14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOamenii de știință au identificat vârsta la care ne pierdem pasiunea pentru viață

Oamenii de știință au identificat vârsta la care ne pierdem pasiunea pentru viață

Oamenilor de știință din Norvegia au efectuat un studiu în baza rezultatelor căruia au stabilit că oamenii ajunși la vârsta de 54 de ani nu mai au destulă pasiune și tărie de caracter ca să susțină o mentalitate pozitivă, scrie descopera.ro.

Studiul a fost publicat în jurnalul New Ideas in Psychology și a analizat relația dintre pasiune, tărie de caracter și o mentalitate pozitivă de-a lungul vieții. Peste 900 de oameni cu vârste cuprinse între 14 și 77 de ani au participat la studiu.

Cercetătorii norvegieni au descoperit că legătura dintre tăria de carcater și pasiune a fost puternică între vârstele 17 și 53 de ani, însă în grupul voluntarilor cu vârste între 54 și 69 de ani legătura era „neînsemnată”.

Până la 54 de ani, tăria de caracter și pasiunea vin „la pachet”

De-a lungul vieții poți avea un nivel ridicat de determinare și unul scăzut pentru pasiune, și viceversa. Aceste calități interconectate sunt necesare pentru realizări și performanțe, însă oamenii care trec de 53 de ani par să nu le mai posede sub formă de „pachet”.

Oamenii de știință au definit pasiunea drept „o dorință sau entuziasm puternic pentru ceva”, iar determinarea drept anduranța „caracterizată prin diligență”.

Salvarea poate consta în dezvoltarea de noi interese

„Asta înseamnă că este mai dificil să ne mobilizăm ambiția și determinarea, chiar dacă avem pasiune. Sau poate că avem pasiune și ambiție, însă nu mai suntem atât de determinați ca în trecut”, a explicat Hermundur Sigmundsson, profesor la Universitatea Norvegiană pentru Știință și Tehnologie și autorul principal al studiului.

Totuși, nu este prea târziu. Trebuie doar să dezvoltăm noi interese și să încercăm din răsputeri să nu renunțăm la ele, potrivit The Guardian.

„Pasiunea noastră controlează direcția în care ne dorim să mergem, de ce suntem interesați și ce vrem să realizăm în viață. Mantra pare să fie: folosește ce ai sau vei pierde tot. Acest lucru se aliniază și cu neuropsihologia”, a mai adăugat Sigmundsson.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS