11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomania va trimite trupe in Afganistan

Romania va trimite trupe in Afganistan

Comisiile de aparare reunite au aprobat ieri, in unanimitate, solicitarea presedintelui Iliescu referitoare la participarea Romaniei in cadrul fortei internationale din Afganistan.

Pachetul de forte oferit de tara noastra consta din: 15 medici militari cu sustinere proprie in teatrul de operatiuni si transport asigurat cu un avion Hercules C-130, iar daca vor exista solicitari exprese de personal medical militar si asistenti, pina la 20 de persoane; o companie formata din 70 de militari, care va fi transportata de o terta forta; un pluton de politie militara intre 25 si 30 de militari, instruit in functie de tipurile de misiuni solicitate, pentru care se va asigura transportul aerian cu avioane Hercules C-130; o companie de vinatori de munte de 170 de militari, care va fi gata de actiune dupa 30 de zile de la data solicitarii. Costurile estimate pentru pregatirea si deplasarea pachetului de forte oferit este de 5,9 milioane de dolari. Presedintele Iliescu precizeaza in solicitarea trimisa la parlament ca Romania isi mentine flexibilitatea pentru a suplimenta oferta si cu alte elemente, printre care cele de sprijin al natiunii gazda (Host Nation Support) pentru eventualitatea utilizarii infrastructurii nationale de fortele multinationale participante la operatiunile din Afganistan.

Seful statului arata in scrisoare ca negocierile referitoare la stabilirea fortelor si intrarea in actiune sint in curs de derulare, rezultatele urmind sa fie cunoscute pe 22, 23 decembrie si propune imputernicirea guvernului de a stabili din pachetul maximal supus aprobarii parlamentului acele forte si mijloace care vor fi solicitate, precum si asigurarea finantarii. In scrisoarea adresata de presedinte se mai arata ca in Consiliul de securitate al ONU s-a initiat demersurile necesare stabilizarii situatiei si crearea conditiilor care sa permita transferul puterii in Afganistan, actiune care va demara pe 22 decembrie.

Actiune sub comanda Marii Britanii

Deputatul Razvan Ionescu, presedinte al Comisiei de aparare, a declarat ca din pachetul de forte prezentat va fi aleasa doar o componenta a unei parti. Romania a facut oferta si, in functie de necesitati, de cererile care vor fi facute va participa pe baza aprobarii ce va fi analizata astazi de parlament, a spus Ionescu. Seful Statului Major General, Mihai Popescu, a precizat ca aceasta actiune sub egida ONU se va afla sub comanda Marii Britanii, comandamentul fiind deja format, iar negocierile se poarta cu acestia.

Participare pe baza de voluntariat

Participarea militarilor romani are loc pe baza de voluntariat, conform unui angajament, a aratat Mihai Popescu, care a adaugat ca exista solicitanti care se bazeaza pe o instructie deosebita, ceea ce le da sanse de supravietuire maxima. Referindu-se la compania de vinatori de munte, seful SMG a apreciat ca tara noastra are cele mai bune trupe speciale de vinatori de munte dintre cele europene. In ceea ce priveste impactul acestei participari in demersul de integrare a Romaniei in NATO, vicepresedintele comisiei, deputatul PNL Ovidiu Draganescu a spus ca nu trebuie pus un semn de echivalenta intre aceasta participare si primirea in NATO, reforma armatei trebuind sa fie realizata acasa. Generalul Mihai Popescu a precizat, raspunzind aceleiasi intrebari, ca nu inseamna ca putem conditiona participarea in Afganistan de aderarea la NATO, dar a adaugat ca prezenta noastra la o astfel de actiune poate demonstra ca sintem capabili de a actiona impreuna cu fortele NATO. Raportul Comisiilor de aparare si scrisoarea presedintelui tarii vor fi dezbatute, astazi de parlament in sedinta comuna programata dupa-amiaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS