9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMarele Yokozuna Takanohana s-a retras

Marele Yokozuna Takanohana s-a retras

Campionul de sumo Takanohana, care avea titlul de yokozuna, a anuntat, in cursul acestei saptamini, ca se retrage din motive de sanatate. Takanohana a pus astfel capat unei cariere de 15 ani, lasind acest sport traditional, care este vechi de peste 2000 de ani, fara un japonez in fruntea sa. In acest moment nu mai exista nici un luptator de sumo japonez cu titlul de yokozuna, singurul detinator al acestui titlu fiind in prezent hawaianul Musashimaru, care, fiind accidentat, nu a participat la turneul din ianuarie, primul al sezonului. Favorit pentru recuperarea titlului lui Takanohana este mongolul Asashoryu.

Retragerea lui Takanohana, care are 30 de ani si a cistigat de 22 de ori Cupa Imparatului, a provocat o vie emotie in toata Japonia, televiziunile intrerupindu-si programele obisnuite pentru a face acest anunt. De asemenea, primul ministru nipon si-a exprimat public regretele fata de decizia celebrului „sumotori“. „A fost un mare yokozuna care a impresionat foarte multi oameni prin devotamentul sau pentru sumo“, a comentat seful guvernului nipon, Junichiro Koizumi, care i-a inminat lui Takanohana, in mai 2001, ultima cupa cucerita.

„Nu am mari regrete“, a spus insa Takanohana, alias Koji Hanada, in cadrul unei conferinte de presa transmise in direct de numerose posturi de televiziune. Futagoyama, tatal si antrenorul lui Takanohana, care a fost si el campion, a spus ca se simte „usurat“, admitind ca fiul sau se afla in declin fizic.

Takanohana a luat aceasta decizie dupa doua infringeri consecutive suferite pe „dohyo“ (arena in care lupta sumotorii) din cauza unei accidentari la un umar, la inceputul importantului turneu de An Nou de la Tokyo.

Retragerea acestui yokozuna pune capat unei epoci de foarte mare popularitate a acestui sport, gratie renumelui lui Takanohana si a fratelui sau, yokozuna Wakanohana, care s-a retras acum trei ani. Anii ’90, care au fost considerati drept era „Taka-Waka“, au fost marcati de un adevarat „boom“ al acestei lupte traditionale, ai carei campioni erau la fel de populari ca si starurile rock. Viata privata a lui Takanohana s-a aflat mereu in atentia presei, mai ales dupa ce a rupt logodna cu actrita Rie Miyazawa si s-a casatorit cu o femeie mult mai in virsta decit el, prezentatoarea de televiziune Keiko Kono.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS