mijloc ce face la fel de bine si faza de atac, si pe cea de aparare si un tehnician pe banca deosebit de inspirat in a impune jucatorilor tactica de joc potrivita.


Si Franta s-a aflat in aceeasi situatie la startul competitiei, când majoritatea articolelor aparute in presa, dupa primele meciuri cu Elvetia si Coreea de Sud, au fost critice la adresa jucatorilor si a lui Domenech. A iesit insa la rampa Zidane si un fluviu de laude s-a abatut asupra „cocosilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU