11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAdunarea traditionala afgana se reuneste la Kabul

Adunarea traditionala afgana se reuneste la Kabul

Loya Jirga, adunarea traditionala afgana, va reuni astazi la Kabul, 1.551 de delegati, care vor discuta, timp de o saptamina, despre crearea unui guvern de tranzitie, care sa conduca tara in urmatorii doi ani.

Fostul rege Mohammad Zaher Shah, revenit la Kabul in aprilie, dupa 29 de ani de exil in Italia, trebuie sa aiba acordul membrilor Loya Jirga pentru a obtine cea mai inalta functie in stat, intr-un rol mai mult simbolic decit executiv. Presedintele interimar Hamid Karzai, ales in decembrie, in urma acordurilor interafgane de la Bonn, doreste sa isi mentina functia de sef al guvernului. Negocierile intre diferitele miscari politice afgane sint intense, acestea incepind deja sa repartizeze posturile-cheie in cadrul viitorului guvern. Comunitatea internationala a cerut, in mai multe rinduri, ca guvernul de tranzitie sa fie mai reprezentativ pentru diversitatea afgana decit este administratia interimara, dominata de tadjicii din Alianta Nordului. In prezent ministerele Apararii, de Interne si de Externe, precum si serviciile secrete sint controlate de sustinatorii fostului comandant al Aliantei Nordului, Ahmed Shah Massoud, asasinat pe 9 septembrie anul trecut majoritatea originari din Valea Panchir, trebuie sa renunte la cel putin unul dintre aceste portofolii.

Pastunii, care reprezinta circa 40 la suta din populatie si cea mai importanta grupare etnica, s-au considerat lezati de acordurile de la Bonn si spera intr-o redistribuire a portofoliilor. Partea leului ar urma sa fie impartita intre trei grupuri – cei originari din Panchir, anturajul fostului rege si cel al lui Hamid Karzai. Acesta din urma, putin cunoscut inainte de inlaturarea de la putere a talibanilor, a reusit sa dea dovada de maturitate politica si de un simt bine dezvoltat al compromisului, care i-a permis sa guverneze alaturi de membrii Aliantei Nordului. Fostul presedinte Burhanuddin Rabbani ar dori si el un rol de prim-plan, dar popularitatea lui este scazuta. El a condus Afganistanul in perioada 1992 – 1996, cind luptele pentru controlul asupra Kabulului au distrus orasul si au provocat un aflux de sute de mii de refugiati.

La Loya Jirga vor participa reprezentanti ai tuturor grupurilor din Afganistan – ministri, comandanti militari, profesori universitari, intelectuali, foste personalitati politice sau actuali lideri religiosi, membri ai familiei regale sau necunoscuti. Dupa sase luni de pace relativa in cea mai mare parte a tarii – asigurata cu sprijinul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF) si al coalitiei antiteroriste conduse de Statele Unite – sarcina noului executiv va fi de a consolida autoritatea centrala si in afara Kabulului. Reprezentantul ONU in Afganistan, Lakhdar Brahimi, considera ca guvernul de tranzitie va avea aceeasi misiune ca si administratia interimara – refacerea unitatii nationale, refacerea statului si extinderea autoritatii statului in intreaga tara. Dupa instaurarea pacii, peste un milion de refugiati, aflati de mai multi ani in Pakistan sau Iran, au revenit in Afganistan, iar procesul ar putea continua si s-ar putea chiar accelera dupa Loya Jirga.

Cei 1.551 de membri ai Loya Jirga au venit la Kabul din toate colturile Afganistanului, pentru a alege un guvern de tranzitie care sa conduca Afganistanul timp de doi ani si, probabil, si o adunare legislativa formata din circa 100 de membri.

Conform acordurilor interafgane de la Bonn, marea adunare traditionala afgana trebuie sa il aleaga pe seful statului, care le va prezenta delegatilor structura unui nou guvern. In cazul in care Loya Jirga va incepe lucrarile conform programului, alegerea va avea loc astazi sau miine. Deocamdata, modul de desfasurare a alegerilor nu este cunoscut.

„In mod traditional, afganii si-au luat deciziile prin vot deschis, exprimat prin ridicarea miinii“, afirma presedintele comisiei de organizare a adunarii, Mohammad Ismail Qasimyar. Fostul rege Mohammad Zaher Shah, care va pronunta discursul de deschidere astazi, ar putea primi rolul de “parinte al natiunii”, puterea executiva putind fi preluata de Hamid Karzai, actualul presedinte al autoritatii interimare.

Orice pretendent la functia de sef al statului trebuie sa beneficieze de 150 de semnaturi de sprijin ale membrilor Loya Jirga pentru a isi putea inregistra candidatura. Mohammad Ismail Qasimyar a precizat insa ca, pentru moment, nu a fost depusa nici o candidatura. Loya Jirga trebuie sa aleaga si o adunare legislativa cu 120 de membri, dintre care 20 de femei, a precizat un reprezentant al comisiei de organizare. Dupa preluarea conducerii de catre noul guvern, urmeaza sa fie creata o comisie pentru redactarea noii Constitutii. Cei 1.551 de membri ai Loya Jirga au fost alesi sau numiti in cursul unui proces care a durat doua luni si a fost marcat de numeroase nereguli. Reprezentantul ONU in Afganistan, Lakhdar Brahimi, a confirmat faptul ca Loya Jirga isi va incepe lucrarile astazi, cu toate ca la Kabul au circulat zvonuri privind aminarea acestora cu o zi sau chiar doua. Lucrarile adunarii se vor desfasura, timp de o saptamina, intre orele 8.00 – 11.00 si 13.00 – 18.00, intr-un cort urias, cu o suprafata de 2.800 de metri patrati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS