10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaBrexit-ul fără acord ar putea adânci deficitul de medicamente din Europa

Brexit-ul fără acord ar putea adânci deficitul de medicamente din Europa

Pe măsură ce termenul limită de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, profesioniștii din domeniul sănătății avertizează că lipsa unor medicamente s-ar putea agrava în Europa, în caz de Brexit fără acord, informează Reuters.com

Lobby-ul de alimente și băuturi al Marii Britanii a avertizat săptămâna trecută că țara ar avea deficiențe de unele alimente proaspete, dacă există un Brexit fără acord. Companiile farmaceutice și-au exprimat îngrijorările similare cu privire la medicamente. Unele și-au rezervat capacitatea de transport aerian de marfă în cazul în care este nevoie.

Brexit-ul fără acord duce la lipsa de medicamente în UE

Impactul asupra materialelor medicale va fi resimțit și dincolo de Marea Britanie. Aproximativ 45 de milioane de pachete de medicamente sunt livrate din Marea Britanie către țările UE în fiecare lună. Acesta reprezintă un comerț în valoare de aproape 12 miliarde de lire sterline (12,3 miliarde de euro) în 2016, potrivit unui raport al parlamentului britanic.

Este posibil ca unele medicamente să nu aibă aprobarea de reglementare necesară până atunci pentru a continua să fie aduse din Marea Britanie. Datele industriei arată aproximativ 1 miliard de pachete în fiecare direcție sau alta.

Controale Vamale în porturi și frontiere

Controalele vamale crescute în porturi și frontiere dintre Marea Britanie și UE ar putea, de asemenea, perturba aprovizionarea cu medicamente și compuși chimici necesari pentru producerea acestora, spun autoritățile de reglementare și reprezentanții industriei.

„În ciuda pregătirii intense de către industrie pentru fiecare scenariu, un Brexit fără acord riscă să fie perturbat la furnizarea de medicamente” în întreaga UE, a declarat pentru Reuters Andy Powrie-Smith, oficial la Federația Europeană a Industriilor Farmaceutice și Asociațiilor.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat că blocul este bine pregătit pentru Brexit și a finalizat autorizațiile pentru aproape toate cele 400 de medicamente aflate sub supravegherea acestuia, care au necesitat mai multe compensări din cauza plecării iminente a Marii Britanii.

Brexit-ul fără acord pune în așteptare verificarea medicamentelor

Autorizația este în curs de așteptare pentru trei medicamente care au nevoie de o licență la nivelul UE, a spus un oficial EMA fără a le identifica.

Alte medicamente esențiale ar putea fi de asemenea blocate din cauza obstacolelor de supraveghere din cauza Brexit, arată datele EMA.

Multe alte medicamente autorizate la nivel național ar putea fi, de asemenea, expuse riscului. Aproape 6.000 din aceste medicamente trebuie să treacă printr-un nou proces de autorizare după Brexit.

Marea Britanie va trebui să autorizeze sute de medicamente noi la vânzare acum doar datorită înregistrărilor la nivelul UE. Marea Britanie importă aproximativ 37 de milioane de ambalaje de medicamente în fiecare lună din UE, arată cifrele industriei.

Pierderi ale studiilor, din ambele părți

Marea Britanie pierde, de asemenea, capacitățile de supraveghere și de studii clinice, deoarece multe operațiuni s-au mutat deja în UE pentru a rămâne capabil să testeze și să aprobe medicamentele pentru piața UE după Brexit. Această tendință ar putea micsora industria farmaceutică locală și duce la consumuri mai strânse și costuri mai mari.

Țările UE se confruntă cu aceleași obstacole logistice pentru importurile lor din Marea Britanie.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS