11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAutoritatile romane trebuie sa incurajeze privatizarea si sa rezolve problema coruptiei

Autoritatile romane trebuie sa incurajeze privatizarea si sa rezolve problema coruptiei

Autoritatile romane trebuie sa incurajeze privatizarea, sa imbunatateasca climatul general pentru afaceri, sa rezolve problema coruptiei si sa asigure transparenta, a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest, intr-un interviu. Ambasadorul considera ca in privinta integrarii in NATO masurile luate in domeniul militar trebuie insotite de masuri economice care sa demonstreze Aliatilor ca Romania este un stat care impartaseste valorile occidentale. Primul ministru al Romaniei a efectuat saptamina trecuta o vizita in SUA, iar unul dintre principalele subiecte ale discutiilor avute la Washington si New York a fost relansarea parteneriatului strategic.

– Care sint pasii concreti pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ii faca pentru a transforma Romania intr-o tara mai atractiva pentru investitorii americani?

– Aici sint doua probleme pe care as vrea sa le tratez separat. Impreuna cu primul ministru am avut o discutie referitoare la relatia dintre Statele Unite si Romania. Premierul a precizat foarte clar ca ar dori sa vada un parteneriat strategic mai puternic si eu impartasesc acest punct de vedere, pentru ca sint multe lucruri pe care le putem face in cadrul acestui parteneriat. Lucram in diferite domenii, cum ar fi pregatirea Romaniei pentru a deveni membru NATO. Un alt aspect este continuarea reformei economice, in special continuarea procesului privatizarii si nu doar al privatizarii ca un scop in sine, ci pentru a aduce noi tehnologii, pentru a face ca si acele companii care nu produc sa devina rentabile. Un aspect este incurajarea privatizarii in conditii de transparenta, mai ales ca exista multe companii romanesti care ar avea de cistigat in urma procesului de privatizare. Deci acestea sint domeniile in care lucram. I-am spus primului ministru despre o alta problema, si anume climatul general pentru afaceri, pentru ca in Romania exista multe pagini pe care trebuie sa le intocmeasca o persoana care doreste sa inceapa o afacere. In Romania se poate ajunge si la 50-60 zile pentru a inregistra o firma, pe cind in America, procesul acesta dureaza o zi. Aceasta procedura complicata, ca si schimbarea periodica si fara avertizare a legislatiei sau coruptia sint chestiuni care afecteaza climatul de afaceri. Este foarte importanta rezolvarea acestei probleme pentru viitorul Romaniei si pentru parteneriatul nostru, dar cred ca primul ministru este foarte hotarit sa contribuie la rezolvarea ei.

– Luind in calcul toate cele cinci capitole din MAP (Planul de Actiune pentru Aderare – document care se refera la progresele statelor candidate in domeniile politic, economic, militar, justitie si afaceri interne, si informatii), care este punctul cel mai slab al Romaniei ca stat candidat pentru aderarea la NATO?

– Cred ca Guvernul Romaniei a facut progrese in domeniul reformei din armata, prin reducerea dimensiunii acesteia, mai ales la niveluri de conducere, prin cresterea bugetului alocat armatei, prin imbunatatirea coordonarii interministeriale intre ministerele implicate in procesul decizional din domeniul securitatii nationale, prin masurile de privatizare. In multe privinte exista performante importante – as zice chiar mai mari decit ma asteptam sa gasesc atunci cind am sosit, dar domeniul in care mai trebuie lucrat nu este cel al apararii. Romania trebuie sa impartaseasca aceleasi valori ca si aliatii occidentali. Acest lucru inseamna rezolvarea problemei coruptiei si asigurarea transparentei. Este important ca in aceste domenii sa existe schimbari. Guvernul roman trebuie sa lucreze in acest sens, si stiu ca primul ministru lucreaza la o initiativa anticoruptie care va fi discutata in guvern, problema fiind cum vor fi transpuse aceste idei in practica.

– Dupa audierea ministrului roman de externe la Comisia Helsinki, impresia a fost ca in Congresul American se apreciaza mandatul Romaniei ca presedinte in exercitiu al OSCE. Care este parerea administratiei americane?

– Ministrul de externe, Mircea Geoana, a fost un presedinte extraordinar al OSCE, poate unul dintre cei mai buni pe care i-a avut organizatia vreodata. El a facut multe vizite in calitate de presedinte in exercitiu in multe state din OSCE si s-a preocupat de probleme ca Cecenia, Belarus, Macedonia, rezolvarea situatiei de acolo. A fost foarte energic in rezolvarea multor probleme si noi apreciem foarte mult acest mandat.

– Anumite probleme ca situatia romilor sau a copiilor institutionalizati ramin inca nerezolvate. Cit de mult afecteaza aceste probleme dialogul bilateral?

– Aceste probleme fac parte din dialogul bilateral. Am vorbit cu primul ministru despre problema copiilor institutionalizati si cred ca toti romanii sint preocupati de aceasta chestiune. Cred ca este important ca si acesti copii institutionalizati sa iasa din orfelinate. In urma cu doua saptamini am semnat cu ministrul Mihailescu un imprumut prin care SUA vor acorda 15 milioane de dolari in cinci ani pentru a ajuta la infiintarea unor institutii alternative celor care exista in prezent in acest domeniu. In ceea ce priveste modul in care primul ministru abordeaza problema coruptiei, se lucreaza la o noua lege a adoptiei care va elimina coruptia din procesul adoptiilor, iar noi sprijinim eforturile guvernului. Proiectul acestei legi va fi trimis la parlament, astfel incit adoptiile sa poata fi facute pe o alta baza, iar copiii sa poata beneficia de un alt cadru legal pentru a pleca din aceste institutii. Referitor la celalalt aspect, noi dorim ca toti cetatenii sa aiba aceleasi drepturi.

– Care este punctul de vedere al SUA referitor la relansarea relatiei dintre Romania si Rusia?

– Este foarte important ca Romania sa aiba o relatie buna cu Rusia. SUA incearca ca prin dialogul sau bilateral cu Rusia sa stabileasca o relatie bilaterala de cooperare in domenii de interes comun. Cind apar puncte de vedere diferite, incercam sa le rezolvam prin dialog si cred ca este important ca Romania sa incerce sa faca acelasi lucru. Stiu ca ministrul de externe a fost recent la Moscova si ca primul ministru Nastase va merge in curind in Rusia, iar presedintele va face o vizita la Moscova in perioada urmatoare. Desigur ca, in contextul in care Romania doreste sa devina membra a NATO, Romania trebuie sa demonstreze ca are relatii bune cu statele din zona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS