35.6 C
Craiova
joi, 20 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicina300.000 de persoane în registrul de screening de hepatite

300.000 de persoane în registrul de screening de hepatite

În 2010, Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 28 iulie, Ziua Mondială a Hepatitei, iar săptămâna 22-28 iulie – Săptămâna Hepatitei. Ziua Mondială a Hepatitei reprezintă o initiațivă globală care are ca scop creșterea nivelului de conștientizare, educare și informare a populației cu privire la factorii de risc, modul de transmitere și impactul pe care hepatitele virale îl au asupra stării de sănătate a populației la nivel mondial. Este o zi dedicată promovării inițiativelor îndreptate către prevenție, testare, diagnostic precoce și acces la tratament. Împreună putem elimina hepatitele virale, putem asigura un viitor mai sigur pentru generațiile următoare!
În fiecare an, Alianța Mondială pentru Hepatită (World Hepatitis Alliance) propune o tema de capanie și un slogan al zilei de luptă împotriva hepatitelor, care reflectă statusul curent al preocupărilor în acest domeniu, de natură să încurajeze acțiuni și campanii tematice.

Peste un milion de persoane își pierd viața din cauza hepatitelor virale

Anul acesta, tema campaniei este: În fiecare an, peste un milion de persoane își pierd viața din cauza hepatitelor virale.
Aceasta temă reflectă nevoia unei inițiative determinate și proactive la nivel global pentru controlul și eliminarea hepatitelor virale, nevoia imperioasă de prioritizare a programelor strategice de screening și tratament, precum și necesitatea strategică de adaptare și focalizare a testării, diagnosticului și tratamentului la nivelul unor grupuri și comunități marginalizate,
vulnerabile, greu de identificat și de tratat (persoane vulnerabile socio-economic, instituționalizate, încarcerate, fără documente de identitate, fără domiciliu, neasigurate, victime ale violenței domestice sau traficului de persoane, consumatori de droguri, coinfectați cu alte virusuri, inclusiv HIV etc.).

Obiectul enunțat de Organizația Mondială a Sănătății este ca până în 2030 hepatitele virale să fie eliminate, iar țara noastră s-a aliniat acestei inițiative ambițioase prin adoptarea Planului Cadru Național privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2019-2030.

Testare, depistare, diagnostic și tratament – cheia pentru o populație mai sănătoasă

În cazul hepatitelor virale cea mai eficientă cale de combatere este TESTAREA, astfel încât primul pas spre eradicarea hepatitelor este reprezentat de diagnosticarea infecțiilor virale.
Așa au luat naștere programele de screening, programe derulate în perioada 2018-2023, finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Programul de screening LIVERO a fost dezvoltat prin colaborarea dintre decidenții și actorii implicați în elaborarea politicilor de sănătate, asociațiile profesionale (Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Asociația Română pentru Bolile Hepatice, Societatea Națională de Medicina Familiei), organizații non-guvernamentale, instituții publice și asociații de pacienți.

Proiectul LIVERO este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Prin proiectul LIVERO a fost elaborată metodologia și strategia de testare, a fost
concepută și promovată campania națională de educare, informare și conștientizare a
populației cu privire la virusurile hepatitice B/D și C, au fost realizate cursuri de formare
pentru medicii de familie în domeniul hepatitelor virale și a fost dezvoltat Sistemul
Electronic de Evidență al Screening-ului populaței pentru hepatita virală B/C/D (S.E.E.S.)

Proiectul LIVERO

Proiectul LIVERO în cifre:

  • Datele a 313.191 persoane înscrise în Registrul pentru hepatite (SEES)
  • Dintre aceștia 251.379 sunt persoane din categoriile vulnerabile
  • Au fost testate 225.939 persoane care au domiciliul în mediul rural
  • Au fost depistate 8.855 de persoane infectate cu virusurile hepatitice B sau C
  • 3.676 persoane depistate pozitiv la infecția cu virusul hepatitic C
  • 5.106 persoane depistate pozitiv la infecția cu virusul hepatitic B
  • 73 persoane depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B+C
  • Au beneficiat de cursuri de formare 432 de medici de familie, dintre care 422 au fost certificați, primind puncte EMC
    Contact: [email protected]

Citește și: Singapore: Prima execuție după 20 de ani. Femeie, executată pentru trafic de droguri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS