15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Boro“ se lupta cu Sevilla pentru trofeu

„Boro“ se lupta cu Sevilla pentru trofeu

Finala ne ofera, ca si in Liga Campionilor, un duel anglo-spaniol, Middlesbrough si FC Sevilla, ambele ajunse in premiera in ultimul act al unei competitii europene, incercând sa intre in istoria fotbalului.


Stadionul „Philips“ din Eind-hoven va gazdui miercuri finala celei de-a doua competitii europene intercluburi, Cupa UEFA. Pe gazon vor intra doua formatii carora nimeni nu le dadea sanse prea mari sa ajunga pâna in ultimul act al competitiei: formatia engleza Middlesbrough si echipa spaniola FC Sevilla. De prima dintre ele pe iubitorii fotbalului din România nu-i leaga amintiri prea placute, „Boro“ fiind formatia care a pus capat parcursului Stelei in competitie, chiar in faza semifinalelor.


Middlesbrough este abia la al doilea sezon european din istoria sa, precedenta participare intr-o competitie internationala datorându-se câstigarii Cupei Ligii Angliei, in 2004, dar, in prezent, are suficienta experienta la acest nivel, dupa cele 14 meciuri disputate in actuala editie a Cupei UEFA. In stagiunea trecuta, formatia pregatita de Steve McLaren a parasit competitia in faza optimilor de finala, fiind eliminata de cea care avea sa devina una dintre finaliste, Sporting Lisabona.


De partea cealalta, Sevilla se afla la al optulea sezon european, având la activ sase participari in Cupa UEFA, una in Liga Campionilor si alta in Cupa Cupelor. Anul trecut, ibericii au ajuns, ca si Middlesbrough, tot pâna in optimile de finala ale Cupei UEFA, fiind eliminati de gruparea italiana AC Parma.


In finala Cupei UEFA s-a mai desfasurat o singura data un duel anglo-spaniol, in editia 2000/2001, când FC Liverpool a invins, la Dortmund, formatia la care juca la acea vreme si Cosmin Contra, Deportivo Alaves, cu scorul de 5-4, dupa prelungiri.


Cluburile engleze au câstigat de sase ori trofeul pe care Middlesbrough si Sevilla si-l vor disputa miercuri, in timp ce spaniolii au triumfat de trei ori. Italia detine recordul in aceasta competitie, formatiile din peninsula triumfând in Cupa UEFA de noua ori.


Câstigatoarea competitiei va intâlni echipa care va triumfa in Liga Campionilor, pe 25 august, pe stadionul „Luis al II-lea“ din Monaco, cele doua formatii urmând sa-si dispute Supercupa Europei.


Sapte câstigatoare din sapte tari


In ultimele sapte editii ale Cupei UEFA, de fiecare data trofeul a fost câstigat de o echipa dintr-o tara diferita. Parma a adus cupa in Italia in 1999, trofeul poposind apoi, surprinzator, in 2000, la Istanbul, gratie succesului obtinut de Galatasaray. Liverpool a triumfat in anul urmator, apoi a fost rândul olandezilor de la Feyenoord, care au câstigat finala din 2002. Câstigatoarea din 2003 a venit din Portugalia si
s-a numit FC Porto, pentru ca in editia urmatoare cupa sa ramâna tot in Peninsula Iberica, dar in Spania, la Valencia. In 2005, trofeul a ajuns pentru prima data in estul Europei, rusii de la TSKA Moscova fiind cei care au spart gheata. Performanta acestora este remarcabila, ei reusind sa invinga in finala pe Sporting Lisabona (3-1), chiar in capitala Portugaliei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS