31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVitaminele B, supercomplex de sănătate?

Vitaminele B, supercomplex de sănătate?

Vitaminele B pot ajuta la prevenirea infecțiilor, pot impacta pozitiv calitatea sângelui prin creșterea numărului de globule roșii și posibil îmbunătăți funcțiile creierului, digestia și apetitul. Vitaminele B sunt implicate în funcționarea corectă a nervilor, dar și în sănătatea cardiovasculară și menținerea tonusului muscular. De asemenea, vitaminele B au un rol important în prevenirea și ameliorarea afecțiunilor oculare (ale ochilor).

Există 8 vitamine B

Cele mai cunoscute vitamine din clasa vitaminelor B sunt vitamina B6 și B12, dar există de fapt opt vitamine B: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (folatul sau acidul folic) și B12 (cobalamina). Deoarece o mulțime de alimente conțin vitamine B, este ușor de obținut cantitatea optimă din aceste vitamine. De altfel, aceasta este și recomandarea forurilor abilitate: obținerea din dietă a acestor nutrienți prin consumul de lapte, brânză, ouă, pește, spanac, sfeclă, nuci, semințe, citrice și drojdie.

Cine are nevoie de vitamine B?

Cel mai probabil un complex de vitamine B este recomandat persoanelor care au peste 50-65 de ani și prezintă anumite afecțiuni cronice de sănătate, iau anumite medicamente pe termen lung sau consumă o dietă strict fără carne, care poate crește riscul deficienței de vitamina B12.

Cercetările arată că adulții în vârstă sunt mai susceptibili la deficiența de vitamina B12. Unele dovezi sugerează că un nivel mai ridicat de B12 poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii creierului. Cu toate acestea, confirmarea acestei descoperiri necesită cercetări suplimentare. Nivelurile scăzute de vitamine B6, B12 și B9 pot fi asociate cu depresia la persoanele în vârstă, potrivit unor cercetări științitifice.

Suplimentele de vitamina B se recomandă şi în afecţiuni autoimune

Alte cazuri în care o persoană poate beneficia de un supliment de vitamina B complex sunt cele în care există consumul abuziv de alcool, în anumite afecțiuni autoimune cum este lupusul, artrita reumatoidă sau diabetul de tip 1, în depresie, diabet sau boala celiacă. Complexul de vitamine B este util și în afecțiunile rinichilor, boli cardiovasculare și HIV.
Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric, au adesea nevoie de suplimente de vitamine, în special de B12. Există dovezi suplimentare că mulți oameni au nevoie de o sursă de multivitamine care să includă vitaminele B și alți nutrienți după această intervenție chirurgicală, cel puțin pe termen scurt.

Supradozajul de vitamine B

Este puțin probabil să se obțină o cantitate prea mare de vitamine B din alimentație. Același lucru este valabil și pentru suplimentele alimentare cu vitamine B care sunt administrate conform prospectului. Vitaminele din complexul B sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu sunt stocate în corp, ci sunt eliminate în urină.

CITEŞTE ŞI: Festivalul Shakespeare, prilej de vizită al Ralucăi Turcan

Vitaminele B au efecte secundare?

Când sunt consumate în exces, câteva vitamine B diferite pot avea efecte secundare specifice. De exemplu, prea multă B6 poate duce la neuropatie periferică, care este o pierdere a senzației la nivelul brațelor și picioarelor, sau prea multă niacină poate provoca înroșiri ale pielii și utilizarea excesivă pe termen lung poate duce la afectarea ficatului.

Deși nu există suficiente cercetări pentru a spune exact ce se va întâmpla dacă sunt administrate doze mai mari decât cele recomandate zilnic din complexul B, mai mult nu este în cazul de față mai bun, mai ales pe termen lung.
Nu este necesar să luați un supliment decât dacă medicul dumneavoastră a confirmat că aveți deficit de o anumită vitamina B. Dacă se constată o deficiență, cel mai probabil medicul va recomanda un supliment specific de vitamina B sau un supliment de complex de vitamine B.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS