18.4 C
Craiova
joi, 29 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateCireşele, cocktail de vitamine, minerale şi antioxidanţi

Cireşele, cocktail de vitamine, minerale şi antioxidanţi

În lume există peste 1.000 de soiuri de cireșe. Indiferent de tipul lor – amare, sălbatice, negre, obișnuite etc.- cireșele au un conținut bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, care stimulează imunitatea, lupta cu radicalii liberi și protejează celulele organismului față de acțiunea nocivă a acestora, prevenind apariția bolilor grave, cum este cancerul, de exemplu.

Cireșele sunt sărace în calorii, aproximativ 59 de calorii la 100 grame. În schimb, consumul a 100 de grame de cireșe acoperă 20% din necesarul zilnic de vitamina C și 25% de vitamina A.

Cireșele sunt considerate fructe-minune, deoarece prezintă foarte multe proprietăți: sunt diuretice, anticancerigene, regeneratoare, antiinflamatorii și energizante. Mai mult, acestea sunt sărace în calorii, de aceea sunt ideale persoanelor care urmează o dietă.

De asemenea, acestea conțîn A, E, C și cantități mici de vitamina K și D. Conțin și magneziu, zinc, sodiu, clor, vitamine din complexul B, precum și fier și potasiu. Mare atenție însă de unde le cumperi, nefiind recomandat să consumi cireșe care sunt stropite și care în loc să aibă beneficii asupra sănătății, pot provoca neplăceri.

Un ajutor natural pentru somn

Un fapt mai puțin știut este că cireșele se numără printre cele câteva alimente bogate în melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de tulburări de somn. Numeroase studii în care s-au folosit cireșe dulci arată o scădere a cortizolului și a anxietății și o îmbunătățire a dispoziției, potrivit doc.ro.

Recomandate celor care vor să slăbească

Un alt beneficiu important, mai ales dacă dorești să slăbești, este că cireșele sunt o gustare recomandată în curele de slăbire, deoarece au puține calorii (100 grame de cireșe au cam 63 de calorii) și sunt bogate în apă, ceea ce ajută la eliminarea toxinelor din organism. În plus, au foarte multe vitamine, ceea ce susține întărirea metabolismului, aspect foarte util atunci când ai deficit caloric.

Reduc durerile musculare

Polifenolii, melatonina, carotenoizii și vitaminele E și C contribuie la proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale cireșelor. Cercetările arată că cireșele sunt utile în calmarea durerilor musculare. Așadar, numeroși atleți consumă suc de cireșe înainte de competiții și antrenamente, pentru o recuperare mai rapidă și mai puțin dureroasă. Acest lucru se datorează aportului mare de antioxidanți din compoziția cireșelor, care ajută la scăderea inflamației din corp și, astfel, susține și atenuarea durerilor.

Întârzie apariția semnelor îmbătrânirii premature

Pe lângă potasiu și quercetină, cireșele sunt bogate și în betacaroten, un antioxidant foarte important pentru organism care are, printre altele, proprietăți anticancerigene, antiinflamatoare și anti-aging, deoarece are rol de protecție împotriva razelor solare. 

De altfel, cireșele sunt fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi, care cauzează apariția semnelor îmbătrânirii premature și a stresului oxidativ. Potrivit cercetătorilor, un pahar de suc de cireșe pe zi are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire.

Au un indice glicemic extrem de redus

Cireșele au un indice glicemic extrem de redus, adică 25, comparativ cu alte fructe. Spre exemplu, indicele glicemic al fructelor de pădure este 40, în timp ce indicele glicemic al caiselor este 57. Așadar, cireșele te protejează de diabet, dar sunt, totodată, și o gustare delicioasă și lipsită de pericol pentru persoanele diagnosticate cu această afecțiune.

Calmează durerile articulare

Un alt beneficiu important al cireșelor este că ameliorează durerile articulare. Fie că este vorba despre gonartroză sau despre artrită, durerile articulare pot fi calmate printr-o cură cu suc de cireșe, consumat de două ori pe zi, timp de 3 săptămâni la rând. În plus, cireșele ca atare sau extractul de cireșe poate ajuta la scăderea nivelului crescut de acid uric din sânge și la reducerea simptomelor gutei.

Întăresc firele de păr

Acest superfruct conține cantități semnificative de vitamina B și C, care, pe lângă numeroasele beneficii, sunt un adevărat ajutor al podoabei capilare. Așadar, dacă ai părul fragil și lipsit de strălucire, este recomandat să consumi cireșe din plin, pentru că acestea pot ajuta în restabilirea sănătății părului, prin fortificarea foliculilor de păr și menținerea unul nivel de hidratare optim al scalpului. 
În plus, conținutul alcalin al acestora ajută la menținerea unui pH echilibrat, atât al părului, cât și al pielii, prin neutralizarea conținutului acidic din organism, ceea ce ajută și în prevenirea anumitor afecțiuni intestinale, precum indigestia sau refluxul gastroesofagian. 

Împiedică dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD)

Potrivit unor cercetări mai vechi, consumul de cireșe dulci sau de concentrat de cireșe de către adulții sănătoși nu a modificat concentrațiile de lipide din sânge, inclusiv trigliceride, lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL), lipoproteine ​​cu densitate foarte scăzută (VLDL), lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL), colesterol total. Spre deosebire de studiile cu participanți sănătoși, un alt studiu cu subiecți supraponderali și obezi, care aveau lipide sangvine crescute, a raportat o scădere a raportului VLDL și trigliceride/lipoproteine ​​de înaltă densitate (TG/HDL) după ce au consumat suc de cireșe timp de 4 săptămâni.

Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare. Cireșele conțin mai mulți nutrienți care pot fi benefici pentru tensiunea arterială, inclusiv polifenoli și potasiu. Polifenolii sunt un tip de antioxidanți care pot preveni deteriorarea oxidativă. Un mare studiu observațional a sugerat că un consum crescut de polifenoli ar putea scădea tensiunea arterială. O sută de grame de cireșe dulci crude conține aproximativ 5% din valoarea zilnică de potasiu a unei persoane, care este de 4.700 de miligrame (mg). Un aport adecvat de potasiu este important pentru menținerea tensiunii arteriale sănătoase. Totodată, cireșele conțin și quercetină, bioflavonoid important pentru organism, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și reglarea tensiunii sistolice și diastolice.

Combat inflamația

Inflamația face parte din răspunsul natural al organismului la boală sau rănire. Pe termen scurt, poate fi de ajutor. Cu toate acestea, inflamația pe termen lung este implicată în multe afecțiuni cronice. Deși o dietă care este în general bogată în fructe, legume și fibre poate ajuta la reducerea inflamației, cireșele pot fi deosebit de benefice ca parte a unei diete antiinflamatorii. Potrivit unei recenzii, 11 din 16 studii pe oameni au arătat că acestea au scăzut inflamația.

Cum să consumi cireșe?

Cireșele pot fi consumate ca atare, dar și sub formă de suc natural, ca să beneficiezi de toate proprietățile acestor fructe. De asemenea, cireșele pot fi folosite și în prăjituri de vară, smoothie-uri și în salate.

Citeşte şi: Un fruct consumat în timpul sarcinii poate reduce riscul de alergii alimentare la bebeluşi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS