28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024

Cu miinile curate

• Este vorba despre un meci pe care Rocarul l-a pierdut cu 3-0, dar urma sa-l cistige la „masa verde“ • Surprinzator, s-a intimplat cu totul altceva

Rocarul lui Gigi Netoiu sta rau de tot in clasamentul seriei I a Diviziei B. In etapa a 15-a a avut meci la Plopeni cu Metalul, satelitul Astrei, si toata lumea vorbea ca bucurestenii vor cistiga. S-a intimplat pe dos (a fost 3-0 pentru prahoveni) si nimeni nu a mai inteles nimic. Bomba a explodat dupa citeva zile: cei de la Rocar au sesizat ca un anume Irinel Ionescu, jucator la Metalul, evoluase la meciul cu pricina, desi era in stare de suspendare. S-au dus la Federatie si asteptau bine dispusi sa cistige la „masa verde“, cu 3-0. Baieti fini, cei de la Plopeni nici nu au venit la judecata.

Surpriza a fost insa imensa: Comisia de Disciplina a Campionatului, condusa de generalul Badoiu, nu a inghitit deloc povestea tesuta la Plopeni si a hotarit sa mentina rezultatul de pe teren! Cei de la Rocar au ramas interzisi atunci cind au aflat ca cineva a avut tupeul sa judece altfel decit se obisnuieste in fotbalul romanesc, considerat a fi printre cele mai corupte din Europa.

Cornel Badoiu nu este un „nimeni“, asa cum ar fi unii tentati sa creada. Despre el se spune ca ar fi facut parte din completul care l-a judecat pe Ceausescu la Tirgoviste. Daca asa stau lucrurile, va dati seama ca generalul are o influenta imensa si probabil ca lui Gigi Netoiu, dar si altora le va fi practic imposibil sa se atinga de el.

Vorbind strict despre sport, decizia luata joi de Comisia de Disciplina poate fi inceputul unei adevarate revolutii in fotbalul romanesc. De mai bine de zece ani se vorbeste despre blaturi, dar mafia care conduce campionatele interne a avut grija sa puna in permanenta batista pe tambal. Nu vom sti probabil niciodata ce l-a indemnat pe generalul Badoiu sa inceapa cruciada impotriva blaturilor si ar fi de dorit ca actiunea in forta declansata joi sa nu ramina izolata.

Din punctul nostru de vedere, sentintele surprinzatoare dictate la mijlocul acestei saptamini de Comisia de Disciplina (pentru ca a mai fost un caz identic, Drobeta – Minerul Motru 2-1, in care oaspetii asteptau sa le pice punctele din cer) nu l-au vizat neaparat pe Gigi Netoiu, care, printre altele, este si patronul Universitatii. Ca s-a nimerit tocmai el sa cada in plasa generalului Badoiu – desi vina principala, daca exista, le apartine mai degraba celor de la Plopeni – este o chestiune de noroc (sau, mai degraba, de nenoroc…).

Totul s-a intimplat insa intr-un moment delicat pe care il traverseaza fotbalul romanesc si nu ar fi exclus ca actiunea de curatare morala a campionatelor noastre sa fi fost ordonata din cercuri mult mai inalte, inclusiv politice. O astfel de interventie mascata poate fi explicata prin faptul ca in toata lumea justitia sau alti factori de putere nu pot controla federatiile nationale din cauza regulilor foarte dure impuse de FIFA. Ca generalul Badoiu s-a transformat peste noapte intr-un „Catani“ al fotbalului sau doar a fost desemnat sa devina un aparator neinduplecat al corectitudinii are mai putina importanta. E bine ca s-a inceput cumva si nu ne ramine decit sa speram ca banii, dar si punctele din fotbalul romanesc se vor manevra, in scurt timp, cu miinile curate. Problema este ca la FRF mai exista de-alde Kassai, care pot darima urgent ce construiesc altii cu truda…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS