9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportPakistanul pregateste factura pentru Statele Unite

Pakistanul pregateste factura pentru Statele Unite

Pakistanul va incepe facturarea sumei de 60 de milioane de dolari lunar pentru sprijinul logistic acordat Statelor Unite in razboiul impotriva terorismului, a anuntat ministrul finantelor de la Islamabad, Shaukat Aziz.

Pakistanul se pregateste sa definitiveze o prima factura in valoare de 300 de milioane de dolari, reprezentind contravaloarea ajutorului pe care l-a acordat fortelor americane pina la sfirsitul lunii ianuarie, a precizat demnitarul pakistanez. Ulterior, facturile vor fi de ordinul a 60 de milioane lunar. Autoritatile de la Islamabad cer Washingtonului sa plateasca alimentele, carburantii, apa, transporturile, serviciile medicale sau de aprovizionare furnizate fortelor americane in perioada operatiunilor militare din Afganistan. Dupa atentatele de la 11 septembrie, presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a retras sprijinul acordat de tara sa regimului talibanilor, devenind un aliat al Washingtonului in lupta impotriva terorismului. De atunci, Statele Unite au acordat Pakistanului o serie de ajutoare totalizind peste un miliard de dolari, dintre care circa 600 de milioane au fost deja varsate.

Administratia americana a sters un miliard de dolari din datoria publica a Pakistanului, care se ridica la suma de 2,8 miliarde de dolari, si a promis reluarea cooperarii si a schimburilor militare dintre cele doua tari, dupa un deceniu de sanctiuni aplicate Islamabadului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS