Peste o mie de romani au fost opriti, in ultimele 24 de ore, la punctele de trecere a frontierei, intrucit nu indeplineau conditiile stabilite de lege pentru a calatori in alte tari, a anuntat ieri Ministerul roman de Interne (MI). 1.097 de romani au fost opriti din acest motiv la granita, a precizat MI, intr-un comunicat. Ei nu au primit permisiunea autoritatilor de a iesi din tara. Potrivit unei ordonante de urgenta de anul trecut, romanii care doresc sa calatoreasca in tarile din UE sau in alte state au nevoie de asigurare medicala, bilet de calatorie si o suma minima de bani. Conform ultimelor reglementari, suma este de o suta de euro pentru fiecare zi de sedere in tarile UE. Autoritatile elene de la punctul de trecere a frontierei Promachonas nu au permis intrarea in Grecia a 50 de cetateni romani. Refuzurile sint motivate in majoritatea cazurilor de lipsa unor documente care sa ateste ca persoanele care intra in Grecia au cazarea asigurata, dar exista si situatii in care nu se permite intrarea in Grecia din cauza ca invitatia a fost facuta de persoane care nu au dreptul sa faca un asemenea gest. De la 1 ianuarie 2002, cetatenii romani posesori de pasapoarte valabile pot calatori fara vize in Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania si Suedia, pentru sejururi care nu depasesc 90 de zile pe durata unui semestru. Depasirea cu o singura zi a perioadei mentionate reprezinta sedere ilegala si poate atrage dupa sine interzicerea intrarii in spatiul Schengen pentru o perioada cuprinsa intre cinci si zece ani.
„Turisti“ opriti sa intre in Ungaria
Politia de Frontiera a descoperit, in noaptea de simbata spre duminica, mai multi cetateni care incercau sa intre in Ungaria, desi nu indeplineau conditiile legale. Politistii de la Bors au gasit, intr-un autocar care efectua curse regulate Romania-Ungaria, o tinara ascunsa intre ultimele doua banchete ale vehiculului. Femeia nu avea nici un act de identitate, ea declarind ca se numeste Mindra Gabor, are 27 de ani si este din Cluj. Julieta Diaconu, de 27 de ani, din Timisoara, a incercat si ea sa iasa din tara, desi avea un pasaport falsificat. Politistii de la Nadlac au observat ca filele din documentul de calatorie erau inlocuite. Femeia a spus ca anul trecut a incredintat pasaportul unei agentii din Craiova, pentru obtinerea vizei de Spania, acela fiind, probabil, momentul in care documentul a fost falsificat.
Un tinar din Deva a fost prins, la punctul de trecere Varsind, incercind sa iasa ilegal din tara. Darius Ciprian, de 18 ani, nu avea nici un document de calatorie. La acelasi punct de trecere a frontierei, s-a prezentat un autocar ce transporta 43 de cetateni romani, intre care noua minori, cu virste intre trei si noua ani. Potrivit comunicatului, licenta de transport calatori in regim international nu indeplinea conditiile legale. De asemenea, nu exista vreun document care sa ateste legatura dintre sofer si proprietarul autocarului. Politistii, care au aflat de la calatori ca destinatia era Spania, au interzis trecerea frontierei.