32.6 C
Craiova
luni, 15 iulie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDSP Dolj: Două treimi dintre liceenii români consumă alcool şi spun că este uşor de procurat

DSP Dolj: Două treimi dintre liceenii români consumă alcool şi spun că este uşor de procurat

Conform unor cifre făcute publice de către Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în cadrul unei campanii pentru descurajarea consumului de alcool, o majoritate clară a liceenilor din România consumă alcool. Mai mult, două treimi dintre elevii minori consideră că băuturile alcoolice sunt uşor de procurat.

Tinerii care consumă alcool, risc de 4 ori mai mare să devină dependenţi la vârsta adultă

Pentru a preveni expunerea la riscurile și pericolele pentru sănătate, precum și alți factori care scad calitatea vieții la consumatorii de alcool, un prim pas este acela de a informa adolescenții despre riscuri și de a-i sprijini să facă alegeri bune pentru sănătatea lor, transmit specialiştii în sănătate.

De aceea, în luna iunie, Ministerul Sănătăţii, prin Programul Naţional de Evaluare și Promovare a Sănătăţii, derulează Campania informării despre efectele consumului de alcool „Alcoolul te face să-ți pierzi simțurile, nu problemele!”.

„Tinerii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenți de alcool la vârsta adultă. Este foarte important ca adolescenții să nu înceapă să consume alcool și să continue să nu consume alcool pe parcursul vieții”, transmite DSP Dolj.

Părinţii, îndemnaţi să intervină în formarea unor deprinderi sănătoase

Autorităţile din sistemul de sănătate subliniază că adulţii au o contribuţie importantă la crearea unui sistem de valori sănătos al tinerilor. Părinţii sunt îndemnaţi să asigure sprijinul şi informaţiile necesare tinerilor, pentru ca aceştia să poată face alegerile corecte.

„Adulții au un rol deosebit de important în ceea ce privește formarea mediilor, valorilor, atitudinilor pozitive și a deprinderilor sănătoase, fără consum de alcool. Deoarece nu există un nivel al consumului de alcool care să fie sigur pentru sănătate, se recomandă evitarea consumului de alcool, indiferent de vârstă”.

Cercetările arată că foarte mulţi adolescenţi români consumă alcool

Deși comercializarea produselor care conțin alcool este restricționată pentru persoanele sub 18 ani, totuși, 2 din 3 elevi cu vârsta de 15-16 ani din România consideră că băuturile alcoolice sunt ușor de procurat. Cifrele sunt relevate de un studiu derulat în 2019, ESPAD-European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs.

Conform studiului YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance System) desfășurat în 2022 prin Institutul Național de Sănătate Publică, 6 din 10 liceeni din România cu vârste de 15-18 ani au raportat că au consumat alcool cel puțin în una-două zile, în ultimele 30 de zile. Mai mult de două treimi din liceenii din România au declarat că au consumat alcool.
„Prevenția consumului de alcool în rândul adolescenților este foarte importantă pentru protejarea sănătății și bunăstării lor pe termen lung, pentru reducerea riscurilor de dependență, de consum episodic excesiv de alcool și pentru promovarea unui viitor sănătos și prosper pentru tineri”, se arată în mesajele campaniei MS.

Alcoolul este principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură a persoanelor între 15 şi 49 ani

Consumul nociv de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel global, este responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii și reprezintă principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. În lume, aproximativ o treime dintre decesele tinerilor de 11-15 ani se produc prin accidente rutiere din cauza alcoolului.

Consumul de alcool este asociat cu aproximativ 200 de boli și poate cauza accidente, traumatisme, accidente de muncă, violență. De asemenea, este asociat cu scăderea stimei de sine, depresie, anxietate, tulburări de comportament, risc de sinucidere. Afectează memoria, atenția, judecata, alterează capacitatea de a lua decizii.
Campania de informare despre efectele consumului de alcool se adresează populației generale, dar în special tinerilor, adolescenților și părinților acestora, deoarece adolescența este o perioadă critică de dezvoltare când riscurile asociate abuzului de substanțe este în mod particular ridicat.

CITEŞTE ŞI: Un IntenCity mai potolit? Cum arată programul 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS